Lockdown – Ελλάδα: Το σενάριο για καραντίνα “λάστιχο” και όπου πάει


Lockdown – Ελλάδα: Το όπλο των μέτρων που θα λαμβάνονται προληπτικά για εξακολουθεί να έχει πάνω στο τραπέζι η κυβέρνηση, η οποία με βάση τις προβλέψεις των επιστημόνων προετοιμάζεται για ένα δεκαήμερο κατά τη διάρκεια του οποίου οι πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα υγείας θα γίνουν αφόρητες

Παρότι στο ίδιο χρονικό ορόσημο θα έχει τα πρώτα ευρήματα της απόδοσης των μέτρων της καθολικής απαγόρευσης, είναι σαφές ότι όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας έτσι και στη δεύτερη φάση της δεν αποτελούν το ζύγι στην ζυγαριά των αποφάσεων το πολιτικό κόστος και οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας έναντι της αχαλίνωτης διασποράς της πανδημίας και των δραματικών επιπτώσεων της στη διάσωση ανθρωπινων ζωών.

Το βασικό πλάνο, υπό την προϋπόθεση της ευλαβικής τήρησης των μέτρων, θέλει την άρση του οριζόντιου lockdown στις 30 Νοεμβρίου, και την είσοδο στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων με αρκετούς περιορισμούς.

Από την άλλη στην κυβέρνηση καταρτίζουν πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς διαφορετικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, για κάθε ενδεχόμενο υποτροπής της πανδημίας.

Ο Στέλιος Πέτσας ουκ ολίγες φορές αναφέρθηκε από τις πρώτες κιόλας ώρες εφαρμογής της οριζόντιας απαγόρευσης στη συνταγή μιας καραντίνας – ακορντεόν.

Ένα κράμα δηλαδή καθολικού lockdown συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και επιστροφής στην κανονικότητα με περιορισμένο άνοιγμα κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και με μόνιμα μέτρα όπως το μειωμένο ωράριο λειτουργίας στις λεγόμενες «εστίες υπερμετάδοσης», η υποχρεωτική χρήση μάσκας κ.α.

Για το συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει έναν σχετικό έλεγχο της κατάστασης, γίνονται εισηγήσεις για περαιτέρω διαμόρφωσή του.

Πληροφορίες θέλουν ότι μέχρι την έναρξη των εμβολιασμών θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο μόνιμης εναλλαγής καραντίνας τριών εβδομάδων και δυο εβδομάδων απαλλαγής από τους οριζόντιους περιορισμούς αλλά μια κανονικότητα με μέτρα.

Η κυβέρνηση άλλωστε έχει διαμηνύσει ότι κατά πάγια πρακτική λαμβάνει τις αποφάσεις με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, και παράλληλα είναι σαφές ότι αυτή η φάση της πανδημίας δεν επιτρέπει πειραματισμούς και το κυριότερο ανοχή. Γι’αυτό άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την χθεσινή ενημέρωση δεν απέκλεισε τίποτα:

«Κανείς δεν μπορεί να πει σ’ αυτή τη φάση τι θα απαιτηθεί, προκειμένου να φτάσουμε με ασφάλεια στην έξοδο από την υγειονομική κρίση, που είναι, επαναλαμβάνω, παγκόσμια και πρωτοφανής. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών -εφαρμόζοντας τώρα ένα δεύτερο lockdown- ώστε να φέρουμε τα κρούσματα και την πίεση στο Σύστημα Υγείας σε αποδεκτό επίπεδο. Θα απελευθερωθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων προκειμένου να επανέλθουμε σε μία μορφή κανονικότητας όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση. Είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία, για τις επιχειρήσεις, αλλά φυσικά και για τους καταναλωτές.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Το plan A όμως παραμένει η πιστή εφαρμογή των μέτρων που ήδη τρέχουν από τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου: «στο σύντομο χρονικό διάστημα των επόμενων εβδομάδων, ας τηρήσουμε τα μέτρα, προκειμένου να βγούμε από αυτό το lockdown. Αν ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, δεν θα χρειαστούν σκληρά μέτρα τις επόμενες εβδομάδες.» ήταν η ρητή προειδοποίηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι καθοριστική παράμετρος στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αποτελεί η εξέλιξη από το μέτωπο του εμβολίου και η βάσιμη αισιοδοξία που δημιουργούν. Άλλωστε έτσι θα γεμίσει το ελληνικό «οπλοστάσιο» τόσο με την θεραπευτική αγωγή που χορηγείται όσο και με το «αντίδοτο» στον ιό το οποίο αναμένεται να έρθει στη χώρα μας από τα τέλη αυτού του έτους ή το αργότερο έως τις αρχές του 2021. Προοπτική στην οποία αναμένεται να αναφερθεί και ο πρωθυπουργός στη σημερινή παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη του Covid Management Group.

Τι γίνεται με τη Super League

Πάντως είναι σαφές ότι κατά τα προσεχή εικοσιτεράωρα η κυβέρνηση θα θα κληθεί να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της αναφορικά με τη λειτουργία του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Οι αναβολές παιχνιδιών κατά την τελευταία αγωνιστική της Super League αλλά και οι δραματικές προβλέψεις για έξαρση των κρουσμάτων, θέτουν εν αμφιβόλω την διεξαγωγή αναμετρήσεων στις επόμενες αγωνιστικές.

Ταυτόχρονα η αδυναμία εξεύρεσης εμβόλιμων αγωνιστικών, λόγω των υποχρεώσεων σε Κύπελλο και Ευρώπη για κάποιες ομάδες, φέρνουν προ αδιεξόδου το επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Φέρονται κατά πληροφορίες οι επαγγελματικές ομάδες να καταρτίζουν ένα νέο υγειονομικό πρωτόκολλο που θα περάσει από την κρησάρα της επιτροπής των ειδικών και εν συνεχεία θα τεθεί προς έγκριση από το ανώτερο επίπεδο. Άλλωστε όπως αναφέρεται σε αθλητικό επίπεδο η πρόβλεψη για υποχρεωτική αναβολή των αγώνων, εάν εντοπιστούν περισσότερα από τρία θετικά κρούσματα σε μια ομάδα, σε αυτή τη φάση της πανδημίας θεωρείται ξεπερασμένη.

Προς το κυβερνητικό τραπέζι φαίνεται να προορίζονται εισηγήσεις για αριθμό κρουσμάτων που θα ανέρχεται στα έξι ανά ομάδα. Παράλληλα αλλαγές προτείνονται και για τον χρόνο διακοπής των δειγματοληπτικών ελέγχων, ώστε να αναβάλλονται εγκαίρως οι αναμετρήσεις και το κυριότερο να γίνεται άμεσα ο η απομόνωση των ύποπτων κρουσμάτων.

Το αντιστάθμισμα σε ψαράδες και κυνηγούς

Ταυτόχρονα αναμένονται και παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το θέμα της των ερασιτεχνών ψαράδων και κυνηγών. Η συγκέντρωση υπογραφών για τη δυνατότητα άσκησης της αλιείας και του κυνηγιού, κατά τη διάρκεια του lockdown δεν μπαίνει προς συζήτηση από την κυβέρνηση. Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε αντισταθμιστικά μέτρα, με την επέκταση της ισχύος των αδειών που έχουν πληρωθεί και για την επόμενη περίοδο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ