Χρ. Σταικούρας: Οποιοσδήποτε περιορισμός έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία

Χρ. Σταικούρας: Οποιοσδήποτε περιορισμός έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών, καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, μίλησε για τα οικονομικά μέτρα που θα λάβει το υπουργείο σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και  ανέργων αλλά και το γενικό πλάνο.

“Οποιοσδήποτε περιορισμός έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία», προσθέτοντας ότι «όσο περισσότεροι είναι οι περιορισμοί, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος.

Επιπλέον, είπε: Είμαστε εδώ να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι, “από τα 3,3 δισ. που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, τα 3 είναι χρήματα στις τσέπες των πολιτών.  Για την στήριξη των ανέργων είπε: “Μας έχει προβληματίσει το κομμάτι των ανέργων που ήταν από πριν», είπε όμως ξεκαθάρισε ότι, «αυτήν τη στιγμή ισχύει ό,τι ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα”. Ο κ. Σταικούρας δεν δίστασε να κάνει συγκρίσεις με την πολιτική μισθοδοσίας άλλων χωρών και δήλωσε  ότι έχουν σκοπό την διατήρηση θέσεων εργασίας. “Προσπάθησα να δω τι γίνεται με τους εργαζόμενους στις άλλες χώρες. Πρώτον, υπάρχουν χώρες, όπως το Βέλγιο που δίνουν επίδομα μόνο σε αυτούς που είναι σε αναστολή. Δεύτερον υπάρχουν χώρες που δίνουν επίδομα μόνο σε ημιεργασία, ενώ στην Ελλάδα κάποιοι από όσους δούλευαν ημιερεργασία, παίρνουν περισσότερα από όταν δούλευαν. Τρίτον, έχουμε σκοπό τη διατήρηση της θέσης εργασίας, ενώ άλλες χώρες όχι. Τέταρτον, χώρες αναλαμβάνουν το μισό ποσοστό, το υπόλοιπο το αναλαμβάνει ο εργοδότης. Άρα είμαστε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες”

 

Η Ελλάδα βοηθά συντηρητικά τους πολίτες της. Σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας -το ύψος αλλά και το χρόνο καταβολής των τελών κυκλοφορίας, που αναμένεται να αναρτηθούν τις επόμενες μέρες- απάντησε: “θα σταλούν από την ΑΑΔΕ, θα δούμε όμως πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και θα δούμε πώς θα βοηθήσουμε την κοινωνία”. Στο ενδεχόμενο για ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και μακροχρόνια ανέργων στο τέλος του χρόνου, απάντησε αρνητικά, επαναλαμβάνοντας ότι, τις άλλες χρονιές “υπήρχε υπερπλεόνασμα που μοίραζε η κυβέρνηση, φέτος είναι άλλη χρονιά. Φέτος, οι πόροι που εκταμιεύουμε, πρέπει να έχουν σχέση με τον κορονοϊό”. Απαντώντας τέλος, στο ζήτημα της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας: “Θα είναι οριακά πάνω από το 10% με μία ανάπτυξη 5% το 2021».”Υπάρχει προς τα κάτω αναθεώρηση των στοιχειών λόγων του lockdown” και τόνισε ότι, “το χρέος θα είναι γύρω στο 200%, όμως αυτό δεν παίζει ρόλο στη βιωσιμότητα του χρέους. Χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στο πού δίνουμε τα λεφτά”

Για επικείμενη ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και μακροχρόνια ανέργων στο τέλος του χρόνου, απάντησε αρνητικά, επαναλαμβάνοντας ότι τις άλλες χρονιές “υπήρχε υπερπλεόνασμα που μοίραζε η κυβέρνηση, φέτος είναι άλλη χρονιά. Φέτος, οι πόροι που εκταμιεύουμε, πρέπει να έχουν σχέση με τον κορωνοϊό» και είπε ότι «αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, ισχύει ό,τι ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα” Σχετικά με το πότε θα καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή, εκτίμησε πως: “Θα καταβληθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα». Τέλος, ερωτηθείς για το επίδομα θέρμανσης, είπε ότι «η πλατφόρμα θα ανοίξει άμεσα για να προκαταβάλουμε όπως πέρυσι”.

ΠΗΓΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γι αυτο μπουκωσατε τα βοθροκαναλα;Και τοτε που δεν ειχαμε περιορισμο,γιατι τα σκατωσες ρε απολειφαδι;Ειστε δε και ηλιθιοι.Εμ κανετε βρωμιες,εμ προσπαθειτε,γινοντας ρεζιλι,να δικαιολογηθειτε.Μακραν αξιοθρηνητοι,αν δεν εισασταν ακρως επικινδυνοι.Και πες στη λουλου να δωσει και τιποτα στους μακροχρονιοτητα ανεργους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here