Συρίγος στον Alpha 98,9: «Τα τηλεφωνήματα Ερντογάν στον πρόεδρο των ΗΠΑ κόβονται»


Την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην Αμερική, σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Τη νέα κατάσταση στις ΗΠΑ, μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν και τις διαφορές του νέου προέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε ο Άγγελος Συρίγος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα νέα δεδομένα που θα ισχύουν σχετικά με τις σχέσεις Αμερικής και Τουρκίας.

«Αυτό που αλλάζει κατηγορηματικά με την εκλογή του Μπάιντεν είναι ότι κόβεται η συνήθεια του Ερντογάν να τηλεφωνεί στον Αμερικανό πρόεδρο και εκείνος να μην ακούει το υπουργείο Εξωτερικών του. Αυτό κόβεται. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε την Ελλάδα και είναι λάθος να βλέπουμε την Τουρκία ως απομονωμένη. Στα μάτια της Αμερικής είμαστε στο ίδιο σύστημα», σχολίασε αρχικά στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Οι σχέσεις μας με την Αμερική έχουν βελτιωθεί, διότι η Τουρκία επέλεξε να απομακρυνθεί από τη Δύση, εμείς είμαστε το καλό παιδί της συμμαχίας».

Για τις διαφορές Μπάιντεν – Τραμπ: «Ο Μπάιντεν διαφοροποιείται σε 3 σημεία. Το πρώτο είναι ο διεθνείς οργανισμοί, τους οποίους υποστηρίζει, όπως και το ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ ήθελα να φύγει κάποια στιγμή, ο Μπάιντεν θα επιλέξει να ενδυναμώσει τη σχέση του με το ΝΑΤΟ. Το δεύτερο είναι ότι ο Μπάιντεν θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους και τρίτον, αντιλαμβάνεται ως μέγιστη απειλεί τη Ρωσία και όχι την Κίνα».

«Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αμερική περνάνε μέσα από το πρίσμα της Ρωσίας. Ο Ερντογάν εδώ και χρόνια θεωρεί ότι η χώρα του είναι μεγάλη δύναμη και μπορεί να συνομιλεί ισότιμα με την Αμερική, τη Γαλλία, τη Βρετανία κλπ. Αν επιλέξει να ξαναφτιάξει τις σχέσεις του με τη Δύση, έστω και με τους όρους του, είναι βέβαιο ότι η Αμερική θα πει ναι. Η Αμερική δεν θέλει η Τουρκία να φύγει από το μαντρί. Αν ο Ερντογάν δώσει διαφορετικό πρόσημο στις σχέσεις και πει ότι εγώ είμαι απέναντι στη Συρία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν θες να είναι η κατάσταση ανεξέλεγκτη και η Ρωσία να παίζει μόνη της».

Για το πώς ο Μπάιντερ θα τιθασεύει το Κογκρέσο για τον Ερντογάν: «Θα του βάλει κυρώσεις. Οι κυρώσεις βέβαια έχουν στάδια, μπορεί να ξεκινήσει από ένα πρώτο επίπεδο και όσο περνάει ο καιρός να τις επιτείνει, αν η Τουρκία συνεχίσει τις καλές σχέσεις με τη Ρωδία. Οι κυρώσεις μπορεί να ληφθούν τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, αλλά θέλουν μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι το φθινόπωρο για να εφαρμοστούν, όμως η πολιτική διάστασή τους, είναι διαφορετική».

Για το αν το ΔΝΤ είναι κοντά στην Τουρκία: «Ο Ερντογάν θέλει να αποφύγει άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ και κινείται διαρκώς σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν έχει πολύ μεγάλα περιθώρια και οι κινήσεις που τρώει τον γαμπρό του, θυμίζουν τον Κρόνο που τρώει τα παιδιά του. Το σύστημά του φτάνει στο τέλος του με την οικονομική κατάρρευση όχι με τη στρατιωτική. Αυτό τον φτάνει στο όριό του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ