Κρούσματα σήμερα: Αγωνία για τους διασωληνωμένους – Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί


Κρούσματα: Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών από κορονοϊό διαρκώς αυξάνεται και προκαλεί ανησυχία. Πληθαίνουν οι νεκροί στην Ελλάδα, μόλις 16 μέσα σε λίγες ώρες την Κυριακή.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα είναι σε οριακό σημείο. Το σύστημα υγείας πιέζεται αφόρητα λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες. Ειδικότερα ο αριθμός των διασωληνωμένων και των ανθρώπων που πεθαίνουν εξαιτίας της COVID-19 είναι τα βασικότερα σημεία που προκάλεσαν τον συναγερμό και τα έκτακτα μέτρα.

Το lockdown επιβλήθηκε εσπευσμένα για να προλάβουμε την ανάσχεση της πανδημίας, πλην όμως ίσως και να μην είναι αρκετό. Η αγωνία για τον αριθμό των διασωληνωμένων καθημερινά μεγαλώνει, αφού ο αριθμός αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα αλλά και τους αρμόδιους του συστήματος υγείας. Μεγάλη είναι η ανησυχία και για τον αριθμό των νεκρών, με 16 ανθρώπους να «φεύγουν» μέσα σε λίγες ώρες την Κυριακή (8.11).

Οι διαθέσιμες ΜΕΘ, λοιπόν, μειώνονται όσο ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται, την ώρα που παρατηρείται μεγάλη αύξηση και στον αριθμό των νεκρών καθημερινά λόγω του κορονοϊού. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 1.063 κλίνες ΜΕΘ. Οι 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές (ποσοστό 31%). Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 643, οι 475 είναι κατειλημμένες και οι 168 κενές (ποσοστό 26%).

Αν υπολογίσει κανείς πως θα χρειαστεί χρόνος για να αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το πρωί του Σαββάτου (7.11), καταλαβαίνει και το πόσο οριακή είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας της χώρας. Παράλληλα, γίνεται ξεκάθαρο στον καθέναν το πόσο σημαντικό είναι να τηρηθούν αυτά τα μέτρα, προκειμένου να υπάρξει αποδοτικότητα και να μειωθεί δραστικά ο αριθμός κρουσμάτων και – κυρίως – διασωληνωμένων στη χώρα.

Το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων αυτή τη στιγμή μοιάζει αρκετά μακρινό, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν αποκλείεται ένα lockdown να μην είναι αρκετό. Μάλιστα υπάρχει σχετική αποκάλυψη για σχέδιο διαδοχικών lockdown κατά τόπους, με το πλάνο να περιλαμβάνει 21 ημέρες σκληρών μέτρων για 14 ημέρες πιο χαλαρής επιβολής τους μέχρι να φτάσουμε στον Μάρτιο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ