Ψυχική Υγεία: Άγχος σχέσης, ανασφάλεια και προσκόλληση

Ψυχική Υγεία: Άγχος σχέσης, ανασφάλεια και προσκόλληση. Οι πεταλούδες στην αρχή μιας νέας σχέσης είναι φυσιολογικές. Το να ελπίζεις ότι η έλξη είναι αμοιβαία μπορεί να είναι το ίδιο συναρπαστικό και ενοχλητικό.

Ωστόσο, μετά την αρχική φάση φλερτ, εάν ένα άτομο συνεχίζει να αισθάνεται άγχος με έναν σύντροφο, μπορεί να είναι ένα σημάδι. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι κατηγορούν τον εαυτό τους, αποδίδοντας την εμπειρία του άγχους σε προσωπικές ανασφάλειες ή σε ένα στυλ προσκόλλησης. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Από την άλλη πλευρά, ένας σύντροφος που χρησιμοποιεί ανασφάλειες για να δικαιολογήσει μία άδικη συμπεριφορά σε μια σχέση μπορεί να είναι προβληματικός. Η χρησιμοποίηση μιας προηγούμενης δυσκολίας για να δικαιολογήσουμε την τρέχουσα κακομεταχείριση ενός συντρόφου είναι μια κόκκινη σημαία. Το να παίζεις το θύμα για να αποφύγεις τη λογοδοσία σε μια σχέση είναι εντελώς διαφορετικό από το να έχεις μια ανεπάρκεια και να αναλαμβάνεις ευθύνη. Ένα άτομο μπορεί επίσης να αναρωτιέται αν το “στυλ προσκόλλησης” του είναι στη ρίζα του άγχους σχετικά με μια νέα σχέση. Ένα άτομο που δυσκολεύεται να εμπιστευτεί έναν αξιόπιστο σύντροφο και που αντιδρά συχνά υπερασπιστικά, μπορεί να έχει ένα ανασφαλές είδος προσκόλλησης.

Η τάση προσκόλλησης μπορεί να προκαλεί σύγχυση, αλλά εάν ένα άτομο αντανακλά σε πολλές από τις διαπροσωπικές του σχέσεις και βιώνει τακτικά τα περίπλοκα και άβολα συναισθήματα όπως τύψεις, συνείδηση, ενσυναίσθηση, διορατικότητα, ευπάθεια και αυτογνωσία, μπορεί να είναι συναισθηματικά έξυπνος. Η αναγνώριση της βλάβης, η αυθεντική μετάνοια και η λήψη σοβαρών βημάτων για την επιδιόρθωση μιας σχέσης, μπορεί περαιτέρω να υποδηλώνει ότι ένα άτομο λειτουργεί από μια ανθεκτική συναισθηματική βάση. Αυτό το συναισθηματικό σθένος πηγάζει συνήθως από ένα ασφαλές είδος προσκόλλησης.

 

Επιπλέον, εάν ένας/μία σύντροφος τείνει να δικαιολογεί τις μη ευαίσθητες χειρονομίες του, γυρίζει το σενάριο γύρω από το άλλο άτομο κατηγορώντας το ότι είναι «πολύ ευαίσθητο» ή «ανασφαλές», τότε ο/η αποδέκτης αυτών των σχολίων μπορεί να αντιμετωπίσει έντονο άγχος. Νιώθοντας ντροπή για μια έντονη αντίδραση στην εγωιστική παράβαση ενός συντρόφου, δελεάζει ένα άτομο να συγχωρήσει αμέσως τον σύντροφο και να αναλάβει την ευθύνη.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here