Κορονοϊός: Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα – Πόσες κλίνες είναι ακόμη κενές


Lockdown: Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία το τελευτάιο διάστημα και ειδικά του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ήταν ένας από τους παράγοντες, που οδήγησαν στην απόφαση για το νέο γενικό απαγορευτικό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Κυριακή εντοπίζεται έντονη πίεση στις ΜΕΘ καθώς οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει πλέον τους 228, με διάμεση ηλικία τα 66 έτη, όπου η πλειοψηφία (75%) είναι άνδρες. Από τους διασωληνωμένους, το 88,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.452. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.059 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).

Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό σε όλη τη χώρα:

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 442
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 186
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 398
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 561
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 189
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 172
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 24
  • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 87

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.063 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές (ποσοστό 31%).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι τα Ιωάννινα. Στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης, η πληρότητα των νοσηλευόμενων στις μονάδες Covid ξεπερνά το 80% -παρά την πρόσθεση άλλων περίπου 50 κλινών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δυναμικότητας 80 κλινών νοσηλεύονται γύρω στους 75 ασθενείς, και 19 στο νεοσύστατο κέντρο κορονoϊού του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», δυναμικότητας 24 κλινών.

Παράλληλα τα προβλήματα υποστελέχωσης των συγκεκριμένων μονάδων εντείνονται, καθώς μεταξύ των ασθενών και των ύποπτων περιστατικών περιλαμβάνονται τουλάχιστον 29 υγειονομικοί.

Την ίδια στιγμή αυτό που προκαλεί ανησυχία, είναι το στατιστικό που έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στο Mega είπε πως από τους διασωληνωμένους με κορωνοϊό σε ΜΕΘ, το 40%-43% πεθαίνουν!

Αντίστοιχα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη τόνισε πως αν δεν αποδώσουν τα μέτρα «φυσικά θα χρειαστεί παράτασή τους», εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες ακόμη και για το αν θα γιορτάσουμε το Πάσχα κανονικά.

«Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 και κρούσματα, μετά κάνα δυο μέρες περίπου θα έχουμε ευθεία και μετά θα υπάρξει μείωση. Γι’ αυτό πήραμε τα νέα μέτρα γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει. Χρειάζονται 300 με 500 κρούσματα την ημέρα για να αρθούν τα μέτρα. Και μετά θα γίνει σταδιακή άρση μέτρων. Αν δεν πάνε καλά θα χρειαστεί φυσικά παράταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν όσο περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας γίνεται, οι οποίες θα μείνουν παρακαταθήκη για την Ελλάδα. Όμως δεν αποτελεί λύση για την πανδημία να πούμε ότι έχουμε χιλιάδες κλίνες, είτε απλές είτε εντατικής θεραπείας», είπε, εξηγώντας ότι αν φτάναμε σε σημείο να χρησιμοποιηθούν όλες αυτές οι κλίνες θα είχαμε εκατόμβες νεκρών. «Πρέπει συνεπώς να σταματήσουμε την πανδημία και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Στη διάθεση του δημοσίου ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων

Μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου θα μπορεί να διατάσσεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η αναγκαστική διάθεση στο δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, επιμέρους χώρων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δομών υγείας και παρόχων υπηρεσιών υγείας, καθώς και ιδιωτικών νοσοκομείων και θεραπευτηρίων εν συνόλω, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19, εφόσον αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο.

Αυτό προβλέπεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την παράταση της δυνατότητας αναγκαστικής διάθεσης χώρων ιδιωτών παρόχων υγείας να κρίνεται απαραίτητη ενώ μέσω του δεύτερου, σφοδρότερου κύματος της πανδημίας.

Ο υπουργός Υγείας μπορεί επίσης να αποφασίσει, αν χρειαστεί, την αναγκαστική δέσμευση στο δημόσιο της χρήσης ολόκληρου ιδιωτικού θεραπευτηρίου ή νοσοκομείου καθώς και όλων των παρεπόμενων ιατρικών, νοσηλευτικών και βοηθητικών υπηρεσιών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ