Ισραήλ Pfizer: “Έκλεισε” η συμφωνία για το εμβόλιο covid-19 με υπογραφές


Ισραήλ Pfizer: Η κυβέρνηση Νετανιάχου φέρεται ότι έκανε συμφωνία για 8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer για την αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Οι Ισραηλινοί αισιοδοξούν πως η παραλαβή των πρώτων δόσεων του εμβολίου θα γίνει στις αρχές του 2021.

«Υπογράψαμε μια συμφωνία με τη Pfizer για να λάβουμε 8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για 4 εκατομμύρια Ισραηλινούς πολίτες», ανέφεραν οι υπηρεσίες του Νετανιάχου, διευκρινίζοντας πως το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις.

«Ελπίζουμε πως η παραλαβή των εμβολίων της Pfizer θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το εμβόλιο πρέπει ακόμη να λάβει όλες τις υγειονομικές εξουσιοδοτήσεις των αμερικανικών και ισραηλινών αρχών, διευκρινίζει το δελτίου τύπου.

Η ανακοίνωση, τη Δευτέρα, από τον όμιλο Pfizer και τον εταίρο του BioNTech, των πολλά υποσχόμενων δοκιμών για ένα εμβόλιο «αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%» εναντίον της Covid-19 προκάλεσε ελπίδες σε ολόκληρο τον κόσμο και στο Ισραήλ. Με πληθυσμό 9 εκατομμύρια κατοίκους, το Ισραήλ μετρά επισήμως 322.463 κρούσματα, εκ των οποίων 2.707 θάνατοι.

Ο χάρτης πορείας που σκιαγράφησε η εταιρεία, στην οποία έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου στο μεγαλύτερο κομμάτι της Κίνας, αποκαλύπτει τις τεράστιες και τρομακτικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν εκείνοι που θα παραδώσουν το πειραματικό εμβόλιο της Pfizer. Ωστόσο, ο πρωταρχικός ενθουσιασμός για το διάσημο εμβόλιο της εταιρείας μετριάζεται με βάση τα τωρινά δεδομένα από τη συνειδητοποίηση ότι, μέχρι στιγμής, κανένα προϋπάρχον εμβόλιο δεν έχει κατασκευαστεί με την τεχνολογία mRNA, η οποία καθοδηγεί το ανθρώπινο σώμα να παράγει πρωτεΐνες, που στη συνέχεια αναπτύσσουν προστατευτικά αντισώματα.

«Η παραγωγή του είναι δαπανηρή, το συστατικό του είναι ασταθές, απαιτεί, επιπλέον, μεταφορά ψυχρής αλυσίδας και έχει σύντομη διάρκεια ζωής», δήλωσε ο Ding Sheng, διευθυντής του Global Health Drug Discovery Institute του Πεκίνου.

Το κόστος χορήγησης του εμβολίου της Pfizer αυξάνει το φόβο ότι τα πλουσιότερα κράτη θα είναι εκείνα που θα λάβουν πρώτα τα καλύτερα εμβόλια, παρά την προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ονομάζεται Covax και στοχεύει να συγκεντρώσει 18 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διανομή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, συνεπάγεται ότι, οι χώρες που αποβλέπουν στη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, θα πρέπει να δημιουργήσουν από το μηδέν τα ειδικά δίκτυα παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς που απαιτούνται για τη συντήρηση του εμβολίου. Και είναι αβέβαιο ότι όλες οι χώρες διαθέτουν τα μέσα για να επιτευχθεί η αγορά και η διανομή του εμβολίου αυτού.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ