Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν


Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραιτήθηκε από τη θέση του

Νέοι «τριγμοί» για το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Ο γαμπρός του «σουλτάνου», που διατελούσε υπουργός Οικονομικών της χώρας, υπέβαλλε την παραίτησή του με μια επίσημη δήλωση μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ αποφάσισε με αυτό τον τρόπο να αποχωρήσει από τη θέση του και να αφήσει το χαρτοφυλάκιό του, τη στιγμή που η τουρκική οικονομία είναι σε δεινή θέση και η λίρα «βυθίζεται» διαρκώς στις παγκόσμιες αγορές. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της χώρας η οικονομική και κοινωνική κρίση γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, με το καθεστώς του Ερντογάν να καταρρέει μέρα με την ημέρα, όπως μαρτυρούν και οι τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τουρκικά ενημερωτικά δίκτυα, δεν έχει γίνει ακόμα καμία επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο και από την κυβέρνηση, ωστόσο είναι δεδομένο πως η παραίτηση Αλμπαϊράκ θα προκαλέσει προβλήματα στην Άγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις πριν από μερικά 24ωρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απομακρύνει από τη θέση του τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ και τον αντικατέστησε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ μετά από το νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ στο οποίο υποχώρησε η τουρκική λίρα.

Καταρρέει ο «σουλτάνος», φεύγουν και οι δικοί του άνθρωποι
Είναι εμφανές, λοιπόν, πως ο «σουλτάνος» διαρκώς χάνει όχι μόνο τα ερείσματά του στην τουρκική κοινωνία, με ολοένα και περισσότερους πολίτες της χώρας να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, αλλά και στελέχη που είχε στο πλευρό του. Ειδικότερα η περίπτωση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ έχει ξεχωριστή σημασία, αφού πέρα από κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Ερντογάν, ο 42χρονος είναι και γαμπρός του Τούρκου προέδρου.

Τον Ιούλιο του 2004 ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ παντρεύτηκε την Εσρά Ερντογάν, την προτελευταία κόρη του Τούρκου προέδρου. Οι δυο τους έχουν τέσσερα παιδιά, τα εγγόνια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο Αλμπαϊράκ στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για οικονομικές ατασθαλίες με το όνομά του να έχει εμπλακεί στην υπόθεση των «Paradise Papers» και σε offshore εταιρίες. Η σύνδεση που έχει ο Ερντογάν, λοιπόν, με έναν από τους κορυφαίους υπουργούς του είναι και οικογενειακή και έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία η παραίτησή του.

Είναι ένα ακόμα δείγμα της κατάρρευσης που έχει επέλθει στο τουρκικό κράτος υπό το δικό του καθεστώς. Πρόσφατα, άλλωστε, στο Newsbomb.gr είχατε διαβάσει μια εκτενή ανάλυση για το πως ο Ερντογάν βυθίζει ολοένα και περισσότερο την οικονομία – και κατ’ επέκταση διαλύει τον κοινωνικό ιστό – της Τουρκίας, ενεργώντας στα πρότυπα καθεστωτικών ηγετών. Παράλληλα, όμως, με τη «βύθιση» της λίρας και την κατάρρευση της Τουρκίας, έρχεται και η προσωπική κατάρρευση για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ