Κακοκαιρία: «Βούλιαξε» η Κρήτη – Σε λιγότερες από 24 ώρες έριξε την βροχή ενός έτους στα Μάλια

Τεράστιες ήταν οι ποσότητες νερού που έπεσαν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Χερσονήσου ο οποίος από το μεσημέρι της Τρίτης (10/11) μετρά τις πληγές του

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, Μανώλη Λέκκα, μόνο στα Μάλια καταγράφηκαν έως τις 5 το απόγευμα 360 χιλιοστά βροχής.

«Πρόκειται για μία τεράστια ποσότητα νερού. Είναι ουσιαστικά η βροχή ενός έτους που έπεσε στα Μάλια σε λιγότερο από ένα 24ωρο», ανέφερε μιλώντας στο cretapost.gr ο κ. Λέκκας ο οποίος παράλληλα ανέφερε πως εξίσου υψηλά ποσοστά βροχής καταγράφηκαν στα Αγριανά Χερσονήσου (280 χιλιοστά έως και τις 12 το μεσημέρι) και τον Μοχό (200 χιλιοστά).

«Αυτά τα νούμερα βέβαια τώρα θα είναι πολύ υψηλότερα ωστόσο έχουν πέσει οι σταθμοί εξαιτίας προβλημάτων δικτύου που παρουσιάστηκαν στην περιοχή από την κακοκαιρία», επεσήμανε σχετικά ο κ. Λέκκας ενώ εξήγησε και τι σημαίνει όταν λέμε ένα χιλιοστό βροχής: «Το ένα χιλιοστό βροχής είναι ένα κυβικό μέτρο νερού στο στρέμμα. Άρα καταλαβαίνουμε ότι 360 τόνοι νερού σε ένα στρέμμα, όταν τους συγκεντρώσεις μιλάμε για μία τεράστια ποσότητα».

«Αν είχαμε συγκερασμό των δύο κακοκαιριών τότε θα θρηνούσαμε θύματα»

Το ευτυχές γεγονός, για τον κ. Λέκκα, ήταν πως οι δύο κακοκαιρίες (της Παρασκευής και της χθεσινής) δεν συνέπεσαν καθώς τότε θα θρηνούσαμε και θύματα.

«Αν κάνω έναν απολογισμό των δύο κακοκαιριών που έπληξαν την ίδια περίπου περιοχή θα πω ότι ευτυχώς που δεν συνέπεσαν μαζί. Δηλαδή, η κακοκαιρία της Παρασκευής και του Σαββάτου έπληξε τις ορεινές ζώνες τις ίδιας περιοχής (Οροπέδιο Λασιθίου και Καστέλι) ενώ χθες και σήμερα η κακοκαιρία έπληξε τη βόρεια περιοχή του δήμου Χερσονήσου. Αν είχαμε έναν συγκερασμό αυτών των δύο κακοκαιριών, αν δηλαδή είχαμε μία συνύπαρξη ταυτόχρονη των φαινομένων, πραγματικά τα δεινά θα ήταν τεράστια. Εκεί θα θρηνούσαμε και θύματα ενώ θα ήταν εξωφρενικά ασύλληπτο αυτό που θα συνέβαινε. Ευτυχώς μοιράστηκε η κακοκαιρία. Παρασκευή και Σάββατο έριχνε στα ορεινά ενώ οι χαμηλές ζώνες όπως η Χερσόνησο ήταν ένα ψιλόβροχο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας και συνέχισε: «Κι αυτό αποδεικνύεται απ’ όσα έγιναν στο Ρέθυμνο όπου τα χαμηλά βαρομετρικά του Μυλοποτάμου ουσιαστικά «έπνιξαν» την κατώτερη ζώνη προς το Πάνορμο που είδαμε εκεί να συγκεντρώνονται τεράστια όγκοι νερού εξαιτίας της απορροής σε μεγάλα υψόμετρα και συγκεντρώθηκαν προς τα κάτω. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο και στη Χερσόνησο θα ήταν τα πράγματα πολύ χειρότερα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here