Τουρκία: Επίθεση σε τρία μέτωπα – Στα Βαρώσια ο Ερντογάν, στη Ρόδο το Oruc Reis και η απόλυτη τρέλα


Νέο κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων – Με το… καλαθάκι για πικ νικ στην Αμμόχωστο ο «σουλτάνος» την ώρα που το ερευνητικό «οργώνει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Παρατηρώντας τις ενέργειες του καθεστώτος Ερντογάν του τελευταίους μήνες, αρχής γενομένης από τον προηγούμενο Μάρτιο, αδυνατεί ο οποιοσδήποτε να βρει κάτι σύννομο, κάτι που έστω και με διασταλτική ερμηνεία να εδράζεται σε κανόνες διεθνούς δικαίου.

Εξώθηση μεταναστών να διαβούν τα σύνορα στον Έβρο κυρίως, αλλά και προώθησή τους με επίσημες τουρκικές «διευκολύνσεις» στα ελληνικά νησιά, υπογραφή διμερών συμφωνιών με την κυβέρνηση Σάρατζ, μια πολιτική οντότητα που δεν κατέχει ούτε το 20% της καθημαγμένης από τον χρόνιο εμφύλιο πόλεμο, Λιβύης. Αλλά και διαρκείς παρεμβάσεις στο εσωτερικό κυρίαρχων κρατών, από τη Κίνα, την Ινδία έως και τη Σομαλία, υποδαύλιση και «υπόγεια» υποστήριξη των εντάσεων σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Καύκασο, με τη λίστα των προκλητικών όσο και παράνομων ενεργειών της να μοιάζει ατελείωτη.

Στην κορυφή βεβαίως των προκλήσεων η έξοδος του ερευνητικού Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενο μάλιστα από τουρκικό στολισκό αποτελούμενο από φρεγάτες και κορβέτες.

Έχουμε τονίσει πολλάκις πως το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται σε αφόρητη πίεση τόσο στο εσωτερικό του, με τους δείκτες της οικονομίας σε ελεύθερη πτώση και τη χώρα να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ σε πρόγραμμα εποπτείας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και στο εξωτερικό, με τη Δύση να αντιλαμβάνεται πλέον ότι έχει να κάνει με έναν αλλοπρόσαλλο, αφερέγγυο και επικίνδυνο ηγέτη.

Για τους λόγους αυτούς ο «σουλτάνος» επιδιώκει να αποπροσανατολίσει τον τουρκικό λαό που κυριολεκτικά ζητιανεύει στις πόρτες εύπορων ένα καρβέλι ψωμί. Ανοίγει λοιπόν νέα μέτωπα με εξωτερικούς εχθρούς και παρουσιάζεται ως σωτήρας των αδύναμων.

Κάτι τέτοιο επιδιώκει να κάνει και στην Κύπρο. Ο Ερντογάν μεταβαίνει σήμερα (15.11) στη μαρτυρική Μεγαλόνησο για να… γιορτάσει την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Θα πάρει και το… καλαθάκι του μαζί για να κάνει πικ νικ στα Βαρώσια με το ανδρείκελο του καθεστώτος στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ.

Παρά την ενόχληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και το κάλεσμα που απηύθυνε στην Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, ο Ερντογάν συνεχίζει απτόητος να κλιμακώνει την επιθετική του τακτική, αν και έχει δεχτεί επανειλημμένες οχλήσεις τις τελευταίες ώρες από τις Βρυξέλλες. Βέβαια, πρόκειται μόνο για οχλήσεις λεκτικές και τίποτα περισσότερο, με τη γερμανική Ευρώπη να διστάζει να συγκρουστεί και να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα.

Παράλληλα, την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος θα περιοδεύει στην Αμμόχωστο, 200 μίλια δυτικότερα θα πλέει το Oruc Reis σε πολύ κοντινή απόσταση από τις ακτές της Ρόδου, αγγίζοντας τα 12 ναυτικά μίλια. Πρόκειται για μια από τις εγγύτερες προς τη Ρόδο πλεύσεις που έχει πραγματοποιήσει όλο το τελευταίο διάστημα το τουρκικό ερευνητικό.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ήρθε να μας βγάλει και τρελούς. Με στόχο να ενισχύσει τις κενές επιχειρημάτων αμφισβητήσεις για την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό υπουργείο δήλωσε πως ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη «παραβιάζουν» τον… Εθνικό Εναέριο Χώρο της Τουρκίας, ενώ τα Ελληνικά πολεμικά πλοία προσεγγίζουν ή δένουν σε λιμάνια νησιών που είναι δήθεν αποστρατιωτικοποιημένα.

Πραγματικά, είναι να γελάει κανείς με τους Τούρκους. Είναι αστείοι, ανήθικοι και επικίνδυνοι. Πώς αλλιώς να τους χαρακτηρίσει κανείς όταν από τις αρχές του 2020 έχουν παραβιάσει τα έξι ναυτικά μίλια σχεδόν 2.500 φορές; Πώς αλλιώς να τους χαρακτηρίσει όταν οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά είναι πάνω από 400 από την αρχή του έτους;

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και στην προκειμένη περίπτωση καταδεικνύει την ξεκάθαρη διάθεση της Άγκυρας να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα επιζητώντας προφανώς με κάθε τρόπο ελληνική αντίδραση και δημιουργία επεισοδίου.

Αυτό που δεν λέει το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας είναι ότι σε κάθε παραβίαση, σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, οι Τούρκοι κυβερνήτες πλοίων και αεροσκαφών βρήκαν απέναντι τους την ελληνική σημαία. Τα πλοία επιφανείας ήταν πάντοτε εκεί για να τους απομακρύνουν από τα χωρικά μας ύδατα, ενώ οι πιλότοι μας τους ανάγκασαν να τρέχουν κυριολεκτικά να σωθούν προς τα τουρκικά παράλια, με το ντεπόζιτο άδειο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ