Κορωνοϊός ασθενής ανάρρωση: Έρευνα αποκαλύπτει σημαντικές επιπτώσεις ακόμα και 2 μήνες μετά

Κορωνοϊός ασθενής ανάρρωση: Εντός δύο μηνών από την έξοδο ενός ασθενούς με κορωνοϊό  από το νοσοκομείο, σχεδόν το 7% των ασθενών χάνει τη μάχη με τη ζωή, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από το 10% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε ΜΕΘ. 15% είχε καταλήξει στο νοσοκομείο. Τα δεδομένα προέρχονται από περισσότερους από 1.250 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε 38 νοσοκομεία σε ολόκληρο το Μίσιγκαν αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν η πολιτεία ήταν από τις πρώτες που βίωσε την κορυφή σε περιπτώσεις. Όταν οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 488 από τους επιζώντες ασθενείς τηλεφωνικά περίπου 60 ημέρες μετά τη νοσηλεία τους, άκουσαν για πολλά προβλήματα υγείας και ζωής. Έχουν δημοσιεύσει τα ευρήματά τους στα Annals of Internal Medicine. “Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το βάρος του COVID-19 εκτείνεται πολύ πέρα ​​από το νοσοκομείο και πολύ πέρα ​​από την υγεία”, λέει η Vineet Chopra, MD, M.Sc., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής της νοσοκομειακής ιατρικής στο Michigan Medicine. “Οι ψυχικές, οικονομικές και σωματικές συνέπειες αυτής της ασθένειας μεταξύ των επιζώντων φαίνονται σημαντικοί.”

Διαρκή αποτελέσματα

Πάνω από το 39% των ασθενών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι δεν είχαν επιστρέψει σε κανονικές δραστηριότητες ακόμα, δύο μήνες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. 12% των ασθενών δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να εξυπηρετηθούν όπως και πριν. Σχεδόν το 23% είπε ότι ένιωθαν δύσπνοια όταν ανέβαιναν τις σκάλες. Το 1/3 είχε συνεχή συμπτώματα τύπου COVID, συμπεριλαμβανομένων πολλών που είχαν ακόμα προβλήματα με τη γεύση ή τη μυρωδιά. Από εκείνους που είχαν δουλειές πριν από τον αγώνα τους με το COVID-19, το 40% είπε ότι δεν μπορούσε να επιστρέψει στη δουλειά, κυρίως λόγω της υγείας τους και μερικών επειδή είχαν χάσει τη δουλειά τους. Και το 26% εκείνων που είχαν επιστρέψει στη δουλειά δήλωσαν ότι έπρεπε να εργαστούν λιγότερες ώρες ή είχαν μειωμένα καθήκοντα λόγω της υγείας τους.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είχαν επηρεαστεί συναισθηματικά από την εμπειρία τους με το COVID-19 – συμπεριλαμβανομένης μιας μειονότητας που είπε ότι είχαν ζητήσει φροντίδα ψυχικής υγείας. Περισσότερο από το ένα τρίτο – το 37% – των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η εμπειρία τους με το COVID-19 τους είχε αφήσει τουλάχιστον ένα μικρό οικονομικό αντίκτυπο. Σχεδόν το 10% είπε ότι είχε εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο των αποταμιεύσεών τους, και το 7% είπε ότι έτρωγαν τρόφιμα, θερμότητα, στέγαση ή φάρμακα λόγω κόστους. “Ο τεράστιος αριθμός ατόμων που αγωνίζονται μετά το COVID φέρνει νέα επείγουσα ανάγκη στην ανάπτυξη προγραμμάτων για την καλύτερη προώθηση και υποστήριξη της ανάρρωσης μετά από οξεία ασθένεια”, λέει ο Hallie Prescott, MD, M.Sc., ανώτερος συγγραφέας και γιατρός πνευμονικής / κρίσιμης φροντίδας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης VA Ann Arbor.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ