Σταϊκούρας: Όλα εξαρτώνται από την υγειονομική κρίση


Σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως η κυβέρνηση δικαιώθηκε για την επιλογή να κρατήσει «πολεμοφόδια» για τον δεύτερο γύρο της πανδημίας ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για ανάκαμψη το 2021 αν έχει υποχωρήσει η έξαρση του κορονοϊού.

Ραδιοφωνική συνέντευξη στον «Real Fm» παραχώρησε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας υποστήριξε πως η ανάκαμψη αναγκαστικά «κονταίνει» λόγω του δεύτερου κύκλου της πανδημίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωσης, ωστόσο υπογράμμισε πως 3 δισ. ευρώ θα πάνε στις τσέπες των Ελλήνων πολιτών σαν ενίσχυση.

Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας, έστειλε μήνυμα σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για να εκμεταλλευτούν την επιστρεπτέα, αλλά και τη μη επιστρεπτέα, προκαταβολή από την κυβέρνηση προς το τέλος του Νοεμβρίου. Όπως τόνισε, η επιλογή της κυβέρνησης να κρατήσει «πυρομαχικά» δικαιώθηκε, από τη στιγμή που προέκυψε νέος κύκλος έξαρσης της πανδημίας.

Σχετικά με τις συνέπειες του δεύτερου lockdown, ο υπουργός σχολίασε πως υπάρχει κίνδυνος ανάκαμψης τύπου W αντί τύπου V, τονίζοντας: «Όλες οι εκτιμήσεις της ΕΕ δείχνουν ισχυρή Ανάπτυξη το 2021 και ακόμα πιο ισχυρή ειδικά για την Ελλάδα στο βασικό σενάριο, αλλά όσο οι χώρες μπαίνουν σε 2ο lockdown και νέα περιοριστικά μέτρα, η ανάκαμψη που προσδοκάται συρρικνώνεται».

Όπως εξήγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «Όλα εξαρτώνται από την υγειονομική κρίση. Η ανάκαμψη προβλέπεται ισχυρή για το 2021, αλλά όσο οι περιορισμοί γίνονται αυστηρότεροι ή διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συρρικνώνεται».

Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή «αποδεικνύει την ορθότητα της επιλογής της κυβέρνησης να ρίχνει όπλα και πολεμοφόδια, αλλά και να κρατά αποθέματα για μετά. Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είμαστε και προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Ηδη ανακοινώσαμε ένα γενναίο πακέτο 3,3 δισ. ευρώ, αλλά κρατάμε και πολεμοφόδια για τη συνέχεια».

Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε και για το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα λάβουν την ειδική αποζημίωση των 8000 ευρώ, για να απαντήσει πως έχει λάβει τέτοια μηνύματα από αρκετούς κλάδους επαγγελματιών, ωστόσο, όπως σχολίασε οι περισσότεροι αγνοούν πως το 50% που θα δοθεί στα τέλη Νοεμβρίου σαν επιστρεπτέα προκαταβολή, θα είναι «μη επιστρεπτέα».

Επίσης, σχολίασε πως τα 3 δισ. ευρώ, από τα 3,3 δισ. ευρώ των νέων μέτρων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, είναι άμεση χρηματοδότηση προς τα ελληνικά νοικοκυριά κι όχι αναστολές σε πληρωμές φόρων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ