Κρήτη: Πέθανε ο Στέλιος Χαλκιαδάκης


Μια σημαντική προσωπικότητα στο Ηράκλειο της Κρήτης

«Έφυγε» ήσυχα στον ύπνο του, όπως ήρεμα και γαλήνια έζησε σ όλη του τη ζωή, τα ξημερώματα, ο εκδότης Στέλιος Ε. Χαλκιαδάκης σε ηλικία 94 ετών.

Ο εκλιπών, υπήρξε σημαντική προσωπικότητα στο χώρο του βιβλίου στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς διέθετε ένα από τα πλέον σημαντικά βιβλιοπωλεία της εποχής, επί της οδού Εβανς και είχε δημιουργήσει τις εκδόσεις Κνωσός.

Γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Ατσιπάδες Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο και είχε αποφοιτήσει από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, αλλά ποτέ δεν διορίστηκε λόγω των πολιτικών φρονημάτων του.

Ήταν το τρίτο παιδί της πολυμελούς οικογένειας του παπά Μανώλη Χαλκιαδάκη και της Αγάπης, το γένος Δασκαλαντωνάκη. Παντρεύτηκε την Ελένη Ζανουδάκη, με την οποία απέκτησε δυο παιδιά, την Αγάπη και τον Μάνο, που έφυγε από τη ζωή σε νεαρή ηλικία. Ευτύχησε όμως να αποκτήσει δυο εγγόνια και πέντε δισέγγονα.

Στην εκδοτική του δραστηριότητα περιλαμβάνονταν βιβλία που αφορούσαν κυρίως μαρτυρίες αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, ενώ όπως σημειώνει ο ιστορικός και συγγραφέας Α. Σανουδάκης «…την προσπάθεια οικονομικά και ηθικά στήριξε ο Στέλιος Χαλκιαδάκης που κάθισε και αυτός στο σκαμνί του κατηγορουμένου – (σ.σ. αναφέρεται στη δίκη Μπαντουβά). Χρηματοδότησε 35 βιβλία και είμαι βέβαιος ότι ποτέ δεν πήρε πίσω ούτε το αρχικό κόστος των βιβλίων».

Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Ν. Ηρακλείου και επι σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου με σημαντική δραστηριότητα.

Πηγή: rethnea.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ