«Βράζει» από κορονοϊό η Τουρκία: Ζητά lockdown ο Ιμάμογλου και «στριμώχνει» τον Ερντογάν


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Στα «σχοινιά» ο Ερντογάν καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Τουρκία. «Βράζει» η χώρα με 3.116 νέα κρούσματα και 92 θανάτους, ζητά επειγόντως lockdown ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Δραματική είναι η κατάσταση στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε το Σάββατο 3.116 νέα κρούσματα και 92 θανάτους, ενώ 3.423 ασθενείς θεωρούνται «βαριά περιστατικά». Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά και με την οικονομία καταρρακωμένη, ο «σουλτάνος» Ερντογάν ενδιαφέρεται μόνο για το πως θα συνεχίσει την επιθετική του στάση απέναντι σε Ελλάδα και Κύπριο ετοιμάζοντας μπαράζ προκλήσεων στα Βαρώσια.

Παράλληλα, όμως, αρχίζουν και αυξάνονται οι «φωνές» στο εσωτερικό της χώρας και ειδικότερα από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Όπως ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης που θεωρείται ένα από τα «δυνατά χαρτιά» του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που αποτελεί τον κύριο αντίπαλο της παράταξης του Ερντογάν. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, λοιπόν, ζήτησε την επιβολή lockdown έτσι ώστε να σταματήσει η εκτός ελέγχου αύξηση κρουσμάτων και θανάτων. Μάλιστα ανέφερε πως στην πραγματικότητα ο αριθμός των θανάτων στην Πόλη είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δημοσιοποιείται για όλη την Τουρκία!

«Αυτή τη φορά δεν είναι όπως την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου (κατά το πρώτο κύμα). Ο κύκλος στενεύει. Ειδικά κατά την τελευταία εβδομάδα…υπάρχουν τουλάχιστον 50 περισσότεροι θάνατοι μόνο στην Κωνσταντινούπολη σε σχέση με τον αριθμό που δημοσιοποιείται για ολόκληρη την Τουρκία», σχολίασε ο Ιμάμογλου, του οποίου η εκλογή είχε αποτελέσει βαρύ «πλήγμα» για το κυβερνών κόμμα AK του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου, που θεωρείται κι ένας πιθανός αντίπαλος του «σουλτάνου» για τη θέση του προέδρου της Τουρκίας, σχολίασε πως υπάρχει πρόταση μιας τοπικής επιτροπής για την άμεση επιβολή καραντίνας 2-3 εβδομάδων ακολουθούμενης από μια ελεγχόμενη άρση του μέτρου και από μια περίοδο ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων.

Νωρίτερα το Σάββατο (14/11) ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία της χώρας δεν είναι προς το παρόν υπερφορτωμένα, αλλά ότι η κατάσταση πιθανόν να επιδεινωθεί αν οι πολίτες δεν τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα, όπως είναι η χρήση της μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει η τουρκική κυβέρνησηcovid19.saglik.gov.tr/

Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει περισσότερους από 11.400 θανάτους στην Τουρκία. Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων και νέων κρουσμάτων ήταν 92 και 3.116 αντίστοιχα για το Σάββατο (14/11), ανάλογος με εκείνον στα τέλη Απριλίου λίγο μετά την αρχική κλιμάκωση. Η κυβέρνηση αναφέρει μόνο τα κρούσματα που εμφανίζουν συμπτώματα, μια πολιτική η οποία έχει προκαλέσει έντονη κριτική από βουλευτές της αντιπολίτευσης και ιατρικούς κύκλους.

Κάποια από τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες περιλαμβάνουν το κλείσιμο των επιχειρήσεων νωρίτερα και στην Κωνσταντινούπολη ειδικά συγκεκριμένες ώρες για τους άνω των 65 ετών που θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Ένα μερικό εθνικό lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων από πόλη σε πόλη, που είχαν επιβληθεί, ήρθησαν τον Ιούνιο.

Ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κοτσά είπε τον περασμένο μήνα ότι μια επικίνδυνη έκρηξη νέων κρουσμάτων εξελίσσεται στην Κωνσταντινούπολη αλλά ότι την περίοδο εκείνη δεν εξεταζόταν το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ