Pfizer εμβόλιο κορωνοϊός: Αποτελεσματικό κατά 90%


Pfizer εμβόλιο κορωνοϊός: Το εμβόλιο είχε καλυτέρα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα για την προστασία ανθρώπων από τον κορωνοϊό σε Covid-19 σε μια κεντρική μελέτη

Η προστασία των ασθενών επιτεύχθηκε επτά ημέρες μετά την χορήγηση της δεύτερης από τις δύο δόσεις και 28 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Pfizer εμβόλιο κορωνοϊός: Τι είπε ο πρόεδρος της Pfizer

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, χαιρέτισε την εξέλιξη ως «μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», σε ανακοίνωσή του.

«Φθάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου μας σε μία στιγμή κατά την οποία ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο, με τους ρυθμούς μόλυνσης να φθάνουν σε νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να πλησιάζουν στον υπερκορεσμό και τις οικονομίες να αγωνίζονται για να επαναλειτουργήσουν».

Αλβέρτος Μπουρλά πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer

Στην συνέχεια τόνισε ο πρόεδρος της Pfizer ότι «Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων από τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά της Covid-19 παρέχει την αρχική απόδειξη της ικανότητας του εμβολίου μας να αποτρέπει την COVID-19.

Αγγίζουμε αυτό το κρίσιμο ορόσημο στο πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίων σε μια εποχή που ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ καθώς τα ποσοστά μόλυνσης καταγράφουν νέα ρεκόρ, νοσοκομεία είναι στα όρια των αντοχών τους και οικονομίες πασχίζουν να ανοίξουν ξανά.

Pfizer εμβόλιο κορωνοϊός: Είμαστε πολύ κοντά 

Με τα σημερινά νέα είμαστε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στο να παρέχουμε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μια υπεραναγκαία ανακάλυψη βοηθώντας στον τερματισμό αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Ανυπομονούμε να ανακοινώσουμε επιπλέον δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου από χιλιάδες συμμετέχοντες τις επόμενες εβδομάδες», κατέληξε

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην πρώτη ενδιάμεση ανάλυση αποτελεσματικότητας που πραγματοποιήθηκε από εξωτερική και ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης δεδομένων από την κλινική μελέτη Φάσης 3 του εμβολίου της Pfizer. Η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων επιβλέπει τις κλινικές δοκιμές των ΗΠΑ για να διασφαλίσει την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Η ανάλυση αξιολόγησε 94 επιβεβαιωμένες μολύνσεις Covid-19 μεταξύ των 43.538 συμμετεχόντων στη δοκιμή. Η Pfizer και η BioNTech ανέφεραν ότι από την ανάλυση των αποτελεσμάτων στις δύο ομάδες των ατόμων που μετείχαν στις δοκιμές -εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο και εκείνων στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (placebo)- προέκυψε ποσοστό αποτελεσματικότητας άνω του 90% επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Αυτό σημαίνει ότι η προστασία από την Covid-19 επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, που αποτελείται από ένα πρόγραμμα δύο δόσεων. Το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου μπορεί να ποικίλλει ωστόσο, καθώς η ασφάλεια και τα πρόσθετα δεδομένα συνεχίζουν να συλλέγονται.

«Είμαι σχεδόν εκστασιασμένος», δήλωσε ο Μπιλ Γκρούμπερ, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες εμβολίων της Pfizer, σε συνέντευξή του.

«Είναι μια μεγάλη μέρα για την δημόσια υγεία και για τις πιθανότητες να βγούμε όλοι από τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε τώρα».

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να ζητήσουν έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης άδεια από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων μόλις θα έχουν στα χέρια τους δεδομένα δύο μηνών, που αναμένονται την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Η Pfizer και BioNTech αναμένουν ότι θα έχουν 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου φέτος και 1,3 δισ. το 2021.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ