Lockdown: Πώς θα λειτουργεί το Δημόσιο από σήμερα


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Το lockdown και η απόφαση να μείνουν κλειστά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία για δύο εβδομάδας, συμπαρασύρει και το δημόσιο, καθώς γονείς που εργάζονται στον τομέα, πρέπει να διευκολυνθούν ώστε να βρίσκονται στο σπίτι με τα παιδιά τους, κάτι που επηρεάζει την κανονική ροή εργασίας.

Διευκολύνσεις σε δημοσίους υπαλλήλους που είναι γονείς και αύξηση στο μέγιστο βαθμό όπου είναι εφικτό της τηλεργασίας θα ισχύσουν από σήμερα Δευτέρα στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε τα εξής μέτρα για την λειτουργία του Δημοσίου που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου:

  • Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, βάσει συγκεκριμένου πλάνου εργασιών, στο Δημόσιο Για τις ειδικότητες όπου αυτό είναι εφικτό τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντως σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50% των εργαζομένων στο Δημόσιο
  • Η διοίκηση κάθε δημόσιας υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα μείνουν στο σπίτι τους, είτε για να εργαστούν με τηλεργασία είτε κάνοντας χρήση άδειας.
  • Οι γονείς που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών και είναι δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούν να εργαστούν στην υπηρεσία τους είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25% είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους είτε θα μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού

Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως «αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με βάση τις ρυθμίσεις που έχει ήδη προβλέψει το υπουργείο Εργασίας».

  • Οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς – η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου – εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Συνεπώς παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ, ανάλογη των ημερών κατά τις οποίες παραμένουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

  • Παράλληλα προβλέπεται η ένταξη των ιδιοκτητών ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε καθεστώς επιστρεπτέας προκαταβολής, με υποχρέωση επιστροφής μόνο 50%.

  • Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό, οφείλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες αυστηρά κατόπιν ραντεβού που πρέπει να κλείνουν. Τα ωράρια εργασίας παραμένουν τρία (07:00 – 15:00, 08:00 – 16:00 και 09:00 – 17:00), για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Ωστόσο, για οποιαδήποτε άλλη μεταβολή στο ωράριο, η εκάστοτε υπηρεσία υποχρεούται να ενημερώσει το κοινό.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, η Αυτοδιοίκηση καλείται να στηρίξει με κάθε μέσο τις ευάλωτες και οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

  • Το προσωπικό που εργάζεται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και σε άλλα νομικά πρόσωπα των δήμων, η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται, πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθούν από τους Δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες.

Τουλάχιστον στο 50% η τηλεργασία

Επισημαίνεται από το υπουργείο ότι το ποσοστό τηλεργασίας δεν δύναται να είναι, υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες, σε καμία περίπτωση μικρότερο του 50%. Διευκρινίζεται, επιπλέον, το εξής: η προστασία των ομάδων αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό, κατά τη ρητή πρόβλεψη της σχετικής ΚΥΑ,δεν τελεί πλέον στη διακριτική ευχέρεια του αιτούντος, αλλά αποτελεί υποχρέωση της Διοίκησης.

Επίσης, καθίσταται σαφές ότι το κοινό εξυπηρετείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού. Εξυπακούεται, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τις υπηρεσίες ο τρόπος που θα προγραμματίζονται τα ραντεβού και η ευρεία ενημέρωση των ενδιαφερομένων πολιτών. Ειδικότερα, θα πρέπει οι υπηρεσίες με σχετικές αναρτήσεις στις ιστοσελίδες τους ή με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο να ενημερώνουν τους πολίτες για τη δυνατότητά τους να επικοινωνούν με τις δημόσιες υπηρεσίες σε συγκεκριμένα τηλέφωνα και σε συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκειμένου να προγραμματίσουν ραντεβού.

Μέσω της εγκυκλίου καλούνται οι επικεφαλής κάθε δημόσιας υπηρεσίας για την εξασφάλιση της κατά το δυνατόν απρόσκοπτης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών και για την ευρεία με κάθε πρόσφορο τρόπο ενημέρωσή τους.

Γενικότερα και προκειμένου να επιτυγχάνεται ευχερέστερα η εξυπηρέτηση των πολιτών παρακαλούνται τόσο οι πολίτες όσο και οι δημόσιες υπηρεσίες, για την αξιοποίηση κατά προτεραιότητα των δυνατοτήτων που παρέχει η επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ