Ψυχολογία: Πώς η δύσκολη παιδική ηλικία επηρεάζει τις σχέσεις ενηλίκων


Ψυχολογία: Πώς η δύσκολη παιδική ηλικία επηρεάζει τις σχέσεις ενηλίκων. Σχεδόν κανείς δεν βγαίνει από το παιδικό τραύμα χωρίς πληγές.

Αυτές οι ουλές από χθες συνεχίζουν να βλάπτουν υπερβολικά και συχνά ρυθμίζουν τις σχέσεις μας στο παρόν με πολλούς τρόπους. Ανασφάλεια, συναισθηματική εξάρτηση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, καταχρηστικοί δεσμοί… Εάν αναρωτηθούμε πώς μια δύσκολη παιδική ηλικία επηρεάζει τις σχέσεις των ενηλίκων, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία απάντηση. Οι πληγές που άφησε μια παιδική ηλικία κακομεταχείρισης, κακοποίησης, εγκατάλειψης ή έλλειψης αγάπης είναι πολύπλοκη, βαθιά και ιδιαίτερα συγκεκριμένη σε κάθε νου και σε κάθε άτομο.

Ωστόσο, αυτό που βασίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η σκιά της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) . Έτσι, κάτι που πρέπει να θυμόμαστε είναι το γεγονός ότι κάθε παιδική εμπειρία είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική ανάπτυξη. Ό, τι έχουμε βιώσει όχι μόνο σημάδια, περιγράφει τις βάσεις της ψυχολογικής μας ευεξίας ή της ψυχικής μας ευπάθειας. Μελέτες όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με οργανισμούς όπως το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και το Πανεπιστήμιο της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια δείχνουν κάτι τόσο εντυπωσιακό όσο είναι σοκαριστικό. Περίπου το 60% των παιδιών που συμμετείχαν πέρασαν από κάποιο τραυματικό γεγονός.

Το σχήμα είναι αναμφίβολα πολύ υψηλό. Ωστόσο, πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου τη μεγάλη μεταβλητότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να βιώσουν τα πρώτα χρόνια της ζωής: η εγκατάλειψη ενός γονέα, ο θάνατος ενός από αυτούς, μάρτυρας οικογενειακής βίας, κακοποίησης, ψυχολογικής βίας, ταλαιπωρίας έλλειψη αγάπης, εκφοβισμός. Αν αναρωτηθούμε πώς μια δύσκολη παιδική ηλικία επηρεάζει τις σχέσεις των ενηλίκων, υπάρχει ένα γεγονός που επαναλαμβάνεται: το αίσθημα κενού. Είναι σύνηθες να φτάνουμε στην ενήλικη αίσθηση ότι υπάρχει κάτι λάθος, κάτι που απουσιάζει από μόνο του. Έτσι, και σχεδόν χωρίς να το συνειδητοποιούμε, ελπίζουμε ότι άλλοι θα ηρεμήσουν αυτή τη λαχτάρα και  θα γεμίσουν τα κενά που άφησε μια περίπλοκη παιδική ηλικία.

Εκείνοι που  έχουν υποστεί τραύμα στην παιδική τους ηλικία συχνά δημιουργούν καταστροφικές σχέσεις στην ενηλικίωση. Καταλήγουν να ανέχονται χειρισμούς , εξαπάτηση και αγάπες ή φιλίες που έβλαψαν και  οτιδήποτε για να τροφοδοτήσει αυτά τα συναισθηματικά κενά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ