Κρούσματα σήμερα: Ημέρα αγωνίας – Θα σπάσει ξανά το «φράγμα» των 3.000;


Κρούσματα σήμερα: Ασταμάτητος ο κορονοϊός «σαρώνει» τη χώρα – Μια ανάσα πριν τους 1.000 νεκρούς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς για ακόμα μία ημέρα την Παρασκευή (13/11) ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν πάνω από 3.000.

Ειδικότερα ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 3.038 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Αυξάνονται διαρκώς οι διασωληνωμένοι, καθώς ανακοινώθηκαν 336.

Θα σπάσει ξανά το «φράγμα» των 3.000;

Τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας κατά την τελευταία εβδομάδα, περιλαμβάνουν τη μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα. Όπως όλα δείχνουν, τα κρούσματα τις επόμενες μέρες ή ακόμα και σήμερα ενδέχεται να ξεπεράσουν ξανά τις 3.000.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, συνεχίζεται η εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες covid-19 και ΜΕΘ, με αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα» είπε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. «Φαίνεται ότι είμαστε στο πικ αυτού του δεύτερου κύματος».

Σημαντική ήταν και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν την τελευταία εβδομάδα, με μέσο όρο τα 39 άτομα την ημέρα.

«Η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων, δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα», επισήμανε.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι τα 40 έτη γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι 15 με 55 ετών. Σημαντικός αριθμός ηλικίας 40-65 ετών νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Ταυτόχρονα όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται ηλικίας άνω των 65 ετών. Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Το πιο κρίσιμο ερώτημα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι το πότε θα δούμε να αποδίδει το lockdown. Η απάντηση είναι ότι τα μέτρα θα αποδώσουν, αλλά θέλει χρόνο.

«Οι άνθρωποι που σήμερα χάνουν τη ζωή τους πιθανότατα μολύνθηκαν ένα μήνα πριν, και το πότε θα δούμε τον αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων να μειώνεται δεν είναι σαφές- και αυτό διότι σήμερα έχουμε 350 εισαγωγές ανά ημέρα στα νοσοκομεία και γνωρίζουμε ότι η διάρκεια νοσηλείας είναι μακρά και στις ΜΕΘ 11 μέρες, έτσι οι ασθενείς αθροίζονται στα νοσοκομεία και θα συνεχίσουν να πιέζουν το σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% και εφόσον τηρούνται τα μέτρα θα αποδώσει. Αναμένουμε τις επόμενες 7 με 10 μέρες μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και μία με δύο εβδομάδες αργότερα θα δούμε και μείωση των ασθενών σε ΜΕΘ», υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ