Eliška Junková: Το Doodle αφιερωμένο στην 1η γυναίκα, νικήτρια Grand Prix


Eliška Junková: Το Doodle αφιερωμένο στην 1η γυναίκα, νικήτρια Grand Prix. Γνωστή ως η «Βασίλισσα του Τιμονιού», η Junková αγωνίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 εναντίον των κορυφαίων οδηγών της Ευρώπης, και το 1927 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε έναν αγώνα Grand Prix.

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τη γέννηση της Τσέχας οδηγού αγωνιστικών αυτοκινήτων Eliška Junková, πρωτοπόρου στην ιστορία των αγώνων αυτοκινήτου. Η Eliška Junková έγινε διάσημη, τρέχοντας με την Bugatti στους πιο δύσκολους αγώνες της Ευρώπης. Ανέπτυξε μάλιστα και μια στενή προσωπική φιλία με τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, Ettore Bugatti. Η Junková αποσύρθηκε από τους αγώνες το 1928, αλλά η «κληρονομιά» της διατηρήθηκε ζωντανή από τον Τσέχο συνθέτη Jaroslav Ježek, με την κλασική τζαζ σύνθεση «Bugatti Step», καθώς και με την αυτοβιογραφία της “Η μνήμη μου είναι Bugatti”.

Απέκτησε ενδιαφέρον για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα από τα χρόνια που ήταν μαθήτρια στο Γυμνάσιο, όπου μαζί με τότε φίλο της και μετέπειτα σύντροφό της Vincenc «Čeněk» Junek (Σένεκ Γιούνεκ). Με το πάθος της για τα αυτοκίνητα να μεγαλώνει, πήρε μαθήματα οδήγησης στην Πράγα και έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες στην Τσεχοσλοβακία που έλαβε δίπλωμα οδήγησης. Όταν ο σύζυγός της ξεκίνησε την καριέρα του ως οδηγός αγώνων, η Junkova κάθισε δίπλα του ως συνοδηγός και μηχανικός. Ωστόσο, δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να αναλάβει η ίδια το τιμόνι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ