Κορονοϊός: Το σχέδιο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού – Θα πραγματοποιείται σε 1.000 σημεία


Οι εμβολιασμοί θα λάβουν χώρα σε 1.000 σημεία της Ελλάδας, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προετοιμασία του εμβολιασμού του πληθυσμού, με τον κρατικό μηχανισμό να μελετά και την τελευταία λεπτομέρεια προκειμένου να μην υπάρξουν απρόοπτα, όταν το εμβόλιο φτάσει τελικώς στην Ελλάδα

Από τις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να δημιουργηθεί ένα εκτενές σχέδιο γι’ αυτόν τον σκοπό. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει συμβόλαια για προαγορά δόσεων.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τρεις εταιρείες, η Pfizer, η Moderna και η AstraZeneca έχουν αναπτύξει εμβόλια. Δωδεκάμισι εκατομμύρια διπλές δόσεις αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα εντός ενός μεγάλου χρονικού άξονα με τους πρώτους εμβολιασμούς να γίνονται μέσα Ιανουαρίου.

Στόχος ως το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί αυτό που οι γιατροί ονομάζουν ως «ανοσία αγέλης» σε συνδυασμό με όσους πολίτες έχουν ήδη νοσήσει και αναπτύξει αντισώματα για τον ιό.

Οι εμβολιασμοί θα λάβουν χώρα σε 1.000 σημεία της Ελλάδας, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και οι δόσεις θα διατηρούνται σε ψυγείο έως 10 ημέρες κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.

Η πρώτη και μεγαλύτερη ομάδα στην οποία θα γίνει στόχευση για το εμβόλιο είναι το Υγειονομικό Προσωπικό, το Γηροκομεία και οι πολίτες άνω των 65 ετών.

Πώς παράγεται το εμβόλιο της Pfizer

Εντυπωσιακή είναι η γραμμή παραγωγής του ελπιδοφόρου εμβολίου κατά του κορονοϊού, της αμερικανικής εταιρείας Pfizer. Οι εργασίες για την παρασκευή του εμβολίου που αναμένεται να έχει παγκόσμια ζήτηση και μεταξύ των χωρών που θα έρθει είναι και η Ελλάδα, είναι αδιάκοπες.

Εντός της παραγωγής οι υπεύθυνοι φοράνε πλήρη ιαματική εξάρτηση σε όλο το σώμα με συγκεκριμένες φόρμες, μάσκες, γυαλιά και γάντια. Κάθε κίνηση γίνεται με απόλυτη ακρίβεια και προγραμματισμό. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ τα μηχανήματα, οι δοκιμαστικοί σωλήνες, τα δοχεία και τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι τα καλύτερα στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει υψηλές απαιτήσεις συντήρησης, στους -80 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου μόνο για 5 λεπτά και στα εργαστήρια της Pfizer χρησιμοποιούν ειδικά ψυγεία μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη που θα το αγοράσουν όπως η Ελλάδα θα χρειαστεί να παραγγείλουν και ειδικά ψυγεία.

«Να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί»

Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά, με τον τελευταίο να ενημερώνει τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι το εμβόλιο κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει διαθέσιμο στην Ελλάδα στις αρχές του 2021.

Όπως αποκαλύπτει το ΒΗΜΑ ο επικεφαλής της Pfizer είπε στον πρωθυπουργό: «Τώρα ξέρουμε ότι το εμβόλιο δουλεύει και είμαι αισιόδοξος ότι θα το έχετε στη διάθεσή σας τους πρώτους μήνες του 2021. Αλλά μέχρι τότε, το λέω και ως Έλληνας, πρέπει να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί».

Στην Ελλάδα αναλογούν πάνω από 25 εκ τεμάχια τα οποία αναμένονται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, σε δύο μήνες. «Οι πρώτες δόσεις αναμένονται από τις αρχές του 2021» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να στήσει 1.018 κέντρα εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. «Μέχρι τέλος Ιουνίου το σύνολο το πληθυσμού. Οι πιο ευπαθείς και το ιατρικό προσωπικό θα είναι σε θέση να αρχίσουν τον εμβολιασμό από τον Ιανουάριο» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ