Lockdown: Στόχος η πιστή τήρησή του – Φοβίζει η κόπωση των πολιτών, έρχονται εντατικότεροι έλεγχοι


Απολύτως κρίσιμο είναι για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας το επόμενο 10ήμερο καθώς θα διαφανεί εάν το μερικό lockdown έχει αποδώσει και εάν το σύστημα Υγείας δέχεται πίεση την οποία μπορεί να διαχειριστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, το Newsbomb.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως στο κυβερνητικό επιτελείο επενδύουν πολλά στα τελευταία μέτρα και ευελπιστούν πως με κάθε τρόπο η πορεία του ιού στην χώρα μας θα ανακοπεί. «Στόχος είναι η αγορά να είναι ανοιχτή στις γιορτές» είπε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο Άδωνις Γεωργιάδης. Δείτε την συνέντευξή του ΕΔΩ

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε νέα αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία -τουλάχιστον μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα που ετέθησαν σε ισχύ.

Με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να βρίσκεται πλέον σε οριακή κατάσταση, λοιμωξιολόγοι αναφέρουν πως η πιστή τήρηση των μέτρων είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της καθηγήτριας επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού στο κανάλι του OPEN.

«Τις τελευταίες τρεις, ίσως και τέσσερις εβδομάδες, βρισκόμαστε σε μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων» τόνισε η ίδια, και συνέχισε: «Δηλαδή κάθε 5 με 10 μέρες διπλασιάζονται. Αυτό πρέπει να επιπεδωθεί και μετά να αρχίσει να μειώνεται… Αυτό δεν μπορεί να εξαρτηθεί μόνο από το lockdown, αν δεν εφαρμοστούν και τα υπόλοιπα μέτρα. Δηλαδή χρήση μάσκας παντού, σε εργασιακούς χώρους και οπουδήποτε βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, η τήρηση αποστάσεων, η υγιεινή των χεριών και τα πολλαπλά τεστ».

Με τα παραπάνω δεδομένα, ουδείς εφησυχάζει, λαμβάνοντας υπόψιν επίσης την απογοητευτική κατάσταση στα δικαστήρια, τις μικρές αλλά υπαρκτές συγκεντρώσεις αρνητών του κορονοϊού, αλλά και τα κρυφά πάρτυ που εγκυμονούν κινδύνους για διασπορά του ιού η οποία θα είναι αδύνατο να ιχνηλατηθεί.

Έτσι, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στους δρόμους και όπου αλλού χρειαστεί.

Ανησυχία για τους αρνητές

Όταν προ ολίγων ημερών η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε έρευνα σχετικά με την αποδοχή ή όχι της πανδημίας από τους λαούς του πλανήτη, η Ελλάδα φάνηκε να χάνει την πρωτιά από την Νιγηρία με τους Έλληνες να αποδεικνύονται βασικοί αρνητές των θανάτων από τον κορονοϊό.

Τα δεδομένα ήταν ξεκάθαρα. Ένας στους δύο Έλληνες (46%) δηλώνει πως δεν πιστεύει τον αριθμό των αριθμό των θανάτων που δηλώνονται και πως η πανδημία αποτελεί ένα ευρύτερο σχέδιο περιορισμού των ελευθεριών. Αντίστοιχα ένας στους πέντε θεωρεί πως ο κορονοϊός είναι κατασκεύασμα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στα όριά του ενώ είναι ξεκάθαρο πως βρισκόμαστε σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο το οποίο αποδεικνύεται εξίσου φονικό με το πρώτο.

Τα παραπάνω δεδομένα ωστόσο δεν τίθενται για σχολιασμό μόνο στα social media από τους… άλλους μισούς της παραπάνω έρευνας. Προκαλούν υπαρκτό πρόβλημα στην ίδια την κοινωνία και φυσικά ακόμα και στην ίδια την διαχείριση της πανδημίας από την χώρα.

Οι αρνητές του κορονοϊού μπορεί να μην ξεπερνούν τους 500 όταν και όποτε συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπως έγινε τις προάλλες στην Θεσσαλονίκη, αλλά φαίνεται πως αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη ισχύ στον χώρο του διαδικτύου.

Τα δεδομένα αυτά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για το κυβερνητικό επιτελείο το οποίο εδώ και μήνες ακροβατεί μεταξύ της διαχείρισης της πανδημίας, της συντήρησης της οικονομίας και φυσικά της προσπάθειας για κοινωνική αποδοχή των μέτρων που λαμβάνονται.

Άλλωστε όπως είχε γράψει σε πρότερο χρόνο το Newsbomb.gr τα φαινόμενα απειθαρχίας είχαν πέσει στην προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου ήδη από τον Σεπτέμβριο όταν και είχαν γίνει φανερές οι πρώτες αντιδράσεις κυρίως στην Θεσσαλονίκη. Τότε, κυβερνητικό στέλεχος έλεγε στο Newsbomb.gr πως «αυτό που καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι ιδιαίτερα λεπτό. Σε γειτονικές χώρες όπως η Σερβία προκλήθηκε χάος όταν πολίτες αποφάσισαν πως δεν θα δεχθούν περιορισμούς και συγκρούστηκαν ακόμα και με την Αστυνομία».

Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση γνωρίζει πως το σημείο είναι κρίσιμο καθώς το νέο απαγορευτικό, το οποίο αναμένεται και να διαρκέσει παραπάνω από ότι έχει ήδη ανακοινωθεί, θα αφήσει ακόμα βαθύτερες πληγές στην οικονομία και κατ επέκταση θα προκαλέσει και περισσότερες αντιδράσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ