ΚΙΤΤ και General Lee: Τι απέγιναν τα πιο διάσημα αυτοκίνητα στην παγκόσμια ιστορία


Χαραγμένα στο μυαλό όλων όσων παρακολουθούσαν τηλεόραση την δεκαετία του ’80 είναι δύο θρυλικά αυτοκίνητα. Ο λόγος για τον Στρατηγό Λι (General Lee) των Ντιούκς και τιυ ΚΙΤΤ από την σειρά «Ο ιππότης της Ασφάλτου». Τι απέγιναν όμως τα δύο αυτοκίνητα θρύλοι της μικρής οθόνης;

Και τα δύο εντυπωσιακά αυτοκίνητα του ’80 φαίνεται να είχαν την ίδια τύχη αφού μετά την απόσυρσή τους πουλήθηκαν σε δημοπρασίες. Ειδικότερα όταν τα νούμερα της τηλεθέασης άρχισαν να πέφτουν, το τηλεοπτικό δίκτυο CBS απέσυρε τους «Dukes of Hazzard» και μαζί τους και τον θρυλικό General Lee. Για περισσότερα από πέντε χρόνια 18 Dodge Charger έμειναν να σκονίζονται μέσα σε ένα γκαράζ. Τελικά, το 1991 στη Warner Brothers θυμήθηκαν τους ακινητοποιημένους General Lee και πούλησαν τους 17 σε συλλέκτες αυτοκινήτων.

Επιπλέον ένα από τα τέσσερα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν στη σειρά “Ο Ιππότης της Ασφάλτου” βγήκε σε δημοπρασία το 2014 με τιμή εκκίνησης τα 110.000 δολλάρια, από την εταιρεία Kassabian Motors. Φυσικά αν είχε (πραγματική) φωνή ο ΚΙΤ, ίσως να έλεγε στο παλιό του αφεντικό «Ντέιβιντ, μη με αφήνεις σε ξένα χέρια!». Ωστόσο κανείς δεν ξέρει ποιος αφόρασε το θρυλικό μαύρο όχημα.

ΚΙΤΤ (Knight Industries Two Thousand)

Το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο της δεκαετίας του ’80 ήταν ο ΚΙΤΤ, (Knight Industries Two Thousand), ένα αμάξι που μιλούσε και σκεφτόταν σαν άνθρωπος, δεν χρειαζόταν οδηγό και έπιανε μεγάλες ταχύτητες. Οδηγός και συνεργάτης του ήταν ο Μάικλ Νάιτ, ένας πρώην αστυνομικός που κλήθηκε να πατάξει το έγκλημα με όχημα τον υπερσύγχρονο ΚΙΤΤ. «Ο ιππότης της ασφάλτου», έκανε θραύση στην ελληνική τηλεόραση τη δεκαετία του ’80. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1982 και διήρκεσε συνολικά τέσσερις σεζόν.

Η έμπνευση για μια σειρά που θα πρωταγωνιστούσε ένα αυτοκίνητο με τεχνητή νοημοσύνη προήλθε από μια τηλεοπτική σειρά του 1979, όπου ένας φορτηγατζής με το κατοικίδιό του, έναν χιμπατζή, προσπαθούσαν να αποκαλύψουν διεφθαρμένους αξιωματούχους και να επιβάλουν την τάξη. Αρχές της δεκαετίας του ’80, τα στελέχη του καναλιού NBC, είχαν παραπονεθεί ότι οι ωραίοι πρωταγωνιστές δεν είχαν υποκριτικό ταλέντο. Τότε σκέφτηκαν να γυρίσουν μια σειρά που κεντρικός χαρακτήρας θα ήταν ένα αυτοκίνητο και ξεκίνησαν την παραγωγή του «Ιππότη της ασφάλτου». Ο πρωταγωνιστής θα ήταν ένας «μοναχικός καβαλάρης», ο οποίος δεν θα ζούσε στην άγρια δύση αλλά στη σύγχρονη εποχή.

Για τον ΚΙΤΤ επέλεξαν ένα σπορ αυτοκίνητο της Pontiac Trans-Am, το οποίο κόστισε 18 χιλιάδες δολάρια για να μετατραπεί στον θρυλικό ΚΙΤΤ, ενώ η σημερινή του αξία υπολογίζεται στις 245 χιλιάδες δολάρια. Σε όλη τη διάρκεια της σειράς χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 23 αυτοκίνητα της Pontiac, εκ των οποίων τα δύο τα χρησιμοποιήθηκαν μόνο για τα άλματα. Το αυτοκίνητο οδηγούσε ένας «κρυφός» οδηγός, ο οποίος ήταν κρυμμένος πίσω από το κάθισμα του οδηγού. Οι τεχνικοί πρόσθεσαν στο κλασικό μοντέλο έναν ιδιαίτερο μπροστινό προφυλακτήρα, ένα σκάνερ με κόκκινο φως και έναν εντυπωσιακό ψηφιακό πίνακα οργάνων. Η φωνή του αυτοκινήτου ήταν ο ηθοποιός Γουίλιαμ Ντάνιελς, ο οποίος δεν είχε συναντηθεί ποτέ με τους ηθοποιούς και τον παραγωγό και είχε ζητήσει να μην μπει το όνομά του στους τίτλους της σειράς.

The Dukes of Hazzard

Ήταν 26 Ιανουαρίου του 1979, όταν έκανε πρεμιέρα στην αμερικανική τηλεόραση μέσα από το δίκτυο CBS η σειρά που έμελλε να λατρευτεί από το κοινό να μεγαλώσει μία ολόκληρη γενιά και σήμερα να την αναπολούν με μία γλυκιά νοσταλγία.

Ήταν οι «The Dukes of Hazzard» μία κωμωδία δράσης με πρωταγωνιστές δύο ανένταχτα ξαδέλφια, τον Λιουκ και το Μπο, την καυτή ξαδέλφη τους Ντέιζι, τον σερίφη «Ρόσκο», τον διεφθαρμένο πολιτικό Μπο και τους υπόλοιπους ήρωες που αγαπήθηκαν εξίσου. Η σειρά ήταν εμπνευσμένη από την ταινία «Moonrunners» (1975), που είχε πάνω κάτω τους ίδιους χαρακτήρες. Όμως, οι Ντιουκς ήταν αυτοί που γνώρισαν αμέσως επιτυχία στην Αμερική. Και σύντομα άνοιξαν τα φτερά τους κι εκτός αμερικανικών συνόρων.

Δύο χρόνια αργότερα η σειρά ήρθε στην Ελλάδα κι έμελλε να αλλάξει τα τεταρτιάτικα βράδια μας. Έκανε πρεμιέρα στην κρατική τηλεόραση, στις 8 Ιουλίου του 1981 και μπορεί να ήταν στην καρδιά του καλοκαιριού, όμως, κατάφερε πολύ γρήγορα να μας κάνει να μαζευόμαστε από νωρίς στο σπίτι, να παίρνουμε θέση και να περιμένουμε να δούμε τους «Ντιουκς».

Τα άλματα του General Lee (Στρατηγός Λη)

Ωστόσο, αυτό που έκανε τη σειρά να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί από τις νεαρές ηλικίες, ήταν οι καταδιώξεις με τα αυτοκίνητα. Μα κυρίως, τα απίστευτα άλματα του General Lee (Στρατηγός Λη), του θρυλικό πορτοκαλί Dodge Charger του 1969 που έμεινε στην τηλεοπτική ιστορία και στις καρδιές μας. Και αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν των Ντιούκς.

Μάλιστα, οι καταδιώξεις ήταν και από τα αγαπημένα παιδικά παιγνίδια των παιδικών μας χρόνων. Ποιος ως παιδί δεν έκανε τους Ντιουκς; Δεν προσπαθούσε να μπει στο αυτοκίνητο από το παράθυρο και φανταζόταν άλμα σαν αυτά του General Lee;

Να σημειωθεί ότι, στα 145 επεισόδια της σειράς χρησιμοποιήθηκαν 256 πανομοιότυπα οχήματα. Απ’ όλα αυτά όμως τα θρυλικά αυτοκίνητα, μόνο ένα κατάφερε να επιβιώσει το οποίο πωλήθηκε πριν λίγα χρόνια στην Καλιφόρνια.

Επίσης, η αξέχαστη κόρνα του «Στρατηγού Λη» δεν ήταν αρχικά στο πλάνο. Ο σκηνοθέτης την άκουσε από διερχόμενο όχημα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και αποφάσισε να την υιοθετήσει.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ