Τουρκία: Το παρασκήνιο που έφερε «πάγο» μεταξύ Πομπέο και Τσαβούσογλου


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Τουρκία αλλά δεν θα συναντήσει κανέναν Τούρκο αξιωματούχο. Γιατί ο Τσαβούσογλου θεωρεί ότι ο Πομπέο τον έβαλε στον… πάγο και παρουσιάζεται ενοχλημένος με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Τη στιγμή που το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην Ανατολική Μεσόγειο διαρκώς ανεβαίνει με ευθύνη της Άγκυρας, το προγραμματισμένο ταξίδι του Μάικ Πομπέο στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα θεωρητικά θα μπορούσε να φέρει εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.

Εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ωστόσο, ξεκαθάρισαν πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν θα συναντήσει κανέναν Τούρκο αξιωματούχο της κυβέρνησης, προφανώς ούτε και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και θα έχει επαφές μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλους θρησκευτικούς ηγέτες.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Bloomberg, πίσω από αυτή την εξέλιξη υπάρχει έντονο παρασκήνιο και μάλιστα οι σχέσεις Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν διαταραχθεί μετά από αυτό.

Συγκεκριμένα, Τούρκος αξιωματούχος αποκάλυψε πως ο Μάικ Πομπέο αρνήθηκε πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να επισκεφθεί την Άγκυρα στη διάρκεια του ταξιδιού του.

Μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός φαίνεται να αντιπρότεινε να μεταβεί ο Τσαβούσογλου στην Κωνσταντινούπολη έτσι ώστε να συναντηθούν. Ο Τούρκος υπουργός αρνήθηκε καθώς θεώρησε πως η ενέργεια του Πομπέο ήταν ψυχρή και έδειξε τις προθέσεις του λίγο πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του και αλλάξει η διακυβέρνηση των ΗΠΑ με την έλευση του Τζο Μπάιντεν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ