Κορονοϊός: Σάλος στην Τουρκία – Κατηγορίες για απόκρυψη κρουσμάτων και ανεπαρκή μέτρα


Ο κορονοϊός μπορεί να αποτελεί πανδημία η οποία έχει γονατίσει τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες και μάλιστα να έχει χτυπήσει πολλές ώρες σε δύο κύματα, η Τουρκία ωστόσο, φαίνεται πως αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα, επιχειρεί να αποφύγει να λάβει αυστηρά μέτρα, σαν και αυτά που ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα, για την περαιτέρω διάδοση του ιού προκειμένου να μην χτυπήσει την Οικονομία της η οποία ούτως ή άλλως, διανύει πτωτική πορεία.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων στην γειτονική χώρα είναι δυσανάλογα μικρότερος από αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατροί και στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν επί μήνες ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι κατά πολύ υψηλότεροι. Παρ’ όλα αυτά και παρά τις όποιες κατηγορίες ακούγονται, τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα αυξάνονται έχοντας ξεπεράσει το φράγμα των 2.000 ημερησίως.

Έτσι, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, οι κινηματογράφοι και όλα τα κέντρα διασκέδασης στην τουρκική επικράτεια θα κλείνουν στις 10 το βράδυ. Το ευέλικτο εργασιακό ωράριο τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα ενθαρρύνεται, πρόσθεσε, ενώ τα τζαμιά και τα σχολεία θα παραμείνουν προς το παρόν ανοιχτά.

Η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας είναι υποχρεωτική, και ορισμένες περιοχές της χώρας έχουν τεθεί σε τοπικό lockdown ή απαγόρευση κυκλοφορίας για τους άνω των 65 ετών, από όταν πραγματοποιήθηκε η άρση των μέτρων για τις εγχώριες και διεθνείς μετακινήσεις τον Ιούλιο.

Μια παραδοχή, ωστόσο, τον Σεπτέμβριο από τον υπουργό υγείας, Φαχρετίν Κοτζά ότι η χώρα δεν προσμετρούσε τα ασυμπτωματικά κρούσματα προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν πάντως δέχτηκαν τις επικρίσεις των Τούρκων υγειονομικών υπαλλήλων και των ιατρικών σωματείων ως ανεπαρκή. «Είναι δύσκολο ακόμη και να σχολιάσει κανείς αυτά τα νέα μέτρα, επειδή συχνά δεν γνωρίζουμε καν ποια είναι η πραγματική εικόνα της κατάστασης, ούτε μπορούμε να λάβουμε τις αναγκαίες πληροφορίες από την κυβέρνηση. Αν υπήρχε διαφάνεια, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά». τόνισε ο Λούτφι Τσαμλί, επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της Σμύρνης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ