Αρωματικά κεριά: Το αντίδοτο για το  άγχος είναι κάτω από την μύτη σας


Αρωματικά κεριά: Το αντίδοτο για το  άγχος είναι κάτω από την μύτη σας. Τα οικιακά αρώματα άκμασαν το 2020 και ένας λόγος μπορεί να είναι τα υποσυνείδητα αποτελέσματά τους. Η αρωματοθεραπεία – η ικανότητα του αρώματος να διαμορφώνει παθητικά τα συναισθήματα – δεν ήταν ποτέ πιο απαραίτητη.

Σε αντίθεση με τις άλλες αισθήσεις μας, με μυρωδιά, νιώθουμε ένα άρωμα πριν το αναγνωρίσουμε. Τα αρώματα περνούν πρώτα από τον οσφρητικό βολβό, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη ρινική κοιλότητα, και στη συνέχεια υποβάλλονται σε επεξεργασία από την αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο (τα κέντρα συναισθημάτων και μνήμης, αντίστοιχα) πριν μετακινηθούν στον εγκεφαλικό φλοιό (όπου συλλογίζουμε και κάνουμε συσχετισμούς).

«Με το άρωμα, μπορείτε να πάρετε μια άμεση συναισθηματική αντίδραση και να μην καταλάβετε καν γιατί», λέει η Rachel Herz, PhD, βοηθός καθηγητής ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Brown και συγγραφέας του The Scent of Desire. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2019 στο Scientific Reports έδειξε ότι η μυρωδιά ενός πάρκου μείωσε το άγχος καλύτερα από τους ήχους ή τα τοπία του. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2019 στο Scientific Reports έδειξε ότι η μυρωδιά ενός πάρκου μείωσε το άγχος καλύτερα από τους ήχους ή τα τοπία του. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο, ας πούμε, τη βανίλια που την καθιστά καθολικά ευχάριστη. Απλώς είμαστε προετοιμασμένοι να το βρούμε έτσι «μέσω ενός μηχανισμού διδακτικών συσχετίσεων, όχι ενός φαρμακολογικού αποτελέσματος», λέει ο Herz. Η αντίδραση μπορεί να ανιχνευθεί σε βρεφική ηλικία: Η βανίλια μοιράζεται τα αρωματικά μόρια με το μητρικό γάλα και τη φόρμουλα, μια αναμφισβήτητα θρεπτική σχέση.

Οι οίκοι αρωμάτων έχουν μελετήσει τη συναισθηματική σύνδεση με το άρωμα εδώ και χρόνια, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από φυσιολογική έρευνα (μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λεβάντα μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς μόλις από χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς) και τα πάνελ αντίληψης των καταναλωτών. Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν πώς οι μυρωδιές επηρεάζουν πραγματικά τον εγκέφαλο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ