Συναγερμός για τον κορονοϊό: Το δεκαήμερο της κρίσης μέχρι το lockdown ή τον «πιο κανονικό Δεκέμβριο


Κορονοϊός: Τα σήματα αναφορικά με τον χαρακτήρα αλλά και την έκταση αυτών των μέτρων που εκπέμπονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι σαφή.

Κλιμάκωση ανάλογη και της έξαρσης της πανδημίας θα έχουν τα μέτρα που θα θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση και το προσεχές δεκαήμερο έως και δεκαπενθήμερο θα αποτελέσει το χρονικό διάστημα της κρίσης για την περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών.

Τα σήματα αναφορικά με τον χαρακτήρα αλλά και την έκταση αυτών των μέτρων που εκπέμπονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι σαφή. Όπως ξεκάθαρη είναι και η βεβαιότητα ότι παρά τις δυσκολίες που αναμένεται ότι θα ενσκήψουν το επόμενο διάστημα, η εφαρμογή των μέτρων θα επιτρέψει στις αρχές να δρέψουν καρπούς κατά της διασποράς του ιού.

Άλλωστε πρόκειται για ένα πλέγμα περιορισμών, που όπως επισημαίνεται, ελήφθησαν στην επιδημιολογική καμπύλη. Σε καμία περίπτωση πάντως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάρει ακόμη και πριν το δεκαήμερο τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Ο κυρίαρχος στόχος είναι ξεκάθαρος όπως έχει τεθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος μιλώντας στους γαλάζιους βουλευτές τον περιέγραψε με τρεις λέξεις: τον πιο κανονικό Δεκέμβριο.

Σε διαφορετική περίπτωση το γενικό lockdown είναι η αναγκαστική επιλογή ή ενδιάμεσα η απαγόρευση της μετακίνησης από νομό σε νομό. Παρά την επιδείνωση των στοιχείων όμως αποτελεί πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να φτάσει στον προκαθορισμένο προορισμό με μοναδικό καύσιμο την πειθαρχία στα μέτρα, η απόδοση των οποίων θεωρείται δεδομένη. Αυτό απεδείχθη και στο παράδειγμα της Κοζάνης, η οποία παρότι κατέγραψε την αρνητική πρωτιά, εισόδου στην ζώνη αυστηρής επιδημιολογικής επιτήρησης, πλέον αποτυπώνεται η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση η παρούσα κατάσταση αλλά το κυριότερο η εξέλιξη της είναι δεδομένο ότι θα δοκιμάσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παρ’όλα αυτά οι συνθήκες που διαμορφώνονται θεωρούνται από την κυβέρνηση διαχειρίσιμες και απολύτως αντιμετωπίσιμες, όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε αυτό το πεδίο πάντως στην μακρά συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ετέθη ευθέως από γαλάζια στελέχη η κρισιμότητα και η χρησιμότητα της έγκαιρης ενημέρωσης τους από τους αρμόδιους υπουργούς για τις αποφάσεις που αφορούν στα περιοριστικά μέτρα.

Το δεύτερο 24ωρο του lockdown σε Θεσσαλονίκη & Σέρρες

Την ίδια στιγμή Θεσσαλονίκη και Σέρρες διανύουν το δεύτερο εικοσιτετράωρα στον αστερισμό του lockdown. Από σήμερα λήγει και η ελαστικότητα των αρχών για τις προϋποθέσεις που αφορούν στις μετακινήσεις, η οποία επιτρέπεται για τους ακόλουθους λόγους:

– Από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, με βεβαίωση από τον εργοδότη από το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη

– Για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο παρέχεται βεβαίωση από το Διευθυντή του σχολείου

– Επίσης, επιτρέπονται οι μετακινήσεις με αποστολή SMS στο 13033 για συγκεκριμένους λόγους.

– Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, παρά μόνον για επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας, καθώς επίσης για επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι η μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας ισχύει άπαξ, δεν θα είναι δυνατή δηλαδή η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη ή τις Σέρρες προτού αρθούν τα σχετικά μέτρα. Για την χρονική ζώνη από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί επιτρέπεται η μετακίνηση αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας ή για κίνηση με κατοικίδιο ζώο, πάντα με τη σχετική βεβαίωση ή μετά από αποστολή SMS.

Από τις έξι το πρωί της Τρίτης έχουν ανασταλεί οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με το εξωτερικό.

Η απάντηση για τον κίνδυνο στα σχολεία

Παρά τις δυο ταχύτητες στην λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων στις δυο περιφερειακές ενότητες, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι τα τρέχοντα στοιχεία καταδεικνύουν ότι δεν υφίσταται πρόβλημα ενδοσχολικής διασποράς.

Ειδικότερα οι εκπαιδευτικές μονάδες που ήταν σε αναστολή εξ’ ολοκλήρου σε όλη τη χώρα στο διάστημα 14 Σεπτεμβρίου – 1 Νοεμβρίου έφτασαν τις 73, δηλαδή το 0,5157% του συνόλου. Πρόκειται για 18 νηπιαγωγεία, 20 Δημοτικά, οκτώ Γυμνάσια, δύο μονάδες Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, 21 Λύκεια, τρία Επαγγελματικά Λύκεια κι ένα ΙΕΚ.

Στο ίδιο διάστημα τα σχολικά τμήματα που ήταν σε αναστολή λειτουργίας έφτασαν τα 621, δηλαδή το 0,7632% του συνόλου των τμημάτων γενικής παιδείας. Πρόκειται για 17 τμήματα Νηπιαγωγείων, 153 Δημοτικών, 133 Γυμνασίων, 219 Λυκείων, 65 Επαγγελματικών Λυκείων και 34 ΙΕΚ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ