Κρούσματα σήμερα – Η αγωνία στο κόκκινο: Από ρεκόρ σε ρεκόρ – Πότε θα μειωθούν

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία στις αρχές αλλά και την κοινωνία για τα κρούσματα, την ώρα που η καταμέτρησή τους δίνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο εδώ και μέρες.

Την ίδια ώρα με ραγδαίο ρυθμό αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών και των διασωληνωμένων από την πανδημία του κορονοϊού, με την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγεία να αυξάνεται συνεχώς.

Η κατάσταση είναι χαρακτηριστική, εν μέσω lockdown χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.752 νέα κρούσματα, ενώ προχθές 2.384 ενώ παράλληλα δραματική είναι και η αύξηση των διασωληνωμένων που φτάνουν πλέον τους 297.

Σε συνολικούς αριθμούς, οι θετικές διαγνώσεις στη χώρα ανήλθαν σε 63.321, ενώ τα θύματα της υγειονομικής κρίσης είναι 909.

Τούτων δοθέντων και με την παραδοχή από κυβερνητικά στελέχη πως τα κρούσματα θα ξεκινήσουν να εμφανίζουν μείωση σε μερικές μέρες και σήμερα αναμένεται ο αριθμός που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ να βρίσκεται κοντά στο όριο των 3.000.

20 νεκροί σε λίγες ώρες στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, ακόμα 20 άνθρωποι που νοσηλεύονταν με κορονοϊό κατέληξαν σήμερα στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Τρόμος στη Θεσσαλονίκη, ελάχιστες οι κλίνες ΜΕΘ

Η προσοχή όμως δεν εστιάζεται μόνο στον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών αλλά και στις κλίνεθ ΜΕΘ καθώς είναι κοινή παραδοχή πως το ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του.

Μέχρι και χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Υγείας, οι κενές Εντατικές για τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) ήταν μόλις 16.

Σημερα που εφημερεύει το Ιπποκράτειο, θα καλύψει επικουρικά και θα στηρίξει την εφημερία και το Διαβαλκανικό Κέντρο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το 424 Γενικο Στρατιωτικο Νοσοκομείο που διαθέτει ηδη δικές του ΜΕΘ, ετοιμάζεται να μετατρέψει σε θαλάμους νοσηλείας ακόμα και τους χώρους στο υπογειο – πυρηνικό καταφύγιο, ενώ ειναι έτοιμο το σχεδιο για αεροδιακομιδή ασθενών στην Αθήνα ή και αλλού.

Πηγή γραφήματος: Ελεύθερος Τύπος

Την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, με βάση τα οποία σήμερα, σε όλη τη χώρα, λειτουργούν συνολικά 1.104 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%).

Μέχρι και χθες οι ΜΕΘ-Covid σε όλη την Ελλάδα ανέρχονταν σε 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%). Στα νοσοκομεία της Αττικής το σύνολο των Εντατικών για κορονοϊό ήταν μέχρι χθες σε 206. Η πληρότητά τους κυμαίνεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη και έφτανε μέχρι χθες το 63%. Με δεδομένο, όμως, ότι οι ασθενείς παραμένουν περισσότερες από δέκα ημέρες μέσα στα νοσοκομεία, εάν οι νέες εισαγωγές συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό -ξεπέρασαν από προχθές τις 400-, τότε το σύστημα θα «μπουκώσει». Στην παραδοχή ότι οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητες προχώρησε, άλλωστε, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη.

Εικόνες Ιταλίας στη Θεσσαλονίκη – Κέντρο νοσηλείας Covid-19 το Βελλίδειο

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν από νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα, από όπου ανακοίνωσε 50 νέες κλίνες ΜΕΘ, ενώ έκανε και έκκληση στους γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας σε αυτές τις ειδικότητες – 4.221 είναι οι εγγεγραμμένοι γιατροί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης – να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, υπάρχουν ακόμα σκέψεις να διαμορφωθεί σε χώρο νοσηλείας Covid το Βελλίδειο, αν χρειαστεί υποστήριξη το σύστημα. Όπως αναφέρθηκε θα λειτουργεί υποστηρικτικά, δεν θα γίνει άμεσα, ωστόσο είναι στις εφεδρείες για να χρησιμοποιηθεί.

Γιατί έστησαν σκηνές έξω από το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο

Σκηνές στήθηκαν και στους εξωτερικούς χώρους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά το ΑΧΕΠΑ σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών και κάλυψης των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας.

Οι σκηνές τοποθετήθηκαν προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού που έχουν συμπτώματα Covid-19, ώστε να μη χρειάζεται να μπαίνουν για τον σκοπό αυτό μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, όπως αναφέρει το GrTimes.

Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά από ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη μολυνθεί.

Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη των πρόχειρων αυτών κατασκευών προκειμένου να μην διενεργούνται τα τεστ σε υπαίθριο ο χώρο ενόψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Ανάλογες σκηνές έχουν τοποθετηθεί εδώ και μέρες και στους εξωτερικούς χώρους του ΑΧΕΠΑ.

Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr: Περισσότερα από 100.000 τα ενεργά κρούσματα

Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα μίλησε στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης σημειώνοντας ότι: «από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δε θα έχουμε σοβαρές μειώσεις διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι δε θα πρέπει να μπερδεύουμε τον αριθμό των κρουσμάτων με εκείνον των θανάτων ή των διασωληνωμένων, καθώς «οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις έρχονται μετά τα κρούσματα».

Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι από μολύνσεις που έγιναν περίπου έναν μήνα πριν. «Αυτό μπορεί να αυξάνεται ενώ μειώνονται τα κρούσματα για μια μικρή περίοδο», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες δε θα δούμε μια δραματική μείωση των κρουσμάτων αλλά μια σταθεροποίηση.

«Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους γιατί ακόμη δεν έχουν πιάσει τα μέτρα που βάλαμε το προηγούμενο Σάββατο. Επειδή το lockdown θα είναι σύντομο δε δούμε τα αποτελέσματά του στη διάρκειά του, θα τα δούμε δύο εβδομάδες μετά. Αν κάνουμε τρεις εβδομάδες lockdown, μετά

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ