Μπαράζ διπλωματικών επαφών από την Αθήνα: Τι φέρνει ο Σίσι, πώς στριμώχνεται ο Ερντογάν


Στην Αθήνα βρίσκεται πλέον ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Aμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα κατά την οποία θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Το Πρόεδρο της Αιγύπτου υποδέχθηκε χθες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Υποδέχτηκα τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi. Μια επίσκεψη που σηματοδοτεί τους ισχυρούς δεσμούς και τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Δείτε την ανάρτησή του

Aυτή η επίσκεψη είναι η πρώτη Αιγύπτιου ανώτατου αξιωματούχου στην Αθήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο κρατών, που υπεγράφη στο Κάιρο τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του Αιγύπτιου ομολόγου του, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry).

Οι επαφές που θα έχει σήμερα η ελληνική πολιτική ηγεσία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο εντάσσονται στο πλαίσιο των συμμαχιών που χτίζει η Αθήνα με Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για μία προσπάθεια που προχωρά βήμα-βήμα χτίζοντας ένα τείχος απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και στοχεύει στην ανάδειξη της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Από την πρώτη στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είδε με καλό μάτι την προσέγγιση Αθήνας-Καΐρου και… δικαιώθηκε αφού αυτή επισφραγίστηκε με την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ τον περασμένο Αύγουστο. Μία οριοθέτηση την οποία μπορεί η Άγκυρα να κατήγγειλε ξεκινώντας μπαράζ προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά επί χάρτου σεβάστηκε αφού το Oruc Reis δεν «πάτησε» ποτέ.

Από την άλλη, η Αθήνα και συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί τις καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Σίσι. Υπενθυμίζεται πως χάρις σε επικοινωνία των δύο ανδρών ευοδώθηκε η συμφωνία για την ΑΟΖ οδηγώντας στο… μυστικό ταξίδι του Νίκου Δένδια στο Κάιρο για την υπογραφή της.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατά καιρούς επιχειρεί να προσεγγίσει την Αίγυπτο υποσχόμενος τεράστιες εκτάσεις ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες φυσικά δεν του ανήκουν.

Η μέχρι τώρα εξέλιξη των διεθνών σχέσεων στην περιοχή έχει αποδείξει πως η Τουρκία είναι εγκλωβισμένη στις προκλήσεις αγνοώντας το γεγονός πως ολοένα και περισσότερες χώρες αφήνουν πίσω τους τις παλαιές έχθρες, χτίζουν νέες συμμαχίες και δημιουργούν νέους άξονες στο ενεργειακό μέλλον που ανοίγει στην Μεσόγειο. Και σε όλα αυτά, η Τουρκία παραμένει εγκλωβισμένη στον ρόλο του ταραξία να προσπαθεί να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις και αφήνοντας τους πολίτες της να πεινούν αφού η τουρκική οικονομία οδεύει από το κακό στο χειρότερο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Σίσι στην Αθήνα

Τετάρτη στις 12:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αιγύπτου και θα ακολουθήσει συνάντηση αντιπροσωπειών.

Στις 13:20, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 14:30, ο κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Στις 20:00, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να συμμετάσχει στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ