Πολυτεχνείο 2020: Άγρια πολιτική κόντρα για την απαγόρευση των συναθροίσεων


Πολυτεχνείο 2020 – Όλες οι ειδήσεις: Κείμενο καταδίκης για την απαγόρευση των συναθροίσεων συνυπογράφουν ΜέΡΑ25, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Aποστάσεις από το Κίνημα Αλλαγής.

Στα ύψη έιναι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και συνταγματολόγων-νομικών, αναφορικά με τη συνταγματικότητα ή μη της απόφασης που εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, μέχρι και την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στις 21:00 το Βράδυ, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, πήρε πρώτη θέση αναφορικά με την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς της αντισυνταγματική και ζητώντας παράλληλα από την Πολιτεία να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.

Δείτε εδώ, ολόκληρη την ανακοίνωση.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος. Σύμφωνα με τον ίδιο τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει κυρώσει η Βουλή.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, κατά το επόμενο τριήμερο, από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ο κ. Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.

Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη.

Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική.

Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».

Από την δική του πλευρά ο συνταγματολόγος αλλά και πρώην υπουργός, προερχόμενος από την Δημοκρατική Αριστερά, ο Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, όταν το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μας προστατεύει ρήτα και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όταν κι αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και την λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την Επικρατεία, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την Επικράτεια ταυτόχρονα η Δημόσια Υγεία.

Συνυπογράφουν κείμενο καταδίκης ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ

Το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπογράψουν ένα κείμενο το οποίο «καταδικάζει την αντιδημοκρατική απόφασης της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων». Σύμφωνα με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25 καλεί τα μέλη του να υπογράψουν το κείμενο «για να προστεθούν στη βροντερή καταδίκη». Στο κείμενο επικρίνεται έντονα η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και ζητείται η άμεση ανάκλησή της.

Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό.

Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. ‘Αλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Υπογραφές ενάντια στην απόφαση για την απαγόρευση του εορτασμού της 17ης Νοέμβρη

Με εκατοντάδες, μέχρι τώρα, υπογραφές από όλους τους χώρους, εκπρόσωποι συνδικάτων, και μαζικών φορέων, νομικοί, δημοσιογράφοι, βουλευτές, αιρετοί κ.ά., (επισυνάπτεται σε αρχείο pdf) καταδικάζουν «την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη και την καλούν, έστω και τώρα, να την αποσύρει». Υπογραμμίζουν ότι είναι μια απόφαση «βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης».

Αντιπροσωπεία από τους παραπάνω σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, θα προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας και επίδοση του παρακάτω ψηφίσματος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση. Χώρος συνάντησης στην είσοδο της Βουλής, στις 10:00.

Παρασκήνιο και συνομιλίες Βαρουφάκη με Τσίπρα και Κουτσούμπα

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Βαρουφάκης πραγματοποίησε τις επαφές «για κοινή αντιμετώπιση του κυβερνητικού αυταρχικού παραληρήματος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Προσθέτει ότι σήμερα, Κυριακή 15η Νοεμβρίου, δύο μέρες πριν την Επέτειο του Πολυτεχνείου, «το ΜέΡΑ25 βρέθηκε σε αγωνιστική εγρήγορση με σκοπό την εξεύρεση κοινού τόπου με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Ο κ. Βαρουφάκης πρώτα συνομίλησε με τον γγ του ΚΚΕ, με τον οποίο συμφώνησαν πως η απαγόρευση της διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών – και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας – συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα. Μετά από πρόταση του κ. Κουτσούμπα, ο κ Βαρουφάκης συμφώνησε οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, μαζί με τους βουλευτές του ΚΚΕ, να προσυπογράψουν κείμενο διαμαρτυρίας που συντάχθηκε από ομάδα νομικών και άλλων προσωπικοτήτων – καθώς και να ζητηθεί η συνυπογραφή από τα μέλη του ΜέΡΑ 25.

Αργότερα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τηλεφώνησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα, «στον οποίο μετέφερε την ειλικρινή του αγωνία για την αυταρχική στροφή της κυβέρνησης η οποία, κρυπτόμενη πίσω από την καλπάζουσα πανδημία, στόχο έχει τη μονιμοποίηση της κατάργησης βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων». Ο Αλέξης Τσίπρας , σύμφωνα με την ανακοίνωση, «συμφώνησε με την εκτίμηση αυτή και δήλωσε πως και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσυπογράψουν το κείμενο διαμαρτυρίας που υιοθετήθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Στο ερώτημα του κ Βαρουφάκη σχετικά με το πώς προτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αντισταθεί την Τρίτη 17 Νοέμβρη στην παράνομη και αντιδημοκρατική απαγόρευση ακόμα και μιας συμβολικής πορείας βουλευτών, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρωθούν για να καταθέσουν στεφάνι στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας».

Η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 σε κοινή σύσκεψη αποφασίζουν για τα επόμενα βήματα. Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25 επισημαίνει ότι «δεν είναι μόνο ότι οι μέρες αυτές εγκυμονούν κινδύνους για την Δημοκρατία και την λαϊκή ενότητα. Επί πλέον, ο αχαλίνωτος αυταρχισμός της κυβέρνησης υπονομεύει και τη δυνατότητα της κοινωνίας να παραμείνει ενωμένη εναντίον μιας πανδημίας της οποίας τον έλεγχο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πλήρως απωλέσει».

ΚΙΝΑΛ: Όχι πορεία για το Πολυτεχνείο – Δεν συνεργούμε στην πόλωση

Το Κίνημα Αλλαγής με σχόλιο του γραφείου Τύπου απάντησε στη κριτική που του ασκείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων κομμάτων, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25, επειδή δεν συνυπογράφει το κοινό κείμενο κατά της κυβέρνησης για το Πολυτεχνείο.

«Είναι αυτονόητο ότι ο φετινός εορτασμός πρέπει να γίνει στο πλαίσιο τήρησης των υγειονομικών μέτρων χωρίς πορεία», δηλώνει το Κίνημα Αλλαγής.

Παράλληλα τονίζει ότι δεν δικαιολογείται η «επίδειξη ισχύος της κυβέρνησης και τις ακραίες απαγορεύσεις τις οποίες καταδικάσαμε. Ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα “Αποφασίζομεν και διατάσσομεν”».

Το Κίνημα Αλλαγής καταλογίζει στη κυβέρνηση ότι «επιδιώκει να οδηγήσει σε μια τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Δυστυχώς παγιδεύονται στη μεθόδευση της Κυβέρνησης και άλλες πολιτικές δυνάμεις».

«Είναι προφανές ότι κάποιοι επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εμείς δεν συμμετέχουμε σε μετωπικές κινήσεις, δεν συνεργούμε στην πόλωση. Η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια», υπογραμμίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Τι λένε τα κόμματα στο Newsbomb.gr

Νέα Δημοκρατία

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι είναι ένδειξη αλληλεγγύης τις κρίσιμες στιγμές που ζούμε «να απέχουμε» από πράξεις που βάζουν σε κίνδυνο την κοινωνία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι εύλογη η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει τις φετινές πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του «φέτος ζούμε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Ο συγχρωτισμός και οι συγκεντρώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρει έδαφος και να μεταδοθεί σε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας.

Ένδειξη αλληλεγγύης είναι να απέχουμε από πράξεις που βάζουν σε κίνδυνο την κοινωνία. Είναι συνεπώς εύλογη η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει τις πορείες για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρει στο Newsbomb.gr, ότι «εορτασμός του Πολυτεχνείου με ραντεβού και άδεια από την Αστυνομία δεν μπορεί να υπάρχει», γι αυτό και αντιπροσωπεία του κόμματος θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα παραστεί φέτος στο αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι. Εορτασμός του Πολυτεχνείου με ραντεβού και άδεια από την Αστυνομία δεν μπορεί να υπάρχει. Αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί και θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ που μαρτύρησαν αγωνιστές της δημοκρατίας.

Καμία αντισυνταγματική απαγόρευση δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να τιμήσουμε τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για δημοκρατία, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην επιμείνει στην τεχνητή όξυνση και στην επίδειξη αχρείαστης καταστολής. Να μην επιμείνει σε έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο. Σε κάθε περίπτωση ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όσο και η πλειοψηφία του λαού μας δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της κοινωνίας για μια ζωή με ασφάλεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη».

Κίνημα Αλλαγής

Σε επικοινωνία που είχε το Newsbomb. gr με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλο Χρηστίδη, για το θέμα του Πολυτεχνείου ο τελευταίος παρέπεμψε στη δήλωση της προέδρου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά η οποία μιλά για διχασμό από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Το είπα και δεν θα κουραστώ να το λέω».

Η Φώφη Γεννηματά αναφέρει συγκεκριμένα «κάποιοι δεν θέλουν, επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Πρώτη η κυβέρνηση που ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα ” Αποφασίζομεν και διατασσομεν”. Επιδιώκει με την στάση της να οδηγήσει σε μια τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Δυστυχώς παγιδεύονται στη μεθόδευση της Κυβέρνησης και άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζητάει να επικρατήσει η κοινή λογική, η οποία , όπως τονίζει «είναι αυτή τη στιγμή το αντίδοτο απέναντι στον φανατισμό, στη βία και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στάση κρατά. Σταματήστε τώρα, η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια».

ΚΚΕ

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει, «η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα “καθ’ άπασαν την επικράτειαν”, όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί, μόνο ως πρόσχημα, την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς» υπογραμμίζει, καταλήγοντας, το σχόλιο του κόμματος.

Ελληνική Λύση

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου σε ανακοίνωσή της εξαπολύσει ευθεία επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, αναφέροντας ότι επιχειρεί να διχάσει τους Έλληνες αφού πρώτα τους «καταδίκασε» σε κλείσιμο μαζί με την ορθοδοξία επί μήνες σε ανακοίνωσή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο κ. Χρυσοχοϊδης για να δικαιολογήσει την απαγόρευση πορειών και συναθροίσεων επικαλείται τις απαγορεύσεις στην θρησκευτική λατρεία των Ελλήνων (Ανάσταση, Κοίμηση Θεοτόκου).

Καλό θα είναι ο κ. Χρυσοχοϊδης να μην εμπλέκει την Ορθοδοξία που κυνηγά με τόση μανία η κυβέρνηση του κρατώντας κλειστές τις εκκλησίες, στην κόντρα του με τα κόμματα της Αριστεράς! Η δήλωση του αυτή συνιστά μικροκομματική και ψηφοθηρική προσπάθεια διχασμού των Ελλήνων!

Όλο το καλοκαίρι είχαμε τις πορείες ΚΕΕΡΦΑ και Κωνσταντίνου με Πακιστανούς, Αφγανούς, την συγκέντρωση στο Εφετείο, ακόμα και σήμερα έχουμε ανοιχτά μαγαζιά κάτω από την Ομόνοια, αλλά εκεί δεν έβγαλε άχνα!

Τώρα επιχειρεί να διχάσει τους Έλληνες αφού πρώτα τους “καταδίκασε” σε κλείσιμο μαζί με την ορθοδοξία επί μήνες. Ο διχασμός για μικροκομματικά και προσωπικά οφέλη σήμερα , με την Τουρκία στην επίθεση, είναι ανοησία και αγγίζει την “ακούσια προδοσία”».

Μερα25

Τέλος το Μερα25, αναφέρει στην ανακοίνωσή του για τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου «φέτος με τον κλιμακούμενο αυταρχισμό της Κυβέρνησης, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ άλλοτε».

«Η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα, όσο κι αν κάποιοι το επιδιώκουν αυτό συστηματικά. Σεβόμαστε όλα τα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης των πολιτών, όμως δεν υποτασσόμαστε σε έναν ακροδεξιό αυταρχισμό που ρέπει σε άλλα καθεστώτα», καταλήγει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ