Γαλλικά MME: Την διακοπή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας θα προτείνει ο Μακρόν


Την διακοπή της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας θα προτείνει η γαλλική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού καναλιού Europe 1.

H γαλλική πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της οργανωμένης αντεπίθεσης απέναντι στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα πάντα με το Europe 1, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν είχε προειδοποιήσει τον Τούρκο πρόεδρο ότι προκαλεί πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις, χωρίς να διευκρινίσει τη φύση τους, εάν ο Ερντογάν συνέχιζε την επιθετική πολιτική του στην ανατολική Μεσόγειο και τις διακηρύξεις «μίσους» προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο κατηγορεί για ισλαμοφοβία.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον τελευταίο καιρό έχουν αναφερθεί πολλές φορές σε πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις έχουν παραπεμφθεί για τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

«Η τελωνειακή ένωση επιτρέπει οικονομικές ανταλλαγές αφορολόγητων και ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την τουρκική οικονομία. Επομένως, η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει μεγάλα μέσα εναντίον της Τουρκίας επιτιθέμενη στο πορτοφόλι.

Στο πλαίσιο της κυβέρνησης, επιβεβαιώνεται ότι αυτή μελετάται αυτό το μονοπάτι, αλλά ότι θα απαιτήσει τη συμφωνία των άλλων αρχηγών κυβερνήσεων της Ένωσης», αναφέρει το κανάλι.

Ωστόσο, το όπλο των οικονομικών κυρώσεων παραμένει δύσκολο, όπως αναφέρεται, καθώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ στις γαλλικές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Τουρκία.

Με την αλλαγή στάση της Γαλλίας, οι πιθανότητες αυξάνονται για πίεση προς την Άγκυρα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί η ομόφωνη γνώμη των υπόλοιπων χωρών -κάτι που πάντα είναι δύσκολο στην ΕΕ.

Αίτημα και της Αθήνας

Την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, με «φόντο» τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε ζητήσει πριν από τρεις εβδομάδες και η Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε στείλει επιστολή στον επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βάρχελι, τονίζοντας πως η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν πως στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ