Covid 19 ψυχική διαταραχή: Τρεις μήνες μετά την διάγνωση του


Covid 19 ψυχική διαταραχή: Τρεις μήνες μετά την διάγνωση του. Ένας στους πέντε ασθενείς με Covid-19 θα εμφανίσει κάποια ψυχική διαταραχή εντός τριμήνου από τη διάγνωση της λοίμωξης.

Σύμφωνα επιστημονική μελέτη, το 20% όσων προσβάλλονται από τον νέο κορωνοϊό εμφανίζει κάποια ψυχική διαταραχή μέσα σε 90 μέρες από τη διάγνωση της λοίμωξης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό ψυχιατρικής «The Lancet Psychiatry». “Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι όσοι επιζούν από μια λοίμωξη Covid-19 κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας και τα ευρήματά μας δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό”, αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης

Το άγχος, η αϋπνία και η κατάθλιψη είναι οι πιο κοινές διαταραχές που εκδήλωσαν οι άνθρωποι, τα στοιχεία των οποίων χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα, οι οποίοι ανάρρωσαν από τη νόσο Covid-19 και παρουσίασαν προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι επιστήμονες επίσης διαπίστωσαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σε άτομα που αντιμετώπισαν τη λοίμωξη του SARS-CoV-2. Για τις ανάγκες τις έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για 69 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, στα οποία καταγράφονταν περισσότερες από 62.000 περιπτώσεις ασθενών με Covid-19. Μέσα σε διάστημα τριών μηνών από τη διάγνωση της λοίμωξης, ένας στους πέντε επιζήσαντες από τη νόσο του κορωνοϊού εκδήλωσε άγχος, κατάθλιψη ή αϋπνία. Κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να συμβεί σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 απ’ ό,τι σε άλλες ομάδες ασθενών, για το ίδιο χρονικό διάστημα, αναφέρουν οι ειδικοί.

Μια επιπλέον πληροφορία στο πλαίσιο της μελέτης είναι ότι, άτομα με ιστορικό ψυχικής πάθησης παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο, σε ποσοστό 65%, να διαγνωστούν με λοίμωξη Covid-19 συγκριτικά με όσους δεν έχουν παρουσιάσει ψυχολογικά προβλήματα στη ζωή τους. Και άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι δεν είχαν άμεση ανάμειξη στην έρευνα ανέφεραν ότι τα ευρήματα αυτής έρχονται να προστεθούν στον ολοένα αυξανόμενο όγκο των στοιχείων, τα οποία αποδεικνύουν ότι η νόσος Covid-19 μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τον νου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ψυχιατρικών ασθενειών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ