Αυτοφροντίδα διάβασμα: Ταξίδι με τη μυρωδιά ενός βιβλίου

Αυτοφροντίδα διάβασμα: Ταξίδι με τη μυρωδιά ενός βιβλίου. Η ανάγνωση δεν είναι ζωντανή, αλλά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να ζούμε, να βυθιστούμε σε έναν ωκεανό επιστολών για να καταφύγουμε, να ξαναγεννηθούμε και να απελευθερωθούμε σε αυτά τα λογοτεχνικά νησιά γαλήνης.

Διαβάζοντας, τα βιβλία είναι ένα καθολικό αγαθό που ξεπερνά τους κόσμους και τους πολιτισμούς και υπερβαίνει το χρόνο. Είναι μια κληρονομιά της ανθρωπότητας που κληρονομείται από τους γονείς στα παιδιά ως πολύτιμο αγαθό. Εάν είστε καλός “τεχνίτης” με έντονες διανυκτερεύσεις, είμαστε σίγουροι ότι θα αισθανθείτε ότι ταυτίζεστε με αυτές τις σκέψεις. Συχνά όταν κλείνουμε τα μάτια μας, θα θέλαμε να ξαναζήσουμε όλες αυτές τις νέες και έντονες αισθήσεις, καθώς γυρίζουμε τις κιτρινωπές σελίδες των βιβλίων.

Εκείνα που διατηρούμε με το όνομά μας γραμμένο στις πρώτες σελίδες. Κατά κάποιο τρόπο, τα παλιά βιβλία είναι σαν φωτογραφίες της ψυχής , σαν μικρά σύμπαντα που περιέχουν πολλά μέρη του εαυτού μας. Είναι συναισθήματα  που μας κινούν ακόμα και αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν τα σημερινά παιδιά πλησιάζουν τα βιβλία με το ίδιο πάθος. Είναι σαφές ότι ο κόσμος τους φαίνεται διαφορετικός, ότι η σημερινή κοινωνία οδηγεί στο πίσω μέρος της τεχνολογίας και όχι στις ομαλές σελίδες ενός βιβλίου. Αξίζει να επενδύσουμε τις προσπάθειές μας για να πραγματοποιήσουμε αυτήν την προσέγγιση. Τα βιβλία απολαμβάνονται με πολλές αισθήσεις. Στην πραγματικότητα, ίσως αναρωτηθήκατε κι εσείς γιατί τα παλαιότερα βιβλία έχουν μια τόσο περίεργη μυρωδιά, μια μυρωδιά που μας γοητεύει και μας αιχμαλωτίζει.

Όλα αυτά οφείλονται σε ένα κρυφό στοιχείο στις σελίδες του. Ο λόγος πρέπει να βρεθεί στη λιγνίνη (ο πρώτος ξάδελφος της βανίλιας). Είναι ένα πολυμερές που υπάρχει στο φυτικό βασίλειο και αυτό, στην περίπτωση των δέντρων, τα βοηθά να παραμείνουν σταθερά. Κάθε παλιομοδίτικο βιβλίο έχει τη μοναδική ουσία βανίλιας που ενισχύεται περαιτέρω καθώς τα φύλλα γερνούν και γίνονται κίτρινα. Σήμερα αυτές οι διαδικασίες έχουν αλλάξει. Δεν είναι πλέον συνηθισμένο να αισθάνεσαι αυτή την έντονη μυρωδιά του χθες . Και περισσότερο, αν λάβουμε υπόψη την άνοδο των ηλεκτρονικών συσκευών. Τελείωσε τη μέρα σου με ένα βιβλίο…Τα βιβλία μας διδάσκουν, μας ευχαριστούν, μας ηρεμούν!

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here