Πόση ώρα μπορεί να επιβιώσει ο κορωνοϊός στην επιδερμίδα μας


Έως και εννέα ώρες – τέσσερις φορές περισσότερο απ’ ό,τι ο ιός της γρίπης Α – μπορεί να επιβιώσει ο κορωνοϊός στην ανθρώπινη επιδερμίδα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κυότο στην Ιαπωνία χρησιμοποίησαν στα εργαστηριακά τους πειράματα ανθρώπινο δέρμα που έλαβαν από νεκροτομείο για να αποφύγουν να μολύνουν υγιείς εθελοντές. Ανέμειξαν στη συνέχεια κύτταρα της επιδερμίδας με δείγματα του φονικού κορωνοϊού, που έχει μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο, και του ιού της γρίπης Α, που επίσης μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων και την ανθρώπινη επαφή κι όπως διαπίστωσαν, ο ιός της γρίπης επέζησε για περίπου 1,8 ώρες στο δέρμα, ενώ ο κορωνοϊός περίπου εννέα ώρες! «Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι ο SARS-CoV-2 εμφανίζει μια σαφώς υψηλότερη σταθερότητα στην ανθρώπινη επιδερμίδα απ’ ο,τι ο ιός της γρίπης Α», αναφέρουν στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

powered by Rubicon Project
Όταν αναμείχθηκαν τα δείγματα με βλέννα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, ο κορωνοϊός επέζησε για περίπου 11 ώρες ενώ εκείνος της γρίπης 1,69. Αμφότεροι, πάντως, εξουδετερώθηκαν μέσα σε 15 δευτερόλεπτα με τη χρήση αντισηπτικού χεριών που περιείχε αλκοόλ σε ποσοστό 80%. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι πληροφορίες που εξήγαγαν για το χρόνο επιβίωσης του κορωνοίού στην επιδερμίδα, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την αποφυγή της μόλυνσης μέσω της επαφής και δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.
Μολονότι πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κύρια οδός μετάδοσης του κορωνοϊού είναι μέσω σταγονιδίων, αλλά και αερογενώς, οι Ιάπωνες ερευνητές συμπεραίνουν: «Η μελέτη δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να έχει υψηλότερες πιθανότητες μόλυνσης μέσω της επαφής απ’ ό,τι ο ιός της γρίπης Α γιατί είναι πολύ πιο σταθερός στην ανθρώπινη επιδερμίδα.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ