Η «χαμένη» ταινία της Τζένης Καρέζη – Γιατί δεν προβλήθηκε ποτέ στην τηλεόραση


Είναι μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, συνώνυμο του ελληνικού κινηματογράφου. Η Τζένη Καρέζη πρωταγωνίστησε μια και μοναδική φορά σε ξένη παραγωγή, η οποία ωστόσο απέτυχε! Το Newsbomb.gr γυρίζει πίσω στο μακρινό 1965, «μπαίνοντας» στην ταινία «Μια σφαίρα στην καρδιά».

To 1965, το να επιλεγεί μια Ελληνίδα ηθοποιός για μια ξένη ταινία, θεωρούνταν μεγάλη είδηση. Το ίδιο ακριβώς θεωρήθηκε και όταν ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Τζένης Καρέζη στην ταινία «Μια σφαίρα στην καρδιά», η οποία σημείωσε παταγώδη… αποτυχία!

Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Ζαν – Ντανιέλ Πολέ, και τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Τρούμπα, το Πέραμα, την Αθήνα, τους Δελφούς, τον Αχλαδόκαμπο, τη Σκύρο και τη Σικελία. Γυρίστηκε το 1965 και κάποια από τα γυρίσματα (που διήρκεσαν τέσσερις μήνες) συνέπεσαν με τα αιματηρά Ιουλιανά στην Αθήνα.

Το φιλμ κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και στην Γαλλία το 1966 και μετά εξαφανίστηκε από τις οθόνες. Η διάρκεια της ταινίας είναι 84 λεπτά, είναι έγχρωμη και η γλώσσα στην οποία γυρίστηκε είναι τα γαλλικά και έχει ελληνικούς υπότιτλους.

Οι ελάχιστοι που κατάφεραν να το δουν, βρέθηκαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1967. Αν το αναζητήσετε σε κάποια ταινιοθήκη, να σας πληροφορήσουμε πως δεν θα το βρείτε καθώς δεν προβλήθηκε στην τηλεόραση.

Το κάστινγκ

Η ειρωνεία είναι πως ο ρόλος που ενσάρκωσε η Τζένη Καρέζη αρχικά δεν προοριζόταν για εκείνη αλλά για την… Βέρα Κρούσκα, ωστόσο κέρδισε λόγω των άπταιστων γαλλικών που μιλούσε!

Σκηνή από την ταινία

Πρωταγωνιστής ήταν ο Σάμι Φρέι και ο Φρανσουάζ Αρντί και στο καστ συμμετέχουν επίσης ο Σπύρος Φωκάς, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Σωτήρης Μουστάκας, η Βιβέτα Τσιούνη, ο Αρτέμης Μάτσας, ο Δημήτρης Μυράτ, η Αννα Ραυτοπούλου, ο Γιώργος Μούτσιος, ο Χρήστος Νέγκας και οι Νίκος Τσακιρίδης, Νίκος Φέρμας, Κώστας Φέρρης, Φάνης Χηνάς, Γιώργος Μαρίνος και Ζανίνο!

Το σενάριο

Αν διαβάσει κανείς την υπόθεση της ταινίας τότε θα απορήσει πως απέτυχε εισπρακτικά, καθώς φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρουσα.

Ο Φραντσέσκο Μοντελέπρε είναι ένας ξεπεσμένος μαρκήσιος από τη Σικελία ο οποίος έχει ύποπτες συναλλαγές και σχέσεις με την τοπική μαφία η οποία τον έχει βάλει στο… μάτι για τη περιουσία του!

Μετά από ένα ατύχημα, ο Μοντελέπρε τραυματίζει σοβαρά έναν από αυτούς και προφανώς αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ιταλία κυνηγημένος από τους μαφιόζους και βρίσκει καταφύγιο στην Αθήνα.

Ωστόσο, ο αρχιμαφιόζος Ριτσάρντι έχει δώσει εντολή να βρεθεί και να εκτελεστεί ο Μοντελέπρε ενώ την ίδια ώρα ο Φραντσέσκο προσπαθεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην κάνοντας διάφορες δουλειές.

H Τζένη Καρέζη και ο Σαμ Φρέι

Στην Ελλάδα, ερωτεύεται την Κάρλα, τραγουδίστρια σε μπαρ, κάτι που μαθαίνει η σύντροφός του, Άννα, ενώ κάνει διακοπές και εκείνη στη χώρα μας μαζί με μια φίλη της!

Δράση, σασπένς, ρομάντζο και έρωτας ήταν τα κύρια συστατικά της ταινίας, η οποία όμως δεν έπεισε κοινό και κριτικούς.

Από το πλατό στις διαδηλώσεις

Βοηθός του σκηνοθέτη Ζαν – Ντανιέλ Πολέ, ήταν ο Κώστας Φέρρης, ένας έντονα πολιτικοποημένος άνθρωπος. Η περίοδος που γυρίστηκε η ταινία, συνέπεσε με τα Σεπτεμβριανά και μετά το τέλος των γυρισμάτων, οι δυο τους πήγαιναν στις πορείες.

Από τότε αναπτύχθηκε μια τεράστια φιλία, που οδήγησε τον Φέρρη το 1967 στη Γαλλία, όπου βρήκε καταφύγιο.

Η Carousel Films την αναβίωσε!

Η ταινία βρέθηκε ξεχασμένη (κυριολεκτικά), βρέθηκε το 2018 όταν ανακαλύφτηκε μια κόπια της στη Γαλλία.

H Carousel Films ανέλαβε την αποκατάστασή της και την επανέκδοσή της ενώ ένα χρόνο αργότερα το 2019, το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου, χρηματοδότησε την πλήρη ψηφιακή αποκατάσταση της ταινίας.

Δείτε το trailer


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ