Lockdown: Πότε αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας – Αυτά είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες


Lockdown στην Ελλάδα – Όλες οι ειδήσεις: Ανακοινώθηκε την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, η έναρξη των ειδικών μέτρων μετά το lockdown που επιβλήθηκε σε όλη τη χώρα. Ποια τα πρόστιμα και σε ποιες παραβάσεις επιβάλλονται.

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, 7 Νοεμβρίου η χώρα μπαίνει σε νέο lockdown. Το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την απόφαση για λήψη νέων μέτρων έτσι ώστε να μπει «φρένο» στην έξαρση του κορονοϊού στη χώρα.

Στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε να πάρει η κυβέρνηση, εντάσσεται και το lockdown το οποίο θα ξεκινήσει από τις 06:00 του Σαββάτου.

Την εξειδίκευση των νέων μέτρων, έκανε το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η διαδικασία μαζί με αυτή της περασμένης άνοιξης με δυο σημαντικές διαφορές. Την καθολική χρήση μάσκας αλλά και τη λειτουργία των σχολείων, πλην γυμνασίων και λυκείων.

Όπως εξήγησε, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει για όλους με εξαίρεση την μετακίνηση από και προς την εργασία, τα σχολεία και τους λόγους έκτακτης ανάγκης. Για τις μετακινήσεις από και προς την εργασία απαιτούνται τα απαραίτητα έγγραφα που βγαίνουν από την Εργάνη μέσω των εργοδοτών, ενώ υπάρχουν και ξεχωριστά έγγραφα για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο.

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’ εξαίρεση που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφο που αναφέρει τους λόγους εξαίρεσης.

Οι μετακινήσεις που επιτρέπονται και τα απαραίτητα έγγραφα

Για να μπορεί να μετακινηθεί ένας πολίτης από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου, θα πρέπει να έχει είτε βεβαίωση εργαζομένου, είτε χειρόγραφη βεβαίωση, είτε βεβαίωση για μετακίνηση μαθητή/τριας

Μετακινήσεις πολιτών για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  • Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης

Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα

Σχετικά με τους παραβάτες των νέων μέτρων, τα πρόστιμα αναμένονται «τσουχτερά». Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς, οι έλεγχοι θα γίνουν περισσότερο εντατικοί και πιο αυστηροί, ειδικότερα στις νυχτερινές ώρες. Εξήγησε πως θα υπάρξει αυστηρή τήρηση των μέτρων και έλεγχος για το αν αυτή πράγματι συμβαίνει, κάτι που σημαίνει πως δεν θα υπάρχει καμία ελαστικότητα και σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα.

Με τα δεδομένα που γνωρίζουμε για τις περιοχές που ήταν ήδη σε «γκρι» επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη (Θεσσαλονίκη και Σέρρες), όσοι παραβιάζουν την απαγόρευση μετακινήσεων τιμωρούνται με 150 ευρώ πρόστιμο. Όσοι δεν φορούν μάσκα, όπως έχει γίνει πλέον υποχρεωτικό για όλους τους χώρους, επίσης τιμωρούνται με 150 ευρώ πρόστιμο, ενώ και για τις συναθροίσεις τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Στα φυσικά πρόσωπα που παρακολουθούν συναθροίσεις ή εκδηλώσεις ή συμμετέχουν σε αυτές επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. Στους διοργανωτές τυχών εκδηλώσεων, για την πρώτη παράβαση προβλέπεται πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ