Τουρκικά UAV σαρώνουν την Ανατολική Μεσόγειο – Τι ψάχνουν;


Τα ειδικά αεροπλάνα ανίχνευσης διανύουν από το πρωί χιλιάδες μίλια στον αέρα, επιτηρώντας το Oruc Reis, ωστόσο δεν είναι αυτή η μοναδική τους έγνοια.

Το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με μια Navtex που καταπατά κάθε Δίκαιο της θάλασσας, έχοντας στο πλάι του τα συνοδευτικά «Τζένγκις Χαν» και «Αταμάν», ενώ από αέρος συνδράμουν διαρκώς UAV.

Το ερώτημα του «ενός εκατομμυρίου» είναι τι αναζητούν τα UAV στο Ανατολικό Αιγαίο. Η εύκολη απάντηση είναι πως επιτηρούν το Oruc Reis και τίποτα παραπάνω. Μια λογική κίνηση, ωστόσο υπάρχει και μια δεύτερη ανάγνωση.

Από την εξίσωση βγάζουμε πλήρως το ενδεχόμενο να αναζητούν τα ελληνικά υποβρύχια, καθώς το τουρκικό επιτελείο στρατού γνωρίζει από πρώτο (πιο πρώτο δεν γίνεται) χέρι πως τα 4 υποβρύχια τύπου 214, απλά δεν μπορούν να εντοπιστούν και για το λόγο αυτό είναι ο μεγάλος τους εφιάλτης.

Το πλέον λογικό είναι πως τα UAV βλέπουν τις κινήσεις των πλοίων του πολεμικού μας ναυτικού, ενημερώνοντας σε πραγματικό χρόνο το τουρκικό αρχηγείο.

Φυσικά, πρόκειται για μια τυποποιημένη κίνηση καθώς επί του πεδίου φάνηκε πως οι Τούρκοι δεν έχουν σχεδόν κανένα πλεονέκτημα, ειδικά σε στρατηγική. Το παράδειγμα του «Λήμνος» άλλωστε, παραμένει νωπό και εφιαλτικό στην Άγκυρα.

Περιττό να σημειώσουμε πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν το Oruc Reis και είναι έτοιμες να επέμβουν απέναντι και στην παραμικρή πρόκληση ή στην υπόνοιά της, με κάθε αποφασιστικότητα.

Υπενθυμίζεται πως το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με τη Navtex να φτάνει ακόμα κ 16 μίλια από τη Ρόδο.

H διπλωματία του σεισμού και η νέα Navtex

Με το… ζόρι πέρασαν 24 ώρες από την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έγινε μετά το σεισμό της Σάμου, και η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για το Oruc Reis, ξεχνώντας τις υποσχέσεις αλληλεγγύης.

Η νέα NAVTEX, αφορά και τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού Αταμάν και Τζένγκις Χαν και έχει χρονική διάρκεια από 1 Νοεμβρίου μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.

Η νέα NAVTEX αφορά έρευνες σε θαλάσσια περιοχή μόλις 16 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο και 50 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Προ ημερών η Τουρκία είχε ακυρώσει Navtex που ήταν προγραμματισμένη για τις 28η Οκτωβρίου σε μία κίνηση καλής θέλησης, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ