Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Ζητά την αποστρατικοποίηση της Τήλου και της Χάλκης


Είχε προηγηθεί πριν από δυο μέρες ακόμα μια τουρκική Navtex με την οποία η Άγκυρα ζητούσε την αποστρατικοποίηση τεσσάρων νησιών με βάση της Συνθήκης της Λωζάνης

Συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο η Τουρκία, αυτή τη φορά με νέα NAVTEX κατά την οποία ζητά την αποστρατικοποίηση της Τήλου και της Χάλκης.

Μάλιστα η Άγκυρα επικαλείται την Συνθήκη του Παρισίου, ζητώντας σκανδαλωδώς να μην πραγματοποιούνται ασκήσεις στην περιοχή, ανάμεσα στα δυο νησιά.

Είχε προηγηθεί πριν από δυο μέρες ακόμα μια τουρκική Navtex με την οποία η Άγκυρα ζητούσε την αποστρατικοποίηση τεσσάρων νησιών με βάση της Συνθήκης της Λωζάνης. Η εν λόγω Navtex αφορούσε τη Σάμο, τη Χίο, τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι παράνομες δραστηριότητες του Oruc Reis. Το πρωί της Τετάρτης (11/11) ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα ναυτική οδηγία για το τουρκικό ερευνητικό πλοίο για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

H νέα παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους αφορά σε περιοχή νότια του Καστελόριζου και έχει ισχύ έως τις 23 Νοεμβρίου.

Η προηγούμενη Navtex για το Oruc Reis έληγε στις 14 Νοεμβρίου, ωστόσο η τουρκική πλευρά έσπευσε να την ανανεώσει γρήγορα -κάτι το οποίο είχε κάνει και την προηγούμενη φορά.

Διάβημα διαμαρτυρίας από το ελληνικό ΥΠΕΞ

το υπουργείο τονίζει πως η Τουρκία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της για 11-23 Νοεμβρίου σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τονίζει δε, πως με την κίνησή της αυτή η Τουρκία παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Διατυμπανίζει δηλαδή ότι θα συνεχίσει να περιφρονεί τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφυγή τέτοιων παράνομων ενεργειών και συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα. Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, και συμπληρώνει:

«Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ