Κακοκαιρία Κρήτη: Άμεση πρώτη αποζημίωση 600 ευρώ στους πληγέντες

Έως και 6.000 ευρώ θα φτάσουν οι τελικές αποζημιώσεις.

“Είναι σημαντικό είναι το ότι δεν έχουμε απώλεια ανθρωπίνων ζωών” υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στην Περιφέρεια Κρήτης, με φόντο τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν από την κακοκαιρία δήμοι της Π.Ε Ηρακλείου, όπως αυτοί της Χερσονήσου και του Οροπεδίου – Λασιθίου αλλά και ο νομός Ρεθύμνου.

“Πρέπει να κινηθούμε σε τρεις άξονες”, τόνισε και πρόσθεσε: “Θα βγάλουμε άμεσα μια έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την αποκατάσταση των καταστροφών. Ο Δήμος να φτιάξει τις τριμελεις επιτροπές για τις οικίες. Θα δοθούν 600 ευρώ, σε πρώτη φάση, σε οικογένειες για τις άμεσες ανάγκες και έως 6.000 για αποζημιώσεις οικοσυσκευών”.

Όπως είπε ο Υφυπουργός οι Δήμοι θα στείλουν αιτήματα για πρώτη εκτίμηση και χρηματοδότηση των ζημιών. “Είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε. Θα κινηθούμε στη γραμμή που χαράξαμε στη Θεσσαλία. Να δούμε πόσο και πως θα είναι η αναστολή των φορολογικών και οικονομικων υποχρεώσεων. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί όλο το πακέτο των ρυθμίσεων”

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος ανέφερε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Περιφέρεια, “θα πρέπει να εφαρμόσουμε μοντέλο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας”

Ο ίδιος υπογράμμισε: “Ιδρύσαμε δύο θεσμούς που καταγράφουν όλες αυτές τις ζημιές. Θα γίνει προκήρυξη για άμεση πρόσληψη 20 γεωπόνων για την εκτίμηση των ζημιών. Το ζωικό κεφάλαιο θα αποζημιωθεί στο 100%”.

Ο ίδιος τόνισε ότι τριμελής Επιτροπή (ΕΛΓΑ, Υπουργείο και Περιφέρεια) θα κάνει τις δηλώσεις για τις ζημιές, μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο. “Από αυτή την Επιτροπή θα ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων ενώ υπάρχει βούληση να αποζημιωθούν όλοι με ακρίβεια και δικαιοσύνη”. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων, το προσδιόρισε στις 35 ημέρες και “τμηματικά.

Πηγή: cretalive.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here