Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ξεκίνησαν τα νέα μέτρα, πώς θα μετακινηθείτε και τι μένει ανοικτό


Lockdown: Από τις 21:00 της Παρασκευής (13.11) είναι σε εφαρμογή τα νέα, αυστηρά, μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Τι ισχύει με τις μετακινήσεις, το ωράριο των καταστημάτων και την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το βράδυ της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου ήταν αυτό που είχε μπει ως ορόσημο της έναρξης των πιο αυστηρών μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης έτσι ώστε να γίνει ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Από τις 21:00 έχει ξεκινήσει η ισχύς και η εφαρμογή τους, με τις απαγορεύσεις να αφορούν κυρίως τις μετακινήσεις κατά τις νυχτερινές ώρες αλλά και αλλαγές στα ωράρια των καταστημάτων που παραμένουν ακόμα σε λειτουργία.

Εδώ και λίγες ώρες, λοιπόν, η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 21:00 ως τις 05:00 καθημερινά. Οι μόνοι λόγοι που μπορεί κανείς να μετακινηθεί αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες και θεωρούνται εξαιρέσεις.

Οι λόγοι που μπορεί να μετακινηθεί κάποιος από τις 21:00 ως τις 05:00

  • Λόγοι εργασίας
  • Σοβαρός λόγος υγείας
  • Συνοδεία κατοικίδιου σε κοντινή απόσταση από την οικία

Τα SMS στο 13033 και οι βεβαιώσεις

Για να κινηθεί κανείς για λόγους εργασίας θα πρέπει να διαθέτει τις απαραίτητες βεβαιώσεις, ενώ για τις άλλες δυο περιπτώσεις, πέραν των βεβαιώσεων ισχύουν και οι δυο κωδικοί των SMS στο 13033. Το «1», που αφορά μετακίνηση για σοβαρό λόγο υγείας και το «6» που αφορά τη μικρή βόλτα του κατοικίδιου.

Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δεν υπάρχει διαφοροποίηση στα όσα γνωρίζουμε για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις. Οι βεβαιώσεις που μπορεί να έχει κανείς ισχύουν κανονικά, όπως και οι έξι κωδικοί των SMS στο 13033. Αναλυτικά ο τρόπος που στέλνουμε SMS για μετακίνηση (σε παρένθεση αν ισχύει ή όχι μετά τις 21:00).

Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  6. 1. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00 2. Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Όνομα/Επίθετο
  2. Διεύθυνση Κατοικίας
  3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Οι αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων

Τα νέα μέτρα και η αυστηροποίηση του lockdown, φέρνουν αλλαγή και στις ώρες λειτουργίας καταστημάτων που επιτρέπεται να είναι ανοικτά παρά τα περιοριστικά μέτρα. Από τις αλλαγές επηρεάζονται σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκτε, συνεργεία αυτοκινήτων, περίπτερα κι αρκετοί ακόμα κλάδοι.

Από την Παρασκευή και για όλο το διάστημα που θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα, θα αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των:

  • Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία) θα λειτουργούν ως τις 20:30
  • Σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ: Θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες delivery μετά τις 20:30 και ως τη 01:00.
  • Φαρμακεία και συνεργεία αυτοκινήτων: Θα λειτουργούν ως τις 20:30
  • Περίπτερα: Μπορούν να λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 αναστέλλεται η λειτουργία κάθε εμπορικού καταστήματος που λειτουργεί σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013 (Α’ 173).

Τι ισχύει με το delivery και το take away

Την ημέρα της ανακοίνωσης των νέων, πιο αυστηρών, μέτρων υπήρξε μπέρδεμα με το τι θα ισχύσει τελικά με τις υπηρεσίες delivery αλλά και τα take away. Αρχικά είχε επικρατήσει η άποψη πως θα σταματήσουν αμφότερα μετά τις 21:00, ωστόσο, δόθηκαν τελικά διευκρινίσεις από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη λειτουργία των καταστημάτων που υποστηρίζουν αυτές τις υπηρεσίες και μπορούν να παραμείνουν ανοικτά.

«Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.

Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές», ανέφερε η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Αυστηρότεροι οι έλεγχοι και περαιτέρω μέτρα

Θεωρείται δεδομένο πως με την έναρξη της ισχύος των νέων μέτρων, θα ενταθεί και η αυστηρότητα των ελέγχων που θα διεξάγονται από τις αρμόδιες αρχές. Τόσο για τις μετακινήσεις κατ’ εξαίρεση και αν όντως υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να τις κάνει κανείς, όσο και σε ό,τι αφορά την τηλεργασία και τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας. Ήδη η κυβέρνηση είναι στη διαδικασία να πάρει περαιτέρω μέτρα, όπως το να κλείσουν δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί αλλά και η αύξηση της τηλεργασίας ως και το 70% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την ώρα που οι ειδικοί επισημαίνουν πως ίσως ένα lockdown να μην είναι αρκετό.

Ενδεικτικό είναι και το μήνυμα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. «Ο περιορισμός των μετακινήσεων είναι ο μοναδικός τρόπος να περιορίσουμε τη μεταφορά και τη μετάδοση του ιού», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι διανύουμε την πιο δύσκολη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας. Παρά την κόπωση που νιώθουν οι πολίτες, θα πρέπει να τηρήσουμε πιο πιστά τα μέτρα. Πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα. Υπομονή, επιμονή, σθένος έτσι ώστε το τέλος να μας βρει υγιείς με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στο πλευρό μας και να είμαστε όλοι ασφαλείς».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ