Αυξητική τάση των θανάτων στην Ευρώπη


«Εκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται στην Ευρώπη, η οποία είναι πλέον το νέο επίκεντρο της πανδημίας, δήλωσε αργά το απόγευμα ο περιφερειακός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη δρ Χανς Κλούγκε.

«Τα κρούσματα αυξάνονται, κατά ένα εκατομμύριο, μέσα σε λίγες ημέρες», εξήγησε, προσθέτοντας ότι και οι θάνατοι παρουσιάζουν αυξητική τάση. Παρά την ανησυχητική εξέλιξη και την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων, ο δρ Κλούγκε κάλεσε τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση με στοχευμένα, αναλογικά μέτρα και απηύθυνε έκκληση για την καθολική χρήση μάσκας.

«Με τις μάσκες και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορούμε, μέχρι τον Φεβρουάριο, να σώσουμε 266.000 ζωές στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά, μέχρι την τελευταία στιγμή. «Δεν αντέχουμε να έχουμε μία χαμένη γενιά COVID-19», τόνισε.

Το τσουνάμι κρουσμάτων κατέστησε αναγκαία την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων στη Γαλλία, παρότι βρίσκεται σε καθολικό lockdown επί μία εβδομάδα. Ετσι στο Παρίσι απαγορεύτηκε η κατ’ οίκον παράδοση τροφίμων και ποτών από τις 10 μ.μ. μέχρι τις 6 π.μ. και η πώληση και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών σε υπαίθριους χώρους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η χώρα εξακολουθεί, παρά τους περιορισμούς, να καταγράφει καθημερινά περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα, ενώ πολλοί Γάλλοι διαμαρτύρονται για ιδιωτικά πάρτι και συναθροίσεις.

Ρεκόρ κρουσμάτων και στη Γερμανία, όπου χθες ανακοινώθηκαν 19.900 νέες λοιμώξεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την αρχή της πανδημίας. Η γερμανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ότι η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και η νέα μερική καραντίνα εκτίναξαν τη ζήτηση για ορισμένα προϊόντα, όπως χαρτιά υγείας, αντισηπτικά, τρόφιμα και είδη για την παρασκευή ψωμιού, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Στην απομόνωση τέθηκε και ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν, μετά την «έμμεση» επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου.

Σε lockdown βρίσκεται από χθες και η Βρετανία. Φωτογραφίες, όμως, από τη χθεσινή πρώτη ημέρα του απαγορευτικού απαθανάτισαν τους Λονδρέζους να στριμώχνονται σαν σαρδέλες στους σταθμούς του μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας.

Νέοι περιορισμοί επιβλήθηκαν και στη Νορβηγία, όπου εστιατόρια και μπαρ θα κλείνουν τα μεσάνυχτα, ενώ συνιστάται σε πανεπιστήμια και κολέγια να ενισχύσουν τη δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Ανάλογη δραματική κλιμάκωση της πανδημίας καταγράφεται και στις ΗΠΑ, όπου τις δύο περασμένες εβδομάδες τα ημερήσια κρούσματα κατέγραψαν αύξηση 45%. Την Πέμπτη, καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ νέων λοιμώξεων, που υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες, επιβεβαιώνοντας τους ειδικούς που προειδοποιούν για την έλευση δεύτερου κύματος.

Η Κίνα απαγόρευσε χθες την είσοδο επισκεπτών από το Βέλγιο και τη Βρετανία, την Ινδία και τις Φιλιππίνες, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η επανεμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα.

Τέλος, ανησυχητικά τα νέα από το επιστημονικό πεδίο, καθώς χθες ο Δανός καθηγητής Κάρε Μόλμπακ, ειδικός στα εμβόλια και επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Κρατικού Ινστιτούτου Σέρουμ, προειδοποίησε πως το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, που ανιχνεύθηκε σε βιζόν (είδος νυφίτσας) που εκτρέφονται στη Δανία, πιθανώς να πυροδοτήσει μια νέα πανδημία.

Η ανίχνευση της μετάλλαξης οδήγησε τη δανική κυβέρνηση να αποφασίσει τη θανάτωση 17 εκατομμυρίων βιζόν. «Το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα του κορωνοϊού, που αν διασπαρεί, θα χρειαστεί να μετατρέψουμε τη σύνθεση των εμβολίων που αναπτύσσονται, γυρνώντας και πάλι στην αρχή», κατέληξε ο δρ Μόλμπακ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ