Σκοτώνει την Ελλάδα ο κορονοϊός: Τρεις νεκροί κάθε μια ώρα στη χώρα


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ο ρυθμός των θανάτων στην Ελλάδα αυξάνεται ραγδαία παρά την επιβολή του lockdown κι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Ανησυχία και για τον αριθμό των διασωληνωμένων στη χώρα, δοκιμάζονται καθημερινά οι αντοχές του συστήματος υγείας. Δείτε πίνακες και γραφήματα.

Τρομάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Η «μαύρη» Κυριακή, με την αρνητική επίδοση των 71 θανάτων ήρθε να επιβεβαιώσει πως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και από μόνη της η επιβολή του lockdown δεν θα αποδώσει αν δεν υπάρξει αυστηρή τήρηση των μέτρων και αυξημένο επίπεδο προστασίας των πολιτών με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των νεκρών λόγω της πανδημίας έφτασε τους 1035, μετά τη «μαύρη» Κυριακή των 71 θανάτων, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει στα 74205 από την αρχή της πανδημίας.

Οι θάνατοι, όμως, και κυρίως ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι τα στοιχεία που έχουν προκαλέσει ανησυχία στους λοιμωξιολόγους και στην ιατρική κοινότητα.

Η καμπύλη των κρουσμάτων από τις 7 ΝοεμβρίουCreated with genially

Αριθμοί που προκαλούν ανησυχία

Το σύστημα υγείας είναι εδώ και ημέρες στα «κόκκινα», με τις αντοχές του να δοκιμάζονται. Πλέον η κατάσταση με τις ΜΕΘ είναι οριακή καθώς αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 392 συμπολίτες μας.

Το χειρότερο όλων είναι πως έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των θανάτων, παρά την επιβολή του lockdown από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

Η αύξηση σε διασωληνωμένους και θανάτους ανησυχείCreated with genially

Είναι ενδεικτικό πως στην αρχή των αυξημένων μέτρων, στην Ελλάδα ο κορονοϊός αφαιρούσε τη ζωή 1,4 ανθρώπου ανά μια ώρα. Την Κυριακή, ο ρυθμός αυτός εκτινάχθηκε στο αρνητικότητα και εξόχως δυσάρεστο ποσοστό των 2,95 νεκρών ανά μια ώρα. Αντιλαμβάνεται, συνεπώς, ο καθένας την κρισιμότητα των στιγμών όταν τρεις συνάνθρωποί μας πεθαίνουν λόγω κορονοϊού κάθε ώρα που περνάει…

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως από την αρχή της επιβολής του lockdown οι επιστήμονες είχαν εξηγήσει πως τα αποτελέσματα δεν θα φανούν άμεσα. Μάλιστα, είχαν προειδοποιήσει για αρκετά αυξημένα, δυσάρεστα, νούμερα σε ό,τι αφορά κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από τις 20 Νοεμβρίου περιμένουν λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση να δουν βελτίωση στα νούμερα.

Αυξάνεται ο ρυθμός των θανάτων

Ημερομηνία

Θάνατοι

Ρυθμός θανάτων λόγω COVID-19

Σάββατο 7 Νοεμβρίου

34 θάνατοι

1,4 νεκροί/ώρα

Κυριακή 8 Νοεμβρίου

35 θάνατοι

1,4 νεκροί/ώρα

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου

41 θάνατοι

1,7 νεκροί/ώρα

Τρίτη 10 Νοεμβρίου

41 θάνατοι

1,7 νεκροί/ώρα

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου

43 θάνατοι

1,75 νεκροί/ώρα

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου

50 θάνατοι

2 νεκροί/ώρα

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου

38 θάνατοι

1,5 νεκροί/ώρα

Σάββατο 14 Νοεμβρίου

38 θάνατοι

1,5 νεκροί/ώρα

Κυριακή 15 Νοεμβρίου

71 θάνατοι

2,95 νεκροί/ώρα

Για να αρθούν, δηλαδή, οι περιορισμοί θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη πτώση στον αριθμό των συνανθρώπων μας που είναι διασωληνωμένοι, όπως και φυσικά μείωση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή, όλος ο πλανήτης έχει μπει σε μια διαδικασία αναμονής για την ανεύρεση του εμβολίου, με αρκετούς να εμφανίζονται αισιόδοξοι μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις από τη Pfizer και την Biontech, για το πότε θα είναι έτοιμο να χορηγηθεί σε πολίτες.

Μέχρι, όμως, να συμβεί αυτό θεωρείται δεδομένο πως θα πρέπει να υπάρξει καθολική τήρηση των μέτρων έτσι ώστε να υπάρχει και αποδοτικότητα. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει και το αρνητικό σενάριο που θέλει το lockdown να παρατείνεται είτε να λειτουργεί με το λεγόμενο «σύστημα ακορντεόν». Να υπάρχουν δηλαδή περίπου 14 ημέρες χαλάρωσης των μέτρων και 21 ημέρες αυστηροποίησης ανά τακτά διαστήματα και ανά περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω κορονοϊού

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ