Πολεμική Αεροπορία: «Κλείδωσαν» τα F-35 για την Ελλάδα – Τουλάχιστον 18 μαχητικά ζητά η Αθήνα


Επίσημο το ενδιαφέρον της χώρας μας για τα πανίσχυρα μαχητικά 5ης γενιάς – Αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο – Πώς η Ελλάδα αποκτά πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας

Απόλυτη κυρίαρχος στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να γίνει τα επόμενα χρόνια η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, προχωρώντας σε εξοπλιστική ενίσχυση που ανατρέπει τα δεδομένα στην περιοχή.

Την ώρα που η υπόθεση της προμήθειας των γαλλικών μαχητικών Rafale 4ης γενιάς θεωρείται τελειωμένη και τα πρώτα αεροσκάφη αναμένονται το προσεχές διάστημα στη χώρα μας, μία άλλη υπόθεση προμήθειας αεροσκαφών επανεμφανίζεται στο προσκήνιο. Πρόκειται για την απόκτηση των υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, F-35.

Σύμωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση εκδήλωσε επισήμως ενδιαφέρον στην Ουάσιγκτον, αποστέλοντας το σχετικό Letter of Request.

Όσον αφορά τον αριθμό των αεροσκαφών που θα αποκτηθούν, πληροφορές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι για 18 – 24 μαχητικά, δηλαδή μία Μοίρα.

Στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τη «Νέα Δομή Δυνάμεων από το 2020 έως το 2034», πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εξηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τους λόγους που η Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί τα επόμενα χρόνια να μείνει μόνο στην 4η γενιά μαχητικών, αλλά να μπει δυναμικά στην 5η γενιά.

«Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά η Ελλάδα. Η απόφαση για αγορά μαχητικών 5ης γενιάς είναι μονόδρομος και οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν οπωσδήποτε μέσα στα επόμενα χρόνια», τονίζουν στρατιωτικές πηγές στο Newsbomb.gr, τοποθετώντας την απόκτηση των κορυφαίων αμερικανικών μαχητικών περί το 2024 – 2025.

Γνωρίζουν το ενδιαφέρον στην Ουάσινγκτον

Η Ελλάδα είχε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό από την κατασκευάστρια εταιρεία ολοκληρωμένη μελέτη για το πώς μια πολεμική μοίρα μαχητικών (18 αεροσκάφη) 5ης γενιάς θα «κουμπώσει» στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Μάλιστα, στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Stealth μαχητικών 5ης γενιάς.

Θυμίζουμε άλλωστε, πως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 84 F-16 VIPER έγινε με γνώμονα ότι θα λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος για την προμήθεια μαχητικού 5ης γενιάς, που είναι το F-35.

Αναμφισβήτητα, μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει τα F-35 που έχει παραγγείλει, ως συνέπεια της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ