Θεσσαλονίκη κορωνοϊός: 30 διασωληνώσεις σε ένα βράδυ- χωρίς κρεβάτια οι ΜΕΘ


Θεσσαλονίκη κορωνοϊός: 30 διασωληνώσεις σε ένα βράδυ. Η διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη έχει ξεφύγει ενω απειλή για την δημόσια υγεία αποτελούν οι αντοχές των νοσοκομείων.

Τα τραγικά δεδομένα στην εξέταση των λυμάτων στην πόλη, στον καθημερινό αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στις ΜΕΘ, στον αριθμό των διασωληνωμένων και στην εκτόξευση της θετικότητας έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα στο πολεοδομικό συγκρότημα. Στο ΑΧΕΠΑ -που εφημέρευε χτες- οι εισαγωγές ήταν 70, ενώ μέσα σε ένα βράδυ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 30 διασωληνώσεις, με τις κλίνες ΜΕΘ να εξαντλούνται. Κύριο αντικείμενο στη θωράκιση του συστήματος υγείας είναι πώς και πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι 50 πολυδύναμες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης. Επίσης, θα εξεταστεί η προσθήκη επιπλέον κλινών ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα η προσθήκη 50 κλινών στο Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο.

Επίσης, θα εξεταστεί η ετοιμότητα για τυχόν διακομιδές ασθενών σε άλλες περιοχές, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν παρίσταται αυτή η ανάγκη. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η βελτίωση και αύξηση των ελέγχων για την τήρηση των προστατευτικών μέτρων και την αποφυγή συγχρωτισμού του πληθυσμού, ενώ από την εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν αποκλείεται να προκύψει ακόμη και αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη Θεσσαλονίκη, που θα σημάνει σκληρότερο lockdown σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, τουλάχιστον μέχρι να περιοριστεί η θετικότητα και η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Η Θεσσαλονίκη χθες μόνο μέτρησε 652 κρούσματα, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν της Αττικής (588), ενώ τα στοιχεία από τα λύματα τις τελευταίες εβδομάδες στη συμπρωτεύουσα δείχνουν και το ποσοστό θετικότητας που ανέφερε χθες ο κ. Κικίλιας, καθώς προ δύο εβδομάδων είχαν φτάσει το 290% σύμφωνα με την έρευνα του ΑΠΘ, ποσοστό που, όπως αναφέρθηκε χθες, συνεχίζει να μεγαλώνει. “Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων”, ανέφερε ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος.  

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ