Εμβόλιο Κορονοϊός: Ποιος είναι ο Έλληνας CEO της Pfizer που έδωσε ελπίδα σε όλο τον πλανήτη


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ο ελληνικής καταγωγής CEO της Pfizer που έκανε την πιο ελπιδοφόρα ανακοίνωση για την έλευση του εμβολίου που θα βάλει τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας.

Η Pfizer Inc ανακοίνωσε τη Δευτέρα (9.11) ότι το πειραματικό της εμβόλιο είναι άνω του 90% αποτελεσματικό στην προστασία από την Covid-19 με βάση αρχικά στοιχεία από ευρεία έρευνα, γεγονός που συνιστά μεγάλη νίκη στην μάχη κατά της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία και έχει διαταράξει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Η Pfizer και η γερμανική εταίρος της BioNTech SE είναι οι πρώτες φαρμακοβιομηχανίες που εμφανίζουν αποτελέσματα από μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου και αναμένουν ότι θα καταθέσουν αίτηση επείγουσας αδειοδότησης στις αμερικανικές αρχές εντός του μήνα.

«Η σημερινή είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», δηλώνει ο Αλβέρτος Μπουρλά, ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε ανακοίνωσή του.

«Φθάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου μας σε μία στιγμή κατά την οποία ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο, με τους ρυθμούς μόλυνσης να φθάνουν σε νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να πλησιάζουν στον υπερκορεσμό και τις οικονομίες να αγωνίζονται για να επαναλειτουργήσουν», πρόσθεσε.

Η Pfizer προβλέπει να ζητήσει ευρεία άδεια για επείγουσα χρήση του εμβολίου για τις ηλικίες από 16 έως 85 ετών. Για να το κάνει αυτό, θα χρειασθεί να έχει συγκεντρώσει στοιχεία ασφαλείας δύο μηνών για το ήμισυ των 44.000 συμμετεχόντων στην μελέτη. Και αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος του Νοεμβρίου.

Η Pfizer ανακοίνωσε τα πιο ελπιδοφόρα νέα για το εμβόλιοAP Images

Ποιος είναι ο Αλβέρτος Μπουρλά

Ένας Έλληνας, λοιπόν, είναι ο CEO της εταιρίας που έκανε την πιο σημαντική ανακοίνωση των τελευταίων μηνών στον τομέα της έρευνας για την ανεύρεση εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ο Αλβέρτος Μπουρλά είναι ο άνθρωπος που ηγείται της Pfizer και δίνει ελπίδα σε όλο τον πλανήτη με την πιθανότητα να είναι σύντομα έτοιμο το εμβόλιο που θα βάλει τέλος στην πανδημία.

Ποιος είναι, όμως, ο 58χρονος επιστήμονας που έφτασε να βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας της Pfizer; Ο Αλβέρτος Μπουρλά γεννήθηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη σε μια εβραϊκή οικογένεια. Μεγάλωσε και σπούδασε στη συμπρωτεύουσα και αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Στη συνέχεια έκανε διδακτορικό στη βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής, εκ νέου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στον τομέα της κτηνιατρικής. Το 1993 ο Αλβέρτος Μπουρλά για πρώτη φορά εντάχθηκε στην Pfizer, σαν γιατρός κτηνιατρικής και τεχνικός διευθυντής του τμήματος υγείας των ζώων της εταιρείας στην Ελλάδα. Ακολούθησε μια πλειάδα θέσεων που ανέλαβε έχοντας εκτελεστικό ρόλο σε πολλά τμήματα της Pfizer.

Ο Μπουρλά διετέλεσε πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Ιδρυμένης Μονάδας Επιχειρηματικών Προϊόντων της Pfizer κατά την περίοδο 2010-2013. Αργότερα υπηρέτησε ως πρόεδρος του ομίλου των επιχειρήσεων εμβολίων, ογκολογίας και υγειονομικής περίθαλψης της Pfizer, όπου ηγήθηκε του έργου της για τον καρκίνο και τα καρδιακά φάρμακα, μεταξύ άλλων, και βοήθησε στην κυκλοφορία των φαρμάκων Eliquis and Ibrance, ενός αντιπηκτικού. και φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, είχε τον ρόλο του παγκόσμιου επικεφαλής εμβολίων, προτού προαχθεί σε πρόεδρος του ομίλου της Pfizer Innovative Health, από την 1η Ιανουαρίου 2016. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, τα έσοδα της Innovative Health αυξήθηκαν κατά 11% το 2016.

Ο Μπουρλά έγινε διευθύνων σύμβουλος της Pfizer (COO) την 1η Ιανουαρίου 2018, επιβλέποντας την ανάπτυξη φαρμάκων, την κατασκευή, τις πωλήσεις και τη στρατηγική της εταιρείας. Αναδιάρθρωσε την Pfizer και διέκοψε την επιχείρηση καταναλωτικής υγείας κατά τη διάρκεια της θητείας του ως COO. Προήχθη στον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) τον Οκτώβριο του 2018, ουσιαστικά ανέλαβε καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2019, διαδεχόμενος στη θέση τον Ίαν Ριντ.

Τον Ιανουάριο του 2020, ο Αλβέρτος Μπουρλά ανέλαβε την πρόσθετη θέση του εκτελεστικού προέδρου, μετά την ανακοίνωση της Pfizer από τα τέλη του 2019 ότι ο Ριντ θα αποσυρθεί από τη θέση του μετά από οκτώ χρόνια.

Από το ξεκίνημα του 2020 και την έξαρση της πανδημίας, η Pfizer υπό την καθοδήγησή του άσκησε πιέσεις για επιθετικά χρονοδιαγράμματα στην ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19. Ο ίδιος ο Αλβέρτος Μπουρλά αποφάσισε ότι η παραγωγή ενός πιθανού εμβολίου θα ξεκινούσε, με κίνδυνο, εν αναμονή έγκρισης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αν και αναμενόταν μόλις τον Οκτώβριο του 2020. Στα τέλη Ιουλίου του 2020, σε συνεργασία με την BioNTech, ξεκίνησαν δοκιμές στα τελευταία στάδια με το mRNA, BNT162b2 και σήμερα (9.11) ήρθε η πιο ελπιδοφόρα ανακοίνωση των τελευταίων μηνών για όλο τον πλανήτη.

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Wikipedia, Pfizer

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ