Κορονοϊός: Το ΕΣΥ στα όριά του – Εκπαιδεύουν όλους τους γιατρούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας


Ως η πιο κρίσιμη εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας λογίζεται αυτή που διανύουμε όσον αφορά στις αντοχές του συστήματος Υγείας.

Η μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες είναι επιτακτική ανάγκη τόσο για την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στην χώρα όσο και για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη με την συμπρωτεύουσα ωστόσο να βρίσκεται πολύ κοντά στα όριά της. Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά. Μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι στα νοσοκομεία της τρίτης υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας και της τέταρτης Μακεδονίας και Θράκης, πάνω από 1.740 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονταν την ώρα που πάνω από 200 άτομα βρίσκονταν διασωληνωμένα.

Τούτων δοθέντων τα σενάρια που ήθελαν το Βελλίδειο να μετατρέπεται σε χώρο νοσηλείας φαίνεται να μην είναι τόσο μακρινά πλέον. Αντίστοιχα στην μάχη μπαίνουν εκτός από τα ιδιωτικά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ μειώνονται συνεχώς, με το ΕΣΥ να δείχνει εμφανή σημάδια κόπωσης σε ολόκληρη την χώρα, πόσω μάλλον περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Πώς θα αντέξει η Αττική

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Καθημερινή, η κατάσταση στην Αττική μπορεί να είναι σίγουρα καλύτερη από αυτή στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, ωστόσο πρέπει να γίνουν κινήσεις άμεσα για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με μία κατάσταση που δεν είναι διαχειρίσιμη.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας σκοπεύει τα επόμενα 24ωρα να μετακινήσει ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι αλλά δεν πάσχουν από κορονοϊό σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε η Αττική να «αντέξει».

Η παραπάνω εξέλιξη θα έρθει προκειμένου η Πολιτεία να μην έρθει αντιμέτωπη με το πιο κακό σενάριο εργασίας που θέλει τους νοσηλευομένους με κορονοϊό να φτάνουν σε πενταψήφιο αριθμό! Όπως αναφέρει η Καθημερινή η μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικές μονάδες θα ξεκινήσει ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα και θα αφορά σε ασθενείς που δεν είναι νοσούν από Covid-19.

Στόχος είναι να αδειάσουν κλίνες στο ΕΣΥ προκειμένου να δύνανται να δεχθούν περιστατικά κορονοϊού.

Όλοι οι γιατροί στην «μάχη»

Στο πλαίσιο αυτό η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο ανθρώπινο πόρο προκειμένου να πολεμήσει την πανδημία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, έχει ήδη ξεκινήσει πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης για γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Τα προγράμματα εστιάζουν στην εκμάθηση της σωστής χρήσης του προφυλακτικού εξοπλισμού, στην οξυγονοθεραπεία και τις αεροδιακομιδές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα προγράμματα έχουν ήδη ξεκινήσει στην Μακεδονία ενώ όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα επεκταθούν σύντομα και σε ολόκληρη τη χώρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ