Αυτοφροντίδα: Γιατί το να μην εργάζεσαι είναι το ίδιο υγιές με το αντίθετο


Αυτοφροντίδα: Γιατί το να μην εργάζεσαι είναι το ίδιο υγιές με το αντίθετο. Σε μια επιστολή προς τον συντάκτη του ακαδημαϊκού περιοδικού Sleep το περασμένο φθινόπωρο, οι ερευνητές στο Occupational Sleep Medicine Group στο Washington State University περιγράφουν την ξεκούραση ως «τέταρτο κομμάτι παζλ» στο υπάρχον τρίο ευεξίας της άσκησης, της διατροφής και του ύπνου.

Το να ξυπνάς είναι «μια περίοδος ήρεμης, ανακλαστικής σκέψης που επιτρέπει στον εγκέφαλο να εξετάσει και να επεξεργαστεί ό, τι προκύπτει αυθόρμητα», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της επιστολής, Amanda Lamp, PhD. «Συνειδητά να βγείτε από τον εαυτό σας, τις προθεσμίες και τις λίστες υποχρεώσεων και ό, τι νομίζετε ότι είναι σημαντικό και να αφήσετε στον εγκέφαλό σας το χρόνο να σκεφτεί τι πρέπει να επεξεργαστεί ή να ενοποιηθεί ή να σκεφτεί, ή να προετοιμαστεί για, ή όποια και αν είναι η περίπτωση» μπορεί.”

Ενώ οι σχετικές ανησυχίες όπως ο ύπνος, η προσοχή, ο μινιμαλισμός, η αργή ζωή και η αυτοεξυπηρέτηση έχουν γίνει σύγχρονες εμμονές ευεξίας, καμία από αυτές δεν ασχολείται ειδικά με τη σημασία του να είσαι ξύπνιος και αδιάθετος, η ουσιώδης αδράνεια. Ο ορισμός της ξεκούρασης και η πρακτική διάκριση μεταξύ ξεκούρασης, χαλάρωσης, αδράνειας, αναψυχής, διασκέδασης και ευχαρίστησης είναι τόσο άγνωστος και απαραίτητος, όταν τόσο μεγάλο μέρος της μέσης ημέρας, και συνεπώς της μέσης ζωής, απορροφάται από αυτά.

Η τρέχουσα τάση αυτοφροντίδας επικεντρώνεται στο να λες όχι, να κάνει λιγότερα και να δημιουργήσει όρια, και το ακτιβιστικό κίνημα μετά το 2016 έχει γαλβανίσει τις γυναίκες Gen Z και χιλιετίες γύρω από την ανισότητα του πλούτου, το φοιτητικό χρέος, τους στάσιμους μισθούς. Το βιβλίο της Jenny Odell για το 2019, How to Do Nothing: Αντίσταση στην οικονομία της προσοχής, είναι μια πιο ριζοσπαστική και φιλοσοφική προσέγγιση στην τάση της άρνησης, η οποία περιλαμβάνει ανάπαυση. Γράφει ότι «το τίποτα »που προτείνω δεν είναι τίποτα μόνο από την άποψη της καπιταλιστικής παραγωγικότητας», μια λήψη που συμπληρώνει και ίσως ολοκληρώνει το «ξύπνημα» και τη «εσκεμμένη» ξεκούραση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ