Ζωή υψηλής ποιότητας απολαμβάνουν σήμερα οι ασθενείς με διαβήτη


Στην χώρα μας σχεδόν ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας πάσχουν από διαβήτη (973.806 άτομα), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και τη βάση δεδομένων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Παγκοσμίως, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν  από διαβήτη ανέρχεται σήμερα σε 460 εκατομμύρια, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκτιμά ότι τα επόμενα 10-15 χρόνια, εάν δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη θα υπερβεί τα 600 εκατομμύρια.

Το ελπιδοφόρο είναι, ότι «Νέες επαναστατικές τεχνολογίες και θεραπείες καθώς και σκευάσματα έχουν αλλάξει την καθημερινότητα των ασθενών με διαβήτη» όπως αναφέρει στην συνέντευξη που παραχώρησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο κ. Χρήστος Δαραμήλας Βιολόγος MSc-Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας -Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.). Μεταφέροντας την προσωπική του εμπειρία ο κ. Δαραμήλας  εξηγεί: «Η ζωή μου τη δεκαετία του ‘80 ήταν πολύ πιο δύσκολη. Τότε, για να μετρήσουμε τη γλυκόζη αίματος από το δάχτυλο, έπρεπε να επισκεφθούμε νοσοκομείο μία ή δύο φορές την εβδομάδα! Όμως το χειρότερο απ’ όλα ήταν η στιγμή λήψης αίματος από το δάχτυλο και αυτό γιατί τότε δεν υπήρχαν οι σκαριφιστήρες και η αιμοληψία γινόταν με μεταλλικές λάμες, οι οποίες προκαλούσαν πόνο, ανάλογο με τη δύναμη με την οποία τη χρησιμοποιούσε ο κάθε νοσηλευτής!’’

O Χρήστος Δαραμήλας Βιολόγος MSc-Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.).

Κύριε Δαραμήλα γιατί αυξάνονται τόσο πολύ τα νούμερα των ασθενών με διαβήτη ;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης έχει χαρακτηριστεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως η «Πανδημία του αιώνα», διαπίστωση η οποία έγινε πριν την εμφάνιση της COVID-19. Σε αυτήν τη διαπίστωση οδηγήθηκε η επιστημονική κοινότητα εξαιτίας του υψηλού ποσοστιαία επιπολασμού που διαπιστώνεται ετησίως σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα που μπορεί και διατηρεί δεδομένα για τον πραγματικό αριθμό των πασχόντων από Διαβήτη. Αντίστοιχη, λοιπόν, αύξηση παρατηρείται και στη χώρα μας, όπου κάθε χρόνο ο επιπολασμός του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι της τάξης του 7% έως 9% των ήδη επιβεβαιωμένων ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη που όπως ανέφερα και νωρίτερα,στο τέλος του 2019 ξεπερνούσαν 970.000 άτομα. Η τρομερή αυτή ετήσια αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο λάθος τρόπο ζωής, δηλαδή στην ΄΄κακή΄΄ διατροφή , στην έλλειψη σωματικής άσκησης και στην καθιστική ζωή, τα οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση του σωματικού λίπους αλλά και στην αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Γνωστό είναι πως τουλάχιστον το 92% των ανθρώπων με Διαβήτη στη χώρα μας πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι κληρονομικός και η επιτάχυνση εμφάνισής του ακόμη και σε ανήλικους, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παχυσαρκία και την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η παρουσία της COVID-19 έρχεται να ενισχύσει,με τους περιορισμούς που επιβάλλονται, την καθιστική ζωή και ταυτόχρονα όλα όσα συνεπάγεται αυτός ο τρόπος ζωής.

Επιπλέον υπάρχουν αμέτρητες επιστημονικές μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι επηρεάζει και την παγκρεατική λειτουργία και συγκεκριμένα την παραγωγή ινσουλίνης ακόμα και σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι πως δυστυχώς οι περισσότεροι πολίτες είναι ανενημέρωτοι γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη και δεν αντιλαμβάνονται τον σοβαρό κίνδυνο που θα προκαλέσει στη ζωή τους η εμφάνισή του και αυτό γιατί ο Διαβήτης «δεν πονάει»και δυστυχώς όταν αρχίζει ο πόνος από τον Διαβήτη, τότε είναι πολύ αργά, γιατί έχει ήδη δημιουργήσει επιπλοκές!

Ποια είναι η εμπειρία σας από τον διαβήτη ως ασθενής;

Ζώ με τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 περισσότερα από 30 χρόνια. Η ζωή μου τη δεκαετία του ‘80 ήταν πιο δύσκολη. Παρά το γεγονός ότι ήμουν μικρό παιδί, πολλά περιστατικά έχουν παραμείνει «χαραγμένα» στη μνήμη μου. Θα σας αναφέρω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Για να μετρήσουμε εκείνη την εποχή τη γλυκόζη αίματος από το δάχτυλο, έπρεπε να επισκεφθούμε νοσοκομείο μία ή δύο φορές την εβδομάδα!

Όμως το χειρότερο απ’ όλα ήταν η στιγμή λήψης αίματος από το δάχτυλο και αυτό γιατί τότε δεν υπήρχαν οι σκαριφιστήρες και η αιμοληψία γινόταν με μεταλλικές λάμες, οι οποίες προκαλούσαν πόνο ανάλογο με τη δύναμη με την οποία τη χρησιμοποιούσε ο κάθε νοσηλευτής!Βέβαια τα χρόνια πέρασαν και η τεχνολογία εξελίχθηκε και σήμερα πλέον μιλάμε για αναίμακτους τρόπους μέτρησης γλυκόζης αλλά και συνεχείς καταγραφές που δίνουν περισσότερες από 250 μετρήσεις γλυκόζης ημερησίως. Σοβαρό πρόβλημα ήταν η κατανόηση της συσχέτισης της διατροφής με τη χορήγηση ινσουλίνης και η συσχέτιση των θρεπτικών συστατικών του κάθε γεύματος με τις αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα. Σήμερα τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί και η γνώση είναι διάσπαρτη και η υποστήριξη σε ένα άτομο με Διαβήτη εξατομικευμένη.Εδώ και έναν χρόνο ξαναζώ από την αρχή την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη στην παιδική ηλικία, μέσω του γιου μου που και εκείνος εμφάνισε Διαβήτη στην ηλικία των 4,5 ετών. Τα πράγματα πλέον, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, φαίνονται απλουστευμένα και πολλά εμπόδια που εγώ αλλά και η οικογένειά μου αντιμετωπίσαμε τότε, σήμερα μοιάζουν με «φανταστική ιστορία».

Από την εμπειρία σας ως ασθενής τι συμβουλές πρόληψης δίνετε σε ανθρώπους μη διαβητικούς;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 είναι ο τύπος του Διαβήτη που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προληφθεί αρκεί οι άνθρωποι που έχουν κληρονομικό ιστορικό στην οικογένειά τους, να διατηρούν το βάρος τους στα φυσιολογικά για τον καθένα επίπεδα, καθώς και την αρτηριακή πίεση και τους δείκτες των δυσλιπιδαιμιών.

Όσο για τον Διαβήτη τύπου 1, πρόληψη δεν μπορεί να υπάρξει. Εκείνο που πρέπει όλοι να έχουμε υπόψη μας είναι τα συμπτώματα εμφάνισης, τα οποία είναι η πολυδιψία,  η πολυουρία, η πολυφαγία, διότι όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση του Διαβήτη τύπου 1, τόσο λιγότερες θα είναι οι πρώτες δυσάρεστες επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν στο νεοδιαγνωσθέν περιστατικό.

Τι συμβουλές πρόληψης δίνετε σε ανθρώπους που ζουν με τον διαβήτη;

Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη είτε τύπου 1 είτε τύπου 2, έχουν ανάγκη για εκπαίδευση και κατανόηση των απαιτήσεων του Διαβήτη, ώστε οι συμβουλές του θεράποντος ιατρού να αξιοποιούνται σωστά στην αυτοδιαχείριση της πάθησης. Η καθημερινότητα με τον Διαβήτη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η εκπαίδευση για την κατανόηση  της θεραπευτικής αγωγής και της χρήσης των απαραίτητων υλικών ακόμη δυσκολότερη. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προσπαθώντας να συμβάλει στην εκπαίδευση των ανθρώπων με Διαβήτη, υλοποίησε στο παρελθόν εκπαιδευτικά μαθήματα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη ανά την Ελλάδα και σύντομα θα υλοποιήσει και θα «μεταφέρει» την εκπαίδευση στο διαδικτυακό περιβάλλον. Ήδη η περσινή μας προληπτική, ενημερωτική και εκπαιδευτική δράση «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» μεταφέρεται φέτος σε ψηφιακό περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα μέσω μιας εφαρμογής «app» με τον τίτλο «DiabetesQuizAcademy» στις ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά, τάμπλετ, υπολογιστές) όλων των πολιτών. Περισσότερες πληροφορίες για το παιχνίδι αλλά και το κατέβασμα της εφαρμογής μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

 

Οι νέες τεχνολογίες έχουν βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν με τον διαβήτη;  Υπάρχει βελτίωση της ποιότητας  ζωής τους;

Οι νέες τεχνολογίες έχουν βοηθήσει κατά πολύ στην διαχείριση της υγείας των ανθρώπων με Διαβήτη. Σήμερα πλέον ξέρουμε πως δεν αρκεί μια μέτρηση γλυκόζης αίματος κάποια χρονική στιγμή της ημέρας. Και για να γίνω πιο κατανοητός σας παραθέτω ένα παράδειγμα: Ένας θεράπων ιατρός για να δώσει φαρμακευτική αγωγή για την καρδιά πρέπει να τοποθετήσει στους ασθενείς του holter ώστε να γνωρίζει τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Στον Σακχαρώδη Διαβήτη, όπου η φαρμακευτική κάλυψη του ατόμου γίνεται με ινσουλίνη, η δοσολογία της οποίας εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα της τροφής, από τις ορμονικές εκκρίσεις του κάθε οργανισμού αλλά και από άλλους πολλούς παράγοντες, το αντίστοιχο «holter» λέγεται «συνεχής καταγραφή γλυκόζης». Στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται η αποζημίωση του από τη δημοσίευση του ΦΕΚ, δηλαδή από την 1η Νοεμβρίου 2018, όμως ακόμη και σήμερα δεν αποζημιώνεται.

Το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει σήμερα είναι ότι ναι μεν οι νέες τεχνολογίες υπάρχουν και σε φάρμακα και σε αναλώσιμα υλικά, αλλά εμείς, οι πάσχοντες, πότε θα καταφέρουμε να τις έχουμε στα χέρια μας;

Ξέρουμε πως όντως βοηθούν και σε πολλές περιπτώσεις απομακρύνουν πλήρως τις επιπλοκές και αυτό το μάθαμε μέσω της επαφής μας με ανθρώπους από άλλες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως οι πολιτικές υγείας που ακολουθεί η χώρα μας σήμερα πέραν των μέτρων για τον κορωνοϊό, ποιες είναι;Πότε θα περάσουν τα φάρμακα που αφορούν τονΣακχαρώδη Διαβήτη από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκου ώστε να μπορούν να κυκλοφορήσουν στη χώρα, τη στιγμή μάλιστα που ήδη έχουν περάσει από την Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμάκου από τον Δεκέμβριο του 2018.Πιθανόν, αυτές τις πολιτικές Υγείας, θα τις μάθουμε όταν ήδη θα έχουν αποφασισθεί από άλλους, για εμάς αλλά χωρίς εμάς!

Για την έλλειψη σιδήρου στους ανθρώπους που ζουν με τον διαβήτη μας μιλάει η κ. Γιώτα Κουφάκη, MD, MSc-Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος. 

Η έγκαιρη διάγνωση της  σιδηροπενικής αναιμίας είναι απαραίτητη ώστε  να  αντιμετωπιστεί η αιτία που την προκάλεσε και ταυτόχρονα χορηγούνται σκευάσματα σιδήρου ώστε να αποκατασταθεί η έλλειψη του, τονίζει η κ. Γιώτα Κουφάκη, MD, MSc-Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος στο healthweb.gr . Λύση έρχεται να δώσει μία καινοτόμα τεχνολογία, η σουκροσωμική τεχνολογία η οποία αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου, όπως θα αναλυθεί και στην συνέχεια .

Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό γιατί είναι απαραίτητος για την αιμοποίηση και τη μεταφορά του οξυγόνου στα όργανα και στους ιστούς του σώματος, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζει τη λειτουργία του του ανοσοποιητικού συστήματος και συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις. Ο οργανισμός καλύπτει τις ανάγκες του σε σίδηρο με τη διατροφή. Ο σίδηρος που λαμβάνεται με την τροφή διακρίνεται σε δύο κατηγορίες, το σίδηρο ζωικής προέλευσης και το σίδηρο φυτικής προέλευσης. Ο ζωικής προέλευσης σίδηρος αποτελεί το 10% της συνολικής ποσότητας σιδήρου που λαμβάνεται με την τροφή, απορροφάται σε μεγάλο ποσοστό (20-30%) και βρίσκεται  κυρίως στο κόκκινο κρέας και λιγότερο στο ψάρι, στο λευκό κρέας και στα αυγά. Αντίθετα ο φυτικής προέλευσης σίδηρος, αποτελεί το 90% της προσλαμβανόμενης με την τροφή σίδηρο αλλά η απορρόφησή του είναι μικρή (~5%) και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. όπως η βιταμίνη C που αυξάνει την απορρόφηση, η καφεΐνη και το ασβέστιο (γαλακτοκομικά προϊόντα) που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου. Ο φυτικής προέλευσης σίδηρος βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα δημητριακά, τα όσπρια κλπ.

Η συνολική ποσότητα του σιδήρου στον οργανισμό, η κατανομή του καθώς και οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του ατόμου. Στους υγιείς ενήλικες άνδρες, η συνολική ποσότητα σιδήρου είναι 3-4gr, ενώ στις ενήλικες γυναίκες, πριν την εμμηνόπαυση, είναι 2-3gr.Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί τη συχνότερη διατροφική ανεπάρκεια και ευθύνεται για τη συχνότερη μορφή αναιμίας που ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία. Απασχολεί περίπου το 15% του πληθυσμού με κύρια ομάδα τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Έλλειψη σιδήρου, όμως, μπορεί να παρατηρηθεί και σε παιδιά, σε άτομα τρίτης ηλικίας καθώς και σε ορισμένες παθολογικές και φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Διερεύνηση της έλλειψης σιδήρου

Τα συνήθη συμπτώματα που σχετίζονται με τη έλλειψη σιδήρου είναι:

  • Κόπωση
  • Δύσπνοια
  • Ζάλη
  • Ταχυπαλμία
  • Χλωμό δέρμα που είναι πιο εμφανές στην ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα
  • Κρύα άκρα
  • Πονοκέφαλος
  • Απώλεια μαλλιών
  • Εύθραυστα νύχια
  • Γλωσσίτιδα και γωνιακή χειλίτιδα

 

Εκτός από την κλινική εικόνα και το ιστορικό, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ανακάλυψη των αιτίων της σιδηροπενικής αναιμίας, θα πρέπει να γίνει και εργαστηριακή διερεύνηση με αιματολογικές εξετάσεις  για τη διάγνωση και την αξιολόγηση της βαρύτητας της έλλειψης σιδήρου:

 Αιτίες εμφάνισης έλλειψης σιδήρου

  • Μειωμένη πρόσληψη του σιδήρου από τις τροφές

Παρατηρείται κυρίως σε άτομα που αποκλείουν ομάδες τροφών από τη διατροφή τους (χορτοφάγοι ή άτομα που ακολουθούν αυστηρές ή πολύ περιοριστικές δίαιτες αδυνατίσματος) ή εμφανίζουν μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου λόγω παθολογικών καταστάσεων όπως οι οξείες και χρόνιες λοιμώξεις, διάφορα φλεγμονώδη νοσήματα, νεοπλάσματα, η χρόνια νεφρική νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Σύμφωνα με έρευνα σε διαβητικούς ασθενείς, η μείωση της αιμοσφαιρίνης εξελισσόταν παράλληλα με τη μείωση της νεφρικής λειτουργίας.

  • Αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο

Παρατηρούνται σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης όπως είναι η παιδική ηλικία και η εφηβεία καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

  • Αυξημένες απώλειες αίματος

Παρατηρείται συχνά σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας λόγω έντονης εμμήνου ρύσεως και σε άτομα με παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος (έλκος στομάχου, ελκώδης κολίτιδα), η λήψη φαρμάκων όπως η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, καθώς και οι  αιμορροΐδες μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ήπια, χρόνια και να περνά απαρατήρητη.

Θεραπεία – αντιμετώπιση

Για τη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας είναι απαραίτητο να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία που την προκάλεσε, ενώ ταυτόχρονα χορηγούνται σκευάσματα σιδήρου ώστε να αποκατασταθεί η έλλειψη του.

Τα σκευάσματα σιδήρου θα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι (2 ώρες πριν το γεύμα) γιατί η παρουσία τροφής μειώνει την απορρόφησή του. Στην περίπτωση αυτή, δεν είναι σπάνια η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών όπως ναυτία, έμετος, κοιλιακός πόνος, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, μεταλλική γεύση.Ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα εμφανίζουν περίπου το 10-20% των ατόμων που λαμβάνουν σκευάσματα σιδήρου. Λόγω της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών έχουν γίνει πολλές προσπάθειες χορήγησης διαφόρων μορφών σιδήρου που να είναι καλύτερα ανεκτές, αλλά συνήθως εμφανίζουν μικρότερη απορρόφηση και μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Λύση έρχεται να δώσει μία καινοτόμα τεχνολογία, η σουκροσωμική τεχνολογία η οποία αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου.

  • Η σουκροσωμική τεχνολογία βασίζεται σε μία δομή, τη σουκροσωμική δομή, η οποία έχει φυσική σύσταση και ο σίδηρος περικλείεται στο εσωτερικό της,
  • Η σουκροσωμική δομή λειτουργώντας σαν «Δούρειος Ίππος» περνά αναλλοίωτη από το στόμα, τον οισοφάγο χωρίς να προκαλεί ερεθισμό στο βλεννογόνο και φθάνει στο έντερο όπου απορροφάται.
  • Στη συνέχεια μεταφέρεται στο ήπαρ όπου απελευθερώνει το σίδηρο στον οργανισμό.

Τα προϊόντα της οικογένειας SiderAL® χρησιμοποιούν την σουκροσωμική τεχνολογία χάρη στην οποία εξασφαλίζουν: 

  • Υψηλή απορρόφηση η οποία δεν επηρεάζεται από την τροφή
  • Αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών από το γαστρεντερικό σύστημα
  • Εύκολη χορήγηση

 Έλεγχος  της γλυκόζης

Οι νέες τεχνολογίες για την μέτρηση και τον έλεγχο της γλυκόζης έχουν καταστήσει την διαδικασία πολύ απλή βελτιώνοντας την  ζωή  των ασθενών και προστατεύοντάς τους από μακροπρόθεσμες  όσο και  βραχυπρόθεσμες  επιπλοκές . Να σημειώσουμε , ότι το Σύστημα Παρακολούθησης Σακχάρου Αίματος On Call® Vivid της Αμερικάνικης Εταιρείας ACON της  WinMedica είναι  διεθνώς ένας καταξιωμένος μετρητής σακχάρου αίματος που  συνεισφέρει στον καλύτερο αυτοέλεγχο των διαβητικών ασθενών.  Διαθέτει:

  1. 100% ακρίβεια μετρήσεων σύμφωνα με το πρόσφατο ISO 15197:2013
  2. Ακρίβεια αποτελεσμάτων και σε ασθενείς με υψηλές ή και χαμηλές τιμές αιματοκρίτη με την τεχνολογία αυτόματης διόρθωσης
  3. Προειδοποίηση για εμφάνιση υπεργλυκαιμίας, υπογλυκαιμίας, αλλά και κετονών ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να αποφευχθούν επικίνδυνες καταστάσεις.
  4. Ειδική συσκευασία για τις ταινίες που φέρουν 4 ηλεκτρόδια επίχρυσα για μέγιστη ακρίβεια
  5. Απλούστευση της διαδικασίας μέτρησης γιατί δεν απαιτεί κωδικοποίηση και η κάθε μέτρηση διαρκεί μόνον 5 δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας μια μικρή σταγόνα 0,8 μL αίματος.
  6. Φωτιζόμενη οθόνη αλλά και φωτιζόμενη υποδοχή ταινιών που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν μετρήσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλό φωτισμό
  7. Ακρίβεια και αξιοπιστία των αποτελεσμάτων είτε το τριχοειδικό αίμα λαμβάνεται από την άκρη του δακτύλου, είτε από την παλάμη είτε από το αντιβράχιο του ασθενούς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ