Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Τουρκία μαζί με τη Ρωσία θα επιβλέπουν την κατάπαυση του πυρός


Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Άγκυρα μαζί με τη Μόσχα θα ελέγχουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από ένα κοινό κέντρο παρατήρησης, ανακοίνωσε την Τρίτη (10/11) η τουρκική προεδρία μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησαν την κατάσταση στον Καύκασο και τη Συρία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε ότι «η Τουρκία μαζί με την Ρωσία επίσης θα εποπτεύουν την δραστηριότητα που αφορά την κατάπαυση του πυρός μέσω ενός κοινού κέντρου, το οποίο θα δημιουργηθεί σε μια περιοχή που έχει απελευθερωθεί από την κατοχή της Αρμενίας και που θα ορίσει το Αζερμπαϊτζάν».

Ο Ερντογάν κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον Πούτιν χαρακτήρισε τη συμφωνία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ σωστό βήμα προς την κατεύθυνση την μόνιμης διευθέτησης της κατάστασης, όπως και ότι η κατάσταση στο Καραμπάχ έδειξε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας στη διευθέτηση περιφερειακών διενέξεων.

Το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, που έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Ρωσίας οι οποίες δημιουργούν μια καλή βάση για την μετάβαση σε μια διαρκή και καθολική διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι το ρωσό-τουρκικό κέντρο ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν σχετίζεται με τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

«Στην περίπτωση αυτή πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν γίνεται λόγος για ειρηνευτικές προσπάθειες, οι οποίες περιγράφονται στην συμφωνία, αλλά για μια εντελώς άλλη αποστολή, για άλλο μέρος κοινών προσπαθειών, και αυτό πρέπει να το ξεχωρίζουμε, είναι διαφορετικά πράγματα» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Στο μεταξύ, μια πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ότι ο ρόλος της Τουρκίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ περιορίζεται στα πλαίσια του ρωσο-τουρκικού κέντρου ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός και δεν έχει άμεση σχέση με την ειρηνευτική επιχείρηση σ αυτήν την περιοχή.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι το κέντρο δημιουργείται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, που δεν βρίσκεται κοντά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και προβλέπεται ότι από το κέντρο αυτό οι Ρώσοι στρατιωτικοί μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους τους θα παρακολουθούν την κατάπαυση του πυρός με τα τεχνικά μέσα που θα έχουν στην διάθεση τους, ενώ με τις λεπτομέρειες που αφορούν την λειτουργία του κέντρου ασχολούνται τα υπουργεία Άμυνας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ