Ο Τραμπ «κρατάει σε ομηρία» τις ΗΠΑ – Σε κρίση το πολιτικό σύστημα


Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές o Τζο Μπάιντεν είναι το φαβορί για την κερδίσει την κούρσα των αμερικανικών εκλογών. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απρόπτου, ο νικητής. Ωστόσο, ο τίτλος του πρωταγωνιστή «απονέμεται» δικαίως στον Ντόναλντ Τραμπ, που είναι έτοιμος να τινάξει στον αέρα το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου συνταγματική κρίση, με τρομακτικές συνέπειες για τη χώρα.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει από χθες, ανοιχτά, ξεκάθαρα και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, για νοθεία στη διαδικασία καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων, προειδοποιώντας ότι δεν θα αναγνωρίσει τη νίκη του Δημοκρατικού υποψήφιου, αλλά θα προσφύγει στο Ανώτερο Δικαστήριο για να «προσβάλει» την ετυμηγορία των καλπών. Ο Τραμπ, που τελικώς, αποδείχθηκε πολύ πιο σκληρό «καρύδι» και έβαλε πολύ δύσκολα στο Τζο Μπάιντεν, οδηγεί τις ΗΠΑ σε μια πολιτική και συνταγματική κρίση, αδιαφορώντας για το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα.

Θέτει τη χώρα του υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, διαπομπεύοντας θεσμούς και δημοκρατικές διαδικασίες, που ουδέποτε μπήκαν, κατά το παρελθόν, στο μικροσκόπιο της αμφισβήτησης. Το γεγονός και μόνο ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναδειχθεί από το δικαστήρια, συνιστά μια τεράστια απόκλιση από τα δημοκρατικά ειωθότα και κινείται στα όρια της συνταγματικής εκτροπής.

Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει από τώρα τη χρονική διάρκεια της δικαστικής «μάχης» ανάμεσα στα επιτελεία Τραμπ και Μπάιντεν. Αν, πάντως, κρατήσει επί μακρόν, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα επιμηκυνθεί και το κενό διάστημα εξουσίας στις ΗΠΑ, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα αλλά και τα πεπραγμένα στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα.

Το κενό εξουσίας και η… Τουρκία

Οι συνέπειες από το εν λόγω κενό εξουσίας στις ΗΠΑ, ενδεχομένως να γίνουν εμφανείς και στην Ανατολική Μεσόγειο, για την ακρίβεια στο Αιγαίο. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν, ότι η Τουρκία, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τη ιδιάζουσα κατάσταση στις ΗΠΑ, η οποία δεν  θα δύναται να ασκήσει τη γεωπολιτική της ισχύ και στρατηγική στο βέλτιστο, θα κλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες, με σκοπό να δημιουργήσει υπέρ της τετελεσμένα.

Κλείνει η απαραίτητη παρένθεση για τα ελληνοτουρκικά, επιστροφή στα τεκταινόμενα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Οι ΗΠΑ βγαίνουν βαθιά λαβωμένες από την εκλογική διαδικασία και βυθίζονται ακόμη περισσότερο στη διχόνοια και στην εσωστρέφεια. Οι «Διχασμένες Πολιτείες της Αμερικής», όπως εύστοχα τις χαρακτήρισε ελληνική εφημερίδα σε τίτλο της, εισέρχονται σ’ ένα βαθύ τούνελ αμφισβήτησης θεσμών, της ίδιας της Δημοκρατίας. Τελικώς, το δόγμα Τραμπ, η ρητορική μίσους, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, κυριάρχησε, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στις ΗΠΑ.

Ξύπνησαν τα εμφύλια «πάθη»

Μια χώρα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ΗΠΑ, που πάντα κλονιζόταν από διχαστικές τάσεις και εξτρεμιστικές συμπεριφορές, «βρήκε» τον πιο κατάλληλο άνθρωπο, τον Τραμπ, για να τις ξυπνήσει και τα εμφύλια «πάθη». Δεν πρέπει κανείς να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι ο δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος, θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της ολοκληρωτικής σύγκρουσης με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Και δεν θα διστάσει να βάλει στο «παιχνίδι» της σφοδρής αντιπαράθεσης τους ψηφοφόρους του, από τους οποίους ήδη ζητάει να λάβουν μέρος στην αποκατάσταση της αδικίας, για την ακρίβεια της κλεψιάς, που υπέστησαν από τους Δημοκρατικούς. Ήδη υποστηρικτές του προβαίνουν σε διαδηλώσεις, κυρίως στις πολιτείες κλειδιά, όπου ο Τραμπ μιλάει ανοιχτά για νοθεία και ακατανόητη ανατροπή των εκλογικών δεδομένων. Και δεν είναι απίθανο να γίνουμε μάρτυρες σκηνών που θα θυμίζουν «Φαρ Ουέστ», όπου υποστηρικτές του Τραμπ και των Δημοκρατικών, θα λύνουν τις διαφορές τους, θα επιβάλλονται, δια της βίας…

Είναι μόνο η αρχή όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Οι ΗΠΑ, βουτηγμένες στην ανασφάλεια, με τους συνταγματικούς και δημοκρατικούς θεσμούς να τελούν υπό πλήρη αμφισβήτηση, κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά. Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί και ανησυχεί, διότι οι «αλλόκοτες» εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ, έχουν – δίχως καμία αμφιβολία – σημαντικές επιπτώσεις και συνέπειες σ’ όλο τον πλανήτη.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ