Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε και πώς θα πληρωθεί φέτος


Από τους εργοδότες θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους στον προβλεπόμενο από την σχετική νομοθεσία του 1981 χρόνο και σε δεύτερο χρόνο οι εργοδότες θα λάβουν από το κράτος.  Το τμήμα του δώρου που θα καταβληθεί από το κράτος θα υπολογιστεί με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζόμενου, αλλά την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν μισθό άνω των 1000 ευρώ θα χάσουν έως 20% του δώρου Χριστουγέννων που ελάμβαναν τις χρονιές προ κορονοϊού, ανάλογα με τους μήνες που έχουν τεθεί σε αναστολή.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική ΚΥΑ του 1981 προβλέπει πως το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται την 21η Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι, όπως και κάθε χρόνο, το Δώρο Χριστουγέννων του 2020 θα υπολογιστεί, με βάση τους μισθούς του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος.

Ωστόσο όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Εργασίας, θα καταβληθεί από το κράτος στους εργοδότες η αναλογία του Δώρου για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί του ύψους των 534.

Όσοι έχουν εργαστεί για ολόκληρο αυτό το διάστημα, λαμβάνουν ολόκληρο τον 13ο μισθό.

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ